Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 04-09-2024
Auteur: redactie
Uitgever: NRIT Media

Symposium voor duurzame vis op Horecava 2025

Symposium voor duurzame vis op Horecava 2025

Op maandag 13 januari 2025 organiseert chef Jef Schuur, ondersteund door drie internationale driesterrenchefs – Jonnie Boer (De Librije), Viki Geunes (Zilte) en Mauro Colagreco (Mirazur) – een inspirerend symposium over duurzame vis tijdens Horecava. Dit symposium richt zich op chefs die willen ontdekken hoe ze op een verantwoorde manier met vis om kunnen gaan.


Tijdens het symposium komen belangrijke vragen aan bod: Welke vissoorten, schelp- en schaaldieren kunnen we nog met een gerust hart serveren? Welke juist niet? En waarom? We gaan dieper in op de bezwaren, maar kijken vooral naar de mogelijkheden.


Wat kun je verwachten?

Samen met zeebiologen van het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee bespreken we de impact van het eten van vis-, schaal- en schelpdieren met een lage positie in de voedselketen en waarom deze dus vaker en prominenter op de kaart moeten staan dan de grote, langlevende roofvissen die we gewend zijn te serveren. We duiken in de prooi-roofdierrelaties en de invloed van moderne visserijmethoden. Wat betekent dat voor de evolutie en duurzaamheid van vissoorten?

Daarnaast brengen we de levenscyclus van vissoorten in beeld. Denk bijvoorbeeld aan de paling, een ware overlever. Wat betekenen sluizen, dammen en veranderende watertemperaturen voor deze soort? Kun je nu wel paling op de kaart zetten of juist niet? Weten wat je kiest en wat niet, en vooral waarom, staat op deze dag centraal.


Onze ideeën over vis moeten veranderen

Alles verandert, ook soorten zoals Atlantische kabeljauw en hun populaties. Dat betekent dat ook de kaart, de chef en de gast moeten veranderen en beter eens een andere vis kunnen kiezen.

We zijn gewend aan bepaalde visseizoenen. Maar die seizoenen zijn gebaseerd op de tijd van het jaar dat het makkelijker is om op een soort te vissen, niet of dat wel de beste tijd is voor die vissoort. Veel vissen zijn gemakkelijker te vangen tijdens het paringsseizoen omdat ze elkaar dan opzoeken. Maar als we vissen opeten voor ze zich kunnen voortplanten dan komen er natuurlijk geen nieuwe vissen bij.


Vissoorten met een snelle levenscyclus en een lage positie in de voedselketen zijn vaak een betere keuze dan grote, langlevende roofvissen. En zeg nou zelf, het is ook leuk om eens iets anders te proberen. Als je toch voor een langlevende soort kiest, zorg dan dat je weet wat je eet en waarom het een uitzondering zou moeten zijn.

 

 

Trefwoorden: Evenementen, horeca, duurzame vis, restaurants

CELTH




||| Nieuws |||

25/07/25
Exclusief voor leden
Bestedingen bij fastservicerestaurants onder druk
Consumenten geven structureel minder geld uit bij zogenaamde fastservicerestaurants omdat ze die te duur vinden. Een trendbreuk.
25/07/25
Exclusief voor leden
Nieuwe subsidieregeling voor toegankelijke recreatie in Drenthe
De provincie Drenthe heeft een nieuwe subsidieregeling geopend voor mkb-ondernemers in de recreatie- en toerismesector. Met deze regeling wil de provincie bijdragen aan een inclusieve en toegankelijke omgeving.
25/07/25
Exclusief voor leden
Vakantieboekingen trekken aan
Na een wat teleurstellend voorjaar trekken de laatste twee maanden de vakantieboekingen aan. In mei met +6% en in juni met +5%. In juni viel vooral de populariteit van Denemarken en Griekenland op.
24/07/25
Aantal bewoners op vakantieparken stijgt
Het aantal mensen dat officieel woont op een vakantiepark is de afgelopen jaren flink gestegen. Volgens het CBS stonden op 1 april 2025 bijna 60.000 mensen ingeschreven op een vakantiepark, tegenover ruim 51.000 in 2019.
24/07/25
Exclusief voor leden
Wandelnet: Geef wandelen een volwaardige plek in het omgevingsbeleid
Met de invoering van de Omgevingswet is er een nieuw beleidskader ontstaan voor de inrichting van de leefomgeving. Wandelnet grijpt deze kans aan om het belang van wandelen te benadrukken. In de brochure ‘Wandelkwaliteit in het omgevingsbeleid’ laat Wandelnet zien hoe wandelen een structurele plek kan krijgen in gemeentelijke visies, plannen en regelgeving.
24/07/25
Nieuw model brengt recreatiebehoefte in kaart
Een nieuw recreatiebehoeftemodel laat zien waar de grootste behoefte is aan recreatieruimte. Het model combineert data over bevolkingsgroei, reisbereidheid en bestaande voorzieningen om knelpunten én kansen voor recreatie in beeld te brengen.
24/07/25
Meer publiek, maar rode cijfers: poppodia onder financiële druk
Ondanks een groeiend aantal bezoekers en optredens in 2024, kampen Nederlandse poppodia met toenemende financiële problemen. De kosten stijgen sneller dan de inkomsten, waardoor meer podia verlies draaien.
24/07/25
Steeds meer Nederlanders elektrisch op zomervakantie
Nederlanders kiezen deze zomer massaal voor de elektrische auto richting Zuid-Europa. Uit geanonimiseerde data van ruim 25.000 gebruikers van de Shuttel-mobiliteitspas blijkt dat laadstress plaatsmaakt voor vertrouwen in het Europese laadnetwerk.

||| Agenda |||

27/08/25
27/08/25 t/m 27-08-25: CELTH Industry Day World Leisure Congress
Het World Leisure Congress (WLO) komt na 13 jaar weer terug in Europa en voor het eerst naar Nederla...
11/09/25
11/09/25 t/m 11-09-25: Atlasfestival 2025 –Vitamine L: de Leefomgeving als ingrediënt voor Gezondheid
Het Atlasfestival 2025 staat in het teken vanVitamine L– de leefomgeving als bron van gezondheid. ...
22/09/25
22/09/25 t/m 22-09-25: Toerisme Top 2025
De Toerisme Top wordt dit jaar op maandag 22 september in Noord-Holland georganiseerd. Het thema is ...
01/10/25
01/10/25 t/m 01-10-25: Netwerk Editie Kampeerbranche
Na het succes van eerdere edities van het Duurzaamheidscongres introduceren we dit jaar een nieu...
31/10/25
31/10/25 t/m 31-10-25: Inspiratie-event: Wandelen als sleutel tot een vitalere
Nederland staat voor grote maatschappelijke uitdagingen op het gebied van gezondheid, leefstijl en l...