Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 10-12-2024
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Trendpublicatie 2025: Een blik op de toekomst van reizen

Trendpublicatie 2025: Een blik op de toekomst van reizen

In een wereld waar technologische innovaties, demografische patronen en bewustzijn over duurzaamheid, gezondheid en veiligheid snel veranderen, is het essentieel voor de toeristische sector om vooruit te kijken en inzicht te krijgen in de trends die de toekomst zullen bepalen. De Trendpublicatie 2025 van NBTC is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die betrokken is bij toerisme in Nederland, van bedrijven en beleidsmakers tot bestemmingsmanagementorganisaties (DMO's) en andere belanghebbenden.

De trends zijn voor NBTC geindentificeerd door Trendconsult. Alle trends zijn in een zogenaamde trendmap geplaatst zodat gebruikers kunnen zien of een trend een niche zijn, breed impact hebben op het gedag of juist trends zijn die weinig bekend zijn en/of een beperkte impact hebben. De trends zijn bovendien gekoppeld aan de persona’s die NBTC gebruikt in haar Glocalities segmentatiemodel.

De Trendpublicatie 2025 identificeert twaalf belangrijke trends die invloed hebben op verschillende segmenten van internationale bezoekers en daarmee ook van invloed zijn op diverse stakeholders binnen de sector. De publicatie dient als een strategisch kompas voor de sector, waarmee we Nederland verder kunnen ontwikkelen tot een toekomstbestendige en succesvolle bestemming.

12 Trends

  1. Life-hacking journeys: Reizigers zoeken meer balans in hun leven en gebruiken reizen om zingeving te vinden en de verbinding met zichzelf te herstellen.
  2. Flash detox: In een hectische wereld zoeken mensen naar korte momenten om op adem te komen en te ontsnappen aan de dagelijkse drukte.
  3. Cultivating cultures: Reizigers zijn geïnteresseerd in het leren over andere culturen en het ondersteunen van lokale gemeenschappen.
  4. Bonding with loved ones: Reizen wordt steeds vaker gedaan in gezinsverband of met vrienden, waarbij het delen van ervaringen en het versterken van relaties centraal staan.
  5. Off-grid experiences: Reizigers zoeken naar avonturen buiten de gebaande paden, waarbij ze de natuur en eenvoud opzoeken.
  6. Empowered experiences: Reizigers willen meer controle over hun reiservaring en zoeken naar mogelijkheden om hun eigen interesses en voorkeuren te volgen.
  7. Climate change adaptation: Reizigers zijn zich bewust van de impact van klimaatverandering en kiezen voor duurzame reisopties.
  8. Ecosystem restoration: Reizigers willen bijdragen aan het behoud van de natuur en zoeken naar manieren om de natuur te helpen herstellen.
  9. In real life, somewhere else: Reizigers zijn op zoek naar authentieke ervaringen en willen weg van de massa toerisme.
  10. Instant travelling: Reizigers willen snel en gemakkelijk reizen en zoeken naar nieuwe manieren om hun bestemming te bereiken.
  11. Work from anywhere: Reizigers combineren werk en reizen en zoeken naar bestemmingen waar ze comfortabel kunnen werken en wonen.
  12. Comfort my world: Reizigers zoeken naar comfort en veiligheid tijdens hun reizen en willen zich thuis voelen in een vreemde omgeving.

Impact op de toeristische sector

Deze trends hebben een aantal belangrijke gevolgen voor de toeristische sector. Zo zullen reizigers steeds meer op zoek zijn naar duurzame en authentieke ervaringen, waarbij lokale gemeenschappen worden ondersteund. Ook zullen ze meer waarde hechten aan persoonlijke groei en welzijn tijdens hun reizen. Daarnaast zullen technologische ontwikkelingen zoals virtual reality en kunstmatige intelligentie een steeds grotere rol spelen in de reiservaring.

Link: https://www.nbtc.nl/nl/site/download/trendpublicatie-2025?disposition=inline
Trefwoorden: trends, toerisme, recreatie, vakanties, Nederland

CELTH



||| Nieuws |||

11/07/25
De fuik van nepadvertenties voor vakanties
Cybercriminelen zetten online advertenties in om vakantiegangers op te lichten. Mensen die dit niet op tijd door hebben, lopen het risico om aan oplichters allerlei persoonlijke informatie of creditcardgegevens prijs te geven. Daarom is het belangrijk dat mensen altijd eerst de officiële contactinformatie van reisorganisaties checken voordat ze contact opnemen.
11/07/25
Bosbranden en hitte in zuidelijk Europa
Het Rode Kruis waarschuwt vakantiegangers die dit weekend naar zuidelijk Europa trekken. De hulporganisatie roept mensen op om goed voorbereid met vakantie te gaan. Met flinke bosbranden en zeer hoge temperaturen in Frankrijk, Spanje, Griekenland en Turkije ligt een noodsituatie deze zomer op de loer.
10/07/25
Exclusief voor leden
Europeanen willen sneller en beter spoorvervoer
Een ruime meerderheid van de Europeanen vindt dat het spoorvervoer tussen EU-landen dringend verbeterd moet worden. Dat blijkt uit een nieuwe peiling van Polling Europe onder ruim 5.000 inwoners van de 27 EU-lidstaten
09/07/25
Mag je dat souvenir meenemen?
Vakantiegangers zijn zich er vaak niet van bewust dat souvenirs van beschermde soorten afkomstig kunnen zijn, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Denk bijvoorbeeld aan sieraden gemaakt van schelpen, tassen van slangenleer, cactussen of kaviaar.
08/07/25
Exclusief voor leden
Minor Hotels sleutelt aan B2B platformen
Minor Hotels (560 hotels wereldwijd) zet een stap binnen de B2B-strategie met de lancering van Minor...
07/07/25
SVR vraagt om betaalbaar houden van kampeervakanties
Stichting Vrije Recreatie (SVR) meldt dat kampeervakanties té duur dreigen te worden voor de gast door stijgende toeristenbelasting in combinatie met stijgende kosten bij horeca en supermarkten.
04/07/25
Waar genieten Nederlanders deze zomer van hun vakantie?
De zomervakantie staat voor de deur en veel Nederlanders maken zich op voor een welverdiende reis naar het buitenland. Volgens reisorganisatie TUI blijven Spanje, Griekenland en Turkije de populairste Europese vliegbestemmingen.
02/07/25
Minder Nederlanders deze zomer op vakantie
Volgens de meest recente ANWB Vakantiemonitor kiest een kleiner percentage van de Nederlanders – 57% vergeleken met 73% vorig jaar – ervoor om in juli en augustus op vakantie te gaan. Deze verschuiving kenmerkt zich door een duidelijke voorkeur voor dichterbij huis. Vakanties binnen Europa en in eigen land winnen terrein, wat resulteert in de auto als meest gekozen vervoermiddel.