Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 08-01-2025
Auteur: redactie
Uitgever: NRIT Media

Horeca van herstel naar crisis: aantal faillissementen piekt in 2025

Horeca van herstel naar crisis: aantal faillissementen piekt in 2025
  • ABN AMRO verwacht 450 restaurantfaillissementen in 2025, een verdubbeling ten opzichte van 2023
  • Stijgende kosten en toenemende concurrentie zetten de sector onder druk
  • Digitalisering, innovatieve concepten en samenwerking zijn essentieel

Kostenstijgingen en schuldenlast drukken de sector

De Nederlandse restaurantbranche dreigt in 2025 een recordaantal van 450 faillissementen te bereiken. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gingen in 2023 al 199 restaurants failliet. Dit aantal is in november 2024 gestegen tot 260. Dit blijkt uit een analyse van ABN AMRO en Hotelschool The Hague, die ingaat op de oorzaken en oplossingen voor de financiële uitdagingen in de sector. Hoewel de sector goed leek te herstellen na de coronapandemie, ziet de bank dat de problemen zich opnieuw opstapelen. Een grote zorg binnen de sector zijn de stijgende kosten. Inflatie, verhoogde energietarieven, en hogere huur- en loonkosten drukken zwaar op de winstmarges. Sinds 2022 zijn producentenprijzen van voedingsmiddelen en dranken met respectievelijk 17 en 20 procent gestegen, terwijl cao-lonen met 22 procent omhooggingen. Deze kostenstijgingen worden niet altijd gecompenseerd door hogere omzetten, wat de druk op ondernemers vergroot.

 

Vooral kleine bedrijven hebben het zwaar

Vooral kleinere horecabedrijven ervaren financiële druk. Maar liefst 17,8 procent van de bedrijven met 5 tot 50 medewerkers heeft problematische schulden. Middelgrote bedrijven (50 tot 250 medewerkers) rapporteren dat 93,2 procent hun schulden onder controle heeft, terwijl dit voor grote bedrijven (meer dan 250 medewerkers) 92,2 procent is. In 2024 steeg het aantal kleinere bedrijven met hoge en problematische schulden met 11,5 procent. Voor middelgrote en grote bedrijven was de stijging respectievelijk 2,6 procent en 1,0 procent. Ook binnen de horecasector zijn er aanzienlijke verschillen. Pannenkoekenrestaurants houden stand dankzij gunstige locaties en hoge arbeidsproductiviteit. Het aantal bezorgrestaurants groeide tussen 2022 en 2023 met 51 procent, maar door geringe vraaggroei wordt overleven vooral voor nieuwe spelers steeds moeilijker. Ondernemers in financiële nood worden niet alleen geconfronteerd met praktische uitdagingen, maar ook met culturele percepties van falen. In Nederland wordt faillissement vaak als een stigma gezien, terwijl het in de Verenigde Staten als een leermoment wordt beschouwd. Toch zijn er hier ook oplossingen beschikbaar. Door tijdig hulp te zoeken, kunnen ondernemers hun bedrijf herstructureren of gecontroleerd afbouwen.

 

Innovatie en samenwerking als sleutel tot herstel    

Toch zijn er ook kansen voor de sector. Om deze kostencrisis te overwinnen, zijn veerkracht, innovatie en het stimuleren van herhaalbezoeken cruciaal. Digitalisering en nieuwe concepten bieden mogelijkheden voor ondernemers. Stef Driessen, sector banker Leisure bij ABN AMRO zegt hierover: ‘’Er bestaan softwaretools voor voorraadbeheer om voedselverspilling tegen te gaan en AI-gestuurde technologieën die personeelsplanning efficiënter maken en mogelijk loonkosten kunnen verlagen. Daarnaast kunnen ondernemers inspelen op de vraag van jongere generaties zoals Millennials en de Generatie Z. Deze groepen, die bovengemiddeld veel buitenshuis consumeren, zoeken betaalbare en gemakkelijke eetopties. Innovatieve horecaconcepten, zoals discount dining, bieden kansen om deze doelgroep aan te spreken zonder in te leveren op kwaliteit. Ondernemers die de juiste stappen zetten, kunnen niet alleen overleven, maar ook bouwen aan een toekomstbestendige sector die aansluit bij de wensen van een nieuwe generatie consumenten.”

Trefwoorden: Failissementen, horeca, restaurants

CELTH



||| Nieuws |||

19/05/25
Exclusief voor leden
Verrassend: treinen goedkoper dan vliegen
Verrassend onderzoek van spaarplatform Raisin dat ziet dat Europese vliegreizen veel duurder zijn dan treinreizen. Een gezin betaalt gemiddeld 62% meer voor het vliegtuig dan met de trein. In 2025 zijn treinreizen in de zomer gemiddeld even duur als in 2024, maar vliegen is 6% duurder geworden. Het maakt wel uit of je met Eurostar of Deutsche Bahn reist.
16/05/25
Exclusief voor leden
Taiwan opent toeristisch informatiecentrum in Amsterdam
Met de officiële opening van het Taiwan Tourism Information Center (TTIC) in Amsterdam op 15 mei 2025 zet de Taiwan Tourism Administration (TTA) een grote stap om haar positie op de Nederlandse toeristische markt te versterken.
15/05/25
Exclusief voor leden
30% van de Nederlanders kan niet met vakantie zonder vakantiegeld
Komende week wordt het vakantiegeld weer overgemaakt naar miljoenen Nederlanders. Waar de één al koffers aan het pakken is, kijkt de ander of er nog geld overblijft voor een uitje ná het betalen van de vaste lasten.
13/05/25
De vernieuwde LF Basiskaart is er - onmisbare kaartenset voor fietsvakanties
Stichting Landelijk Fietsplatform lanceert een vernieuwde versie van de populaire fietsatlas met een actueel overzicht van alle LF-routes en knooppunten.
13/05/25
Exclusief voor leden
Geopolitieke spanningen beïnvloeden boekingen reiswereld
Na het vroegboekseizoen 2025, waarin veel Nederlanders hun zomervakantie al vroeg in het jaar vastleggen, is nu het last minute seizoen aangebroken. Uit onderzoek van bureau iVOX, in opdracht van Sunweb onder 1000 Nederlanders, blijkt dat geopolitieke spanningen, natuurrampen en extreem weer een merkbare invloed hebben op de last minute vakantieplannen van Nederlanders.
13/05/25
Exclusief voor leden
Hoe gaan Nederlanders deze zomer op vakantie?
Deze zomer gaat de helft van de Nederlanders op vakantie. Ze gaan meer met het vliegtuig, boeken meer pakketreizen en geven meer uit dan vorig jaar. Opvallend is dat veel Nederlanders hun vakantie in 2025 anders dan eerder willen inrichten.
12/05/25
Actie KLM grondpersoneel
Vandaag wordt een petitie overhandigd en een korte symbolische actie tegen ongelijke beloning gevoerd door het personeel.
09/05/25
Exclusief voor leden
Hoeveel besteden Nederlanders bij de diverse touroperators?
Nederlanders besteedden de afgelopen drie jaar €29,4 miljard aan reizen via touroperators. Gemiddeld spenderen ze €2.429 per boeking. Het meest bij Djoser, NRV en Salade.

||| Agenda |||

20/05/25 t/m 22-05-25
20/05/25 t/m 22-05-25: Week van de Self Service
Vanaf 25 juni 2025 verandert de wetgeving rond selfservice-oplossingen ingrijpend door de inwerkingt...
26/05/25
26/05/25 t/m 26-05-25: European Sustainable Tourism Mobility Forum 2025
De Breda University of Applied Sciences organiseert in samenwerking met het Ministerie van Infr...
27/05/25
27/05/25 t/m 27-05-25: HZ Changemaker Event
Op dinsdag 27 mei vindt het HZ Changemaker Event plaats. Dan wordt voor de tweede keer de HZ Changem...