Geplaatst op: 08-07-2024
Auteur: Redactie
NRIT

In welke landen vinden we de meeste campings per miljoen inwoners?

In welke landen vinden we de meeste campings per miljoen inwoners?
Afbeelding van ITUBB via Pixabay

Nederland heeft na Kroatie in de EU de meeste campings per miljoen inwoners. We laten daarmee campingland Frankrijk achter ons. Dat heeft brancheorganisatie Kampeer en Caravan Industrie (KCI) berekend op basis van data van Eurostat.

De meeste campings per miljoen inwoners heeft Kroatie. Het land heeft in totaal 3,9 miljoen inwoners en 870 kampeerterreinen, wat resulteert in 226 kampeerterreien  per miljoen inwoners. Nederland volgt op een tweede plaats met 2.681 campings op 17,8 miljoen inwoners. Dat zijn 151 campings per 1 miljoen inwoners.

Meeste campings in Frankrijk

In absolute aantallen heeft Frankrijk in de EU de meeste kampeerterreinen: 8.139. Maar gerelateerd aan de omvang van de bevolking komt dat neer op 120 kampeerterreinen per 1 miljoen. Daarmee staan de Fransen in de Europese top-5 op plek drie, op de voet gevolgd door Slovenië (111) en Luxemburg (106).

Opvallend is dat Eurostat in België slechts 358 campings telt en dat resulteert zodoende in 30 terreinen per 1 miljoen inwoners. Duitsland komt niet verder dan 38 per 1 miljoen, terwijl de traditionele kampeerbestemmingen Italië en Spanje blijven haken op respectievelijk 39 en 28 campings per miljoen inwoners. Sterker nog: in absolute aantallen telt Nederland bijna 400 kampeerterreinen méér dan Italië en zelfs twee keer zoveel als Spanje.

Figuur 1: Aantal campings per miljoen inwoners

CampingsEuropa

Bron: Eurostat, bewerking KCI

Onderdeel van de Nederlandse cultuur

"Deze statistieken bewijzen eens te meer dat kamperen een onlosmakelijk onderdeel van de Nederlandse cultuur is”, aldus KCI-voorzitter Leo Diepemaat. "Net als met bijvoorbeeld fietsen blijkt kamperen veel meer in trek dan in onze directe buurlanden en zelfs populairder dan in Zuid-Europa. De groeicijfers voor wat betreft aantallen caravans en campers tonen dat ook aan. Daarvan tellen we nu een recordaantal van 618.000, oftewel 11.000 meer dan een jaar geleden. Tel daar ook nog eens de grote aantallen vouwwagens, tenten en daktenten bij op en het is duidelijk dat kamperen de toekomst heeft.”

Trefwoorden: verblijfsrecreatie, campings, kampeerterreinen, aanbod, europa

CELTH
 


||| Nieuws |||

15/07/24
Nieuw vakantiepark Landal Landgoed Bourtange geopend in Oost-Groningen
In de nabijheid van het vestingstadje Bourtange in Oost-Groningen is het nieuwe vakantiepark Landal Landgoed Bourtange officieel geopend.
12/07/24
Exclusief voor leden
7 ton voor extra brandveiligheid in Gelderse natuur
Provincie Gelderland stelt €700.000 extra beschikbaar om de aanpak van natuurbrandveiligheid sneller te verbeteren. Dat ia ook nodig om risicovolle locatie zoals vakantieparken te beschermen.
11/07/24
HISWA-RECRON start petitie tegen BTW-verhoging
HISWA-RECON is een petitie gestart om het nieuwe kabinet te bewegen de aanstaande btw-verhoging op de verblijfsrecreatie terug te draaien. Die petitie is inmiddels al 1.200 keer ondertekend. Er staat voor ondernemers in de verblijfsrecreatie heel wat op het spel. Uit onderzoek blijkt dat een als gevolg van de btw-verhoging verwachtte prijsstijging kan leiden tot een 10% lagere bezetting.
08/07/24
In welke landen vinden we de meeste campings per miljoen inwoners?
Nederland heeft na Kroatie in de EU de meeste campings per miljoen inwoners. We laten daarmee campingland Frankrijk achter ons.
02/07/24
EuroParcs start bouw vakantiepark Enkhuizer Strand
De bouw van EuroParcs Enkhuizer Strand is gestart. Op het park komen 154 vakantiehuizen. Een bijzonder project voor EuroParcs omdat het project ook de ontwikkeling van openbaar toegankelijke dagrecreatieve voorzieningen omvat.
28/06/24
HotelPlanner.com sponsor Nederlandse Triathlon Bond (NTB).
HotelPlanner.com is sponsor geworden van de Nederlandse Triathlon Bond (NTB).
27/06/24
Exclusief voor leden
Samsung en Apple werken samen in streamingverbinding voor hotelgasten
De functie AirPlay van Apple is geïntegreerd in Samsungs hotel-TV’s, waardoor hotelgasten hun iOS- en iPadOS-apparaten zoals telefoon of tablet op een makkelijke en veilige manier kunnen verbinden met de televisie in de kamer.
24/06/24
Meer weten over klimaatrisico's, impact of bewonersbetrokkenheid? CELTH komt met drie nieuwe onderzoeken!
Het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH) heeft de afgelopen week maar liefst drie nieuwe onderzoeken gepubliceerd. Zo brachten ze de klimaatrisico’s van Nederlandse reisorganisaties in kaart, onderzochten hoe ze bewoners beter bij toerisme(beleid) kunnen betrekken en ontwikkelden ze een impact label voor vakantiehuizen in de natuur.