Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 25-09-2024
Auteur: Redactie
NRIT

Een tafel voor niemand? Vier scenario's voor het arbeidsmarkttekort in toerisme en hospitality

Een tafel voor niemand? Vier scenario's voor het arbeidsmarkttekort in toerisme en hospitality

Wat brengt de toekomst voor toerisme? Zijn dat robots in de keuken, virtuele avonturen of structurele personeelstekorten? Lector ‘Disruption, Innovation and New Phenomena’ Ian Yeoman bij NHL Stenden Hogeschool, schetste in zijn inauguratiespeech vier scenario's voor de sector. Met behulp van scenarioplanning toont hij hoe technologische innovatie en demografische veranderingen de manier waarop we reizen en werken ingrijpend zullen beïnvloeden.

Echte verandering begint met een plan. Ian Yeoman gebruikt hiervoor scenarioplanning, een methode die trends en risico’s onderzoekt om de toekomst te verkennen. In zijn ‘Future of Work’-project focust hij op het personeelstekort in toerisme en hospitality: "We analyseren de huidige situatie en wat nodig is om de sector te laten overleven." Hij verwacht dat technologie een grote rol gaat spelen in het oplossen van de arbeidstekorten in de toerisme- en hospitalitybranche. "Twee factoren bepalen de toekomst van werk: demografische veranderingen en het feit dat minder mensen gaan studeren," legt Ian uit. "Werkpatronen zijn ook drastisch veranderd. Daarom hebben we vier scenario’s onderzocht om hiermee om te gaan." Overigens is het bij scenarioplanning niet zo dat we een bepaald scenario moeten volgen. De scenario’s geven vooral diverse denkrichtingen aan ter inspiratie.

Scenario #1: Robots runnen de keuken

Binnen 20 jaar zou een robotchef zomaar een Michelinster kunnen winnen. Met de snelle technologische ontwikkelingen is dit niet ondenkbaar. Moley Robotics laat al zien hoe een volledig robotische keuken de horeca kan revolutioneren.

Scenario #2: Hologram concerten

Dankzij grote investeringen in technologie worden holografische concerten de norm. Zo kun je in de toekomst misschien Elvis Presley opnieuw "zien" optreden of een artiest op meerdere podia tegelijk bewonderen. Deze technologie verandert ons idee van entertainment.

Scenario #3: Robotbediening redt het weekend

Veel restaurants sluiten nu vaker door personeelstekorten. Robotbediening en geautomatiseerde keukens kunnen helpen om toch open te blijven, niet om personeel te vervangen, maar om het tekort op te vangen en bedrijfsprocessen te optimaliseren.

Scenario #4: Het einde der tijden

De arbeidsvoorwaarden in de horeca zijn minder aantrekkelijk dan in andere sectoren, waardoor het steeds moeilijker wordt om personeel te vinden. Dit scenario verkent een toekomst waarin restaurants permanent sluiten omdat ze het simpelweg niet meer redden.

Over Ian Yeoman

Ian Yeoman is lector bij NHL Stenden’s lectoraat ‘Disruption, Innovation and New Phenomena’. Als de eerste scenarioplanner in toerisme bij VisitScotland onderzoekt hij de impact van technologie, klimaatverandering en externe factoren op de toerisme- en hospitalitysector.

Link: https://www.nhlstenden.com/en/news-and-articles/a-table-for-none-4-scenarios-on-the-labour-shortage-in-tourism-and-hospitality
Trefwoorden: toekomst, toekomstverkenning, scenario's, onderzoek, toerisme, recreatie, cultuur, horeca, leisure, verblijfsrecreatie, vergrijzing, arbeidsmarkt

CELTH



||| Nieuws |||

11/07/25
De fuik van nepadvertenties voor vakanties
Cybercriminelen zetten online advertenties in om vakantiegangers op te lichten. Mensen die dit niet op tijd door hebben, lopen het risico om aan oplichters allerlei persoonlijke informatie of creditcardgegevens prijs te geven. Daarom is het belangrijk dat mensen altijd eerst de officiële contactinformatie van reisorganisaties checken voordat ze contact opnemen.
11/07/25
Bosbranden en hitte in zuidelijk Europa
Het Rode Kruis waarschuwt vakantiegangers die dit weekend naar zuidelijk Europa trekken. De hulporganisatie roept mensen op om goed voorbereid met vakantie te gaan. Met flinke bosbranden en zeer hoge temperaturen in Frankrijk, Spanje, Griekenland en Turkije ligt een noodsituatie deze zomer op de loer.
10/07/25
Exclusief voor leden
Vrije consumptie stagneert, grote verschillen in vrijetijdssector
Nederlandse consumenten maken een pas op de plaats. Uit transactiedata van ING blijkt dat consumenten iets minder goederen en iets meer diensten kochten. Uit de vrijetijdssector komen wisselende resultaten naar voren.
10/07/25
Andere Tijden viert 25-jarig jubileum met aflevering over vrije tijd
Het geschiedenisprogramma Andere Tijden bestaat 25 jaar. Al een kwart eeuw brengt het programma bijzondere verhalen uit de recente geschiedenis, met oog voor de actualiteit, verrassende invalshoeken, onbekende feiten en unieke beelden. De eerste aflevering op 22 juli gaat over vrije tijd.
09/07/25
CELTH Industry Day brengt wetenschap en praktijk samen tijdens World Leisure Congress
Op woensdag 27 augustus 2025 organiseert het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH) de Industry Day tijdens het World Leisure Congress in Breda. Deze dag vormt de brug tussen wetenschap en praktijk in de leisure-, toerisme- en hospitalitysector.
09/07/25
Mag je dat souvenir meenemen?
Vakantiegangers zijn zich er vaak niet van bewust dat souvenirs van beschermde soorten afkomstig kunnen zijn, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Denk bijvoorbeeld aan sieraden gemaakt van schelpen, tassen van slangenleer, cactussen of kaviaar.
08/07/25
Exclusief voor leden
Minor Hotels sleutelt aan B2B platformen
Minor Hotels (560 hotels wereldwijd) zet een stap binnen de B2B-strategie met de lancering van Minor...
07/07/25
SVR vraagt om betaalbaar houden van kampeervakanties
Stichting Vrije Recreatie (SVR) meldt dat kampeervakanties té duur dreigen te worden voor de gast door stijgende toeristenbelasting in combinatie met stijgende kosten bij horeca en supermarkten.