Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 13-12-2024
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Kansenkaart voor recreatie in het rivierengebied

Kansenkaart voor recreatie in het rivierengebied

Gisteren is in kasteel Doorwerth een handreiking en kansenkaart voor recreatie in het rivierengebied gepresenteerd. WWF-NL en ANWB zien volop kansen voor meer recreatiemogelijkheden én natuurontwikkeling in het rivierengebied. De handreiking is ontwikkeld door Bureau voor Ruimte & Vrije Tijd. Het rapport werd aangeboden aan Nelly Kalfs, voorzitter van de vereniging Nederlandse Riviergemeenten. 

Directe aanleiding voor de ontwikkeling van de handreiking is dat de recreatiedruk op de bestaande natuur steeds meer toeneemt. Terreinbeheerders zien piekbelasting en structurele overlast van recreatie in natuurgebieden. Dat is niet verwonderlijk aangezien de groene ruimte per inwoner in Nederland met 80% is afgenomen, zowel door een groei van de bevolking als afname van de de natuur. In de toekomst zal dat die balans met de groei van de bevolking alleen maar schever worden. De aanleg van meer natuur waarin kan worden gerecreëerd is volgens Tinco Lycklama van Bureau voor Ruimte & Vrije Tijd niet alleen de oplossing: "We zoeken het vooral in multifunctioneel ruimtegebruik.” Maar hij breekt ook een lans voor de behoeftes van de recreant: "Er zijn niet te veel recreanten in de natuur, er is te weinig natuur om die recreanten op te vangen.”

Natuurherstel, recreatie en waterveiligheid kunnen hand in hand gaan

Het beter benutten van rivierengebieden kan daaraan een belangrijke bijdrage leveren. "In deze gebieden kunnen natuurherstel, recreatie en waterveiligheid elkaar versterken”, schrijven WWF-NL en ANWB in een oproep aan beheerders van rivierengebieden. Volgens beide organisaties bieden de rivierengebieden van Nederrijn/Lek, IJssel, Waal en Maas enorme mogelijkheden om in het kader van waterveiligheid de riviernatuur grootschalig te herstellen, de recreatiemogelijkheden te vergroten en de kwaliteit van de leefomgeving voor huidige en toekomstige generaties te verbeteren. "Maar de kansen die er liggen worden op dit moment nog niet benut”, zo stellen de partijen, omdat natuur, recreatie en waterveiligheid te veel als losse elementen worden beschouwd.

Janique Huijbregts van ANWB: "Het gaat hierbij om het beter benutten van de riviergebieden met vormen van recreatie die een minimale impact hebben op de natuur, zoals wandelen, fietsen of kanoën. Het doel van deze aanpak is om mensen van de natuur te laten genieten zonder deze te verstoren of te beschadigen. Gebruik van riviergebieden voor recreatie zorgt voor een betere spreiding van recreanten en bezoekers en minder belasting voor andere natuurgebieden.”

OverhandigingenRecreatieInHetRivierengebied

Openstelling en beleefbaarheid groot knelpunt

Grote knelpunten bij recreatie in het rivierengebied zijn de openstelling. Vaak mag je er gewoon niet in. Ook de slechte bereikbaarheid, denk aan het ontbreken van pontjes, wegen, paden en routes, speelt een rol. Daarnaast is het beleefbaar maken van het gebied belangrijk. Dat gaat van erfgoed, vogelkijkhutten, mogelijkheden voor varen, vissen en zwemmen tot horeca en bankjes. 

De onderzoekers hebben ook recreanten bevraagd naar knelpunten en die ervaren vooral overlast van andere bezoekers (31%). Veel genoemd is ook zwerfafval. Ze vinden het ook vervelend dat ze niet mogen of kunnen recreëren in het rivierengebied (29%). Verder speelt voor 21% de bereikbaarheid en onveiligheid op de dijk en is er voor 19% behoefte aan meer voorzieningen zoals parkeerplaatsen, bankjes en horeca.

De mens ontbreekt in de vaak technische plannen voor de rivier

Maar meer recreatie in het rivierengebied is geen makkelijk proces. Dat maakte Lycklama pijnlijk inzichtelijk: "Plannen voor de rivier zijn vaak technische plannen waar de mens inclusieve benadering ontbreekt. Daarnaast is het vaak lastig om financiering voor recreatievoorzieningen mee te koppelen, zeker voor beheer in onderhoud.” Verder wordt recreatie als bedreigend gezien door bijvoorbeeld zwerfafval of loslopende honden. Lyclama is duidelijk geen voorstander van een daarop makkelijke reflex: "Je kun recreanten dan weren maar ook een mooi gebied maken waar je door de inrichting ongewenst gedrag zoveel als mogelijk probeert te voorkomen.” Allergrootste probleem is misschien wel het versnipperde eigendom van gronden in het rivierengebied. Nelly Kalfs namens de gemeenten: "Het is wel ingewikkeld want we hebben 11.000 eigenaren in de uiterwaarden.” Lycklama vindt het belangrijk om duidelijk te maken dat van meer recreatie in het rivierengebied de hele regio meeprofiteert. "Maar de voordelen van belevingslandschappen zijn vaak onduidelijk en het is de vraag hoe we ervoor kunnen zorgen dat de hele regio meeprofiteert.”

Aanbevelingen

Heel concreet werd het ook met zeven aanbevelingen:

  1. Omarm de recreatie in het rivierengebied door bestaande technische plannen natuurlijker en men inclusiever te maken. Ga het rivierengebied als een belevingslandschap zien.
  2. Breng de waarde van recreatie beter in beeld. Elke euro investering in de natuur levert 8 tot 38 euro op in vermeden zorgkosten en de vrijetijdseconomie. Bedenk ook dat een deel van de bezoekers toerist is en zorgt voor economische spin-off in de regio. Verken ook de bijdrage van de vrijetijdssector zelf. Boeren en terreinbeheerders kunnen via pacht of boerenlandpadregelingen meeverdienen.
  3. Stel in elk rivierplan een recreatieparagraaf verplicht met een analyse van behoeften van recreanten, een vertaling naar gewenst aanbod en een financiële paragraaf.
  4. Neem rond nieuwe woningbouwplannen recreatieve rivierruimte op in woningbouwplannen. De bestaande ruimte rond de rivier kan door multifunctioneel ruimtegebruik, inclusief recreatie, bijdragen aan het accommoderen van deze maatschappelijke behoefte.
  5. Voorkom overlast door recreatie. Stel daarbij duidelijke voorwaarden aan gedrag van recreanten met goede voorlichting, duidelijke zonering maar ook gedragscampagnes. Stuur met bestemmingsmanagement op extensief en gebalanceerd bezoek.
  6. Neem recreatie als koppelkans volledig mee een plek in de hoogwaterplannen (HWBP).
  7. Stimuleer de participatie van inwoners en gebruikersgroepen in de planvorming. Dat geeft inhoudelijk een kwalitatief beter plan, meer draagvlak en in de toekomst minder overlast.

Judy Koppenjan van WWF-NL: "De komende jaren worden er via programma’s zoals Integraal Rivier Management (IRM) plannen gemaakt voor de toekomst van de rivieren in Nederland. Wij zetten ons ervoor in dat de kansen om deze gebieden natuurlijker en leefbaarder te maken, hierin worden meegenomen. Als natuur en recreatie vanaf het begin worden geïntegreerd in beleid en projecten, worden onze rivieren plekken waar mensen de schoonheid van onze landschappen beleven en een directe verbinding voelen met het belang van natuurherstel.”

Voorbeelden recreatie en natuurherstel

Het rapport ‘Recreatie in het Rivierengebied’ bevat inspirerende voorbeelden van succesvolle projecten die laten zien hoe recreatie en natuurherstel hand in hand kunnen gaan. Zo toont de Spiegelwaal bij Nijmegen het succes op het gebied van combinaties van recreatie (wandelen, zwemmen, etc.) en waterbeheer (verhelpen flessenhals) en natuurontwikkeling.

Een ander voorbeeld is het Maaspark Ooijen-Wanssum, waar een nevengeul is gecreëerd die niet alleen de waterveiligheid verhoogt, maar ook mogelijkheden biedt voor kanoën en zwemmen in veilige zones. In de Gelderse Poort heeft volledige openstelling van uiterwaarden geleid tot een groei van de vrijetijdseconomie, met nieuwe bedrijven zoals fietsverhuur en horeca die profiteren van de aantrekkingskracht van het gebied. En het project Meanderende Maas rond de grens van Brabant en Gelderland laat zien hoe dijkversterking en ontwikkeling van rivierlandschap en uiterwaarden in intensieve samenwerking met bewoners kan zorgen voor nieuwe recreatiemogelijkheden. Deze voorbeelden tonen de mogelijkheden om recreatie en natuur slim te integreren in rivierengebieden.

Trefwoorden: beleid, dagrecreatie, toerisme, rivierengebied, meekoppelkansen, ruimte voor recreatie,

CELTH



||| Nieuws |||

23/05/25
Wat leverde de campagne ‘Noord-Brabant. Dichterbij jou’ op?
Brabant Partners heeft drie jaar lang intensief campagne gevoerd in Nederland en de grensstreken van België en Duitsland, inspelend op de korte reisafstand: ‘Noord-Brabant. Dichterbij jou’. Wat heeft dat opgeleverd?
23/05/25
Wandelnet lanceert Nabijheidsanalysetool
Wandelnet heeft samen met Movares voor heel Nederland per wijk in beeld gebracht wat de looptijd (in minuten) is tot groen, blauw en wandelroutes. De zogenaamde Nabijheidsanalysetool.
23/05/25
Exclusief voor leden
Toerisme- en reissector roept Europarlementariërs op tot evenwichtige herziening van de Richtlijn Pakketreizen
Europese toerisme- en reissector verwelkomt de inspanningen van het Europees Parlement om de Richtlijn Pakketreizen (PTD) te herzien maar maakt zich wel zorgen over uitwerking daarvan.
23/05/25
Gemeenteraad Zaanstad stemt in met entree voor toeristen Zaanse Schans, toegang blijft gratis voor Zaankanters
De gemeenteraad van Zaanstad heeft ingestemd met het voorstel van het college van B&W om vanaf toeristenseizoen 2026 een verplichte entree in te voeren voor toeristen die de Zaanse Schans bezoeken. De maatregel is bedoeld om broodnodige investeringen in het erfgoed, de veiligheid en de leefbaarheid van het gebied mogelijk te maken.
23/05/25
Exclusief voor leden
Toeristische sector heeft grote impact op Nederlandse economie, werkgelegenheid en leefomgeving
De reis- en toerismesector van Nederland bevindt zich op een opmerkelijk groeipad en zal dit jaar naar verwachting volledig herstellen van de pandemie. Dat voorspelt de World Travel & Tourism Council (WTTC). Positief is dat veel inkomsten vanuit binnenlands toerisme komen en de sector veel banen creëert. Negatief is de hoge uitstoot en het gebruik van veel fossiele brandstoffen. Ook draagt de sector veel bij aan de overheidsfinanciën.
23/05/25
Brabant lanceert grootste kloosterroutenetwerk van de Benelux
Brabant heeft het grootste kloosterroutenetwerk van de Benelux gelanceerd. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in de kloostertuin Hof van Lof in Megen werd het kloosterfietsboekje gepresenteerd, met 25 nieuwe fietsroutes langs vijftig kloosters. De routes beslaan ruim 700 kilometer en vormen een uitbreiding op het bestaande Brabants Kloosterpad voor wandelaars.
22/05/25
easyJet blikt terug en gaat positief de zomer in
Luchtvaartmaatschappij easyJet verwacht een winstgroei voor het volledige boekjaar 2025. Dit is mede te danken aan een lichte verbetering van de resultaten in de winter en een toenemende vraag naar vluchten en vakanties in de komende zomer. easyJet Holidays gaat naar verwachting sterk groeien.
22/05/25
Geerte Udo nieuwe voorzitter Landelijke Raad voor Recreatie en Toerisme
Geerte Udo is per 1 augustus benoemd tot onafhankelijk voorzitter van de Landelijke Raad voor Recreatie en Toerisme (LRRT). Udo brengt ruime ervaring mee uit het publiek-private domein, onder meer als voormalig directeur-bestuurder van amsterdam&partners.

||| Agenda |||

26/05/25
26/05/25 t/m 26-05-25: European Sustainable Tourism Mobility Forum 2025
De Breda University of Applied Sciences organiseert in samenwerking met het Ministerie van Infr...
27/05/25
27/05/25 t/m 27-05-25: HZ Changemaker Event
Op dinsdag 27 mei vindt het HZ Changemaker Event plaats. Dan wordt voor de tweede keer de HZ Changem...
05/06/25
05/06/25 t/m 05-06-25: Nationaal Congres Citymarketing
Hoe draagt city- en regiomarketing bij aan brede welvaart, leefbaarheid en de binding met inwoners? ...
24/06/25
24/06/25 t/m 24-06-25: Vakbeurs Vakantiehuis van de Toekomst
Het kennisplatform 'Vakantiehuis van de Toekomst' organiseert op dinsdag 24 juni 2025 de vakbeurs 'V...
25/06/25
25/06/25 t/m 25-06-25: Vakbeurs Family Entertainment Centers
Pleisureworld organiseert op woensdag 25 juni 2025 de Vakbeurs Family Entertainment Centers op ...