Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 08-01-2025
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Reisbranche, verzekeraars en ministerie sluiten convenant voor crisisaanpak

Reisbranche, verzekeraars en ministerie sluiten convenant voor crisisaanpak

De ANVR, het SGR, het Verbond van Verzekeraars en het Ministerie van Buitenlandse Zaken hebben op de Vakantiebeurs een nieuw convenant ondertekend. Dit convenant, het Bijzondere Bijstand bij Crisis in het Buitenland Convenant (BBC), zorgt voor een nog betere samenwerking tussen de overheid en private partijen om Nederlandse reizigers in het buitenland te beschermen, op te vangen en te repatrieren in geval van een crisis.

Het BBC is een direct gevolg van de lessen die zijn getrokken uit de coronapandemie. Toen bleek hoe belangrijk het is dat overheid, verzekeraars en reisorganisaties goed samenwerken om vastgelopen Nederlanders snel en veilig naar huis te krijgen. Dit convenant legt vast hoe deze samenwerking er in de toekomst uit moet zien, bijvoorbeeld bij natuurrampen, oorlogen of andere grote crises.

Verantwoordelijkheden en taken afgebakend

Met het BBC is er een duidelijke afbakening van de verantwoordelijkheden en taken van elke partij. Zo kunnen reizigers in een crisis sneller en efficiënter geholpen worden. Minister van Buitenlandse Zaken, Caspar Veldkamp, benadrukt het belang van goede voorbereiding: "Het advies aan Nederlanders is in de eerste plaats zich goed voor te bereiden door het reisadvies te lezen op NederlandWereldwijd.nl of in de Reisapp. Voor uitzonderlijke situaties zoals hierboven benoemd vormt het BBC een essentiële stap in het versterken van de samenwerking tussen de overheid, verzekeraars en de reisbranche”. Bij de presentatie van het convenant op de Vakantiebeurs benadrukte de minister het belang dat reizigers zich bij een bezoek aan het buitenland bij het ministerie van Buitenlandse Zaken registereren: "Wij kunnen ze dan bij een crisis direct benaderen en ze krijgen updates van de veiligheidssituatie in het land.”

Frank Radstake, directeur ANVR benadrukt: "Reisbedrijven zijn wettelijk verplicht hun klanten hulp en bijstand te verlenen en doen dat normaliter ook. Er zijn echter situaties waarin dit redelijkerwijze niet goed lukt. Het is verstandig om dan met elkaar goede werkafspraken te hebben hoe reizigers dan toch kunnen worden geholpen”.

Flexibele aanpak

Het convenant is bewust flexibel opgesteld, omdat elke crisis anders is. Zoals Erik Jan Reuver van het SGR aangeeft: "Het convenant is flexibel en geeft de ruimte om maatwerk te leveren. Want elke crisis is anders, zo hebben we geleerd in het verleden.”

Geeke Feiter, namens het Verbond van Verzekeraars vindt het vooral belangrijk dat nu gezamenlijk gestroomlijnd kan worden opgetreden voor de veiligheid van Nederlanders in het buitenland. "Het convenant biedt ons vooraf richting om Nederlanders in veiligheid te brengen, zodat we voorbereid zijn op dergelijke crises. Verzekeraars hebben direct en via alarmcentrales contact met hun reizigers en springen in uitzonderlijke situaties bij om reizigers uit de brand te helpen.”

Trefwoorden: toerisme, vakanties, uitgaand toerisme, crisis

CELTH



||| Nieuws |||

10/07/25
TopParken opent eerste indoor Funzone op Bospark Ede
TopParken heeft afgelopen zaterdag haar eerste indoor Funzone geopend op Bospark Ede. De feestelijke opening trok veel belangstelling van vakantiegasten, woningeigenaren en medewerkers. De nieuwe speelfaciliteit is niet alleen toegankelijk voor parkbezoekers, maar ook voor mensen van buitenaf.
10/07/25
Eerste Escape Tour gelanceerd in DrentheRoutes-app
Tijdens een feestelijke bijeenkomst bij Breeland Recreatie in Annen is de eerste Escape Tour in de DrentheRoutes-app officieel gelanceerd. Wethouder Richard Heling van de gemeente Aa en Hunze gaf het startsein voor deze nieuwe recreatieve belevenis: een app-gestuurde speurtocht in de buitenlucht.
10/07/25
Bezuiniging van 24 miljoen euro op nationale parken definitief van de baan
De voorgenomen bezuiniging van op de Nationale Parken in Nederland is definitief geschrapt. De bezuiniging, die in eerste instantie was opgenomen in de Voorjaarsnota, leidde tot grote zorgen bij natuurorganisaties, provincies en terreinbeheerders.
10/07/25
Exclusief voor leden
Europeanen willen sneller en beter spoorvervoer
Een ruime meerderheid van de Europeanen vindt dat het spoorvervoer tussen EU-landen dringend verbeterd moet worden. Dat blijkt uit een nieuwe peiling van Polling Europe onder ruim 5.000 inwoners van de 27 EU-lidstaten
10/07/25
Exclusief voor leden
Vrije consumptie stagneert, grote verschillen in vrijetijdssector
Nederlandse consumenten maken een pas op de plaats. Uit transactiedata van ING blijkt dat consumenten iets minder goederen en iets meer diensten kochten. Uit de vrijetijdssector komen wisselende resultaten naar voren.
10/07/25
Andere Tijden viert 25-jarig jubileum met aflevering over vrije tijd
Het geschiedenisprogramma Andere Tijden bestaat 25 jaar. Al een kwart eeuw brengt het programma bijzondere verhalen uit de recente geschiedenis, met oog voor de actualiteit, verrassende invalshoeken, onbekende feiten en unieke beelden. De eerste aflevering op 22 juli gaat over vrije tijd.
09/07/25
CELTH Industry Day brengt wetenschap en praktijk samen tijdens World Leisure Congress
Op woensdag 27 augustus 2025 organiseert het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH) de Industry Day tijdens het World Leisure Congress in Breda. Deze dag vormt de brug tussen wetenschap en praktijk in de leisure-, toerisme- en hospitalitysector.
09/07/25
Mag je dat souvenir meenemen?
Vakantiegangers zijn zich er vaak niet van bewust dat souvenirs van beschermde soorten afkomstig kunnen zijn, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Denk bijvoorbeeld aan sieraden gemaakt van schelpen, tassen van slangenleer, cactussen of kaviaar.