Geplaatst op: 05-07-2024
Auteur: redactie
Uitgever: NRIT Media

Ruim een derde van de Nederlanders houdt rekening met extreem weer bij vakantiekeuze

Voor deze groep Nederlanders is eigen land een populaire vakantiebestemming

Ruim een derde van de Nederlanders houdt rekening met extreem weer bij vakantiekeuze

Van de Nederlanders heeft 56% een vakantie geboekt die in de komende 12 maanden gaat plaatsvinden. De maand juli is het populairst als vertrekmaand voor de eerstvolgende vakantie. Daarentegen kijken Nederlanders die nog van plan zijn een vakantie te boeken juist minder naar de maanden juli en augustus als vertrekmaand dan vorig jaar. Nederlanders die extreme weersomstandigheden vrezen, zijn minder van plan naar Zuid-Europa te gaan en kiezen meer voor een vakantie in eigen land.


Dit blijkt uit de nieuwste editie van de Vakantie Sentiment Monitor die het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) vandaag uitbrengt. Deze monitor in zes verschillende landen (Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten) geeft inzichten in vakantieplannen en de invloed van actualiteiten hierop.


Extreem weer beïnvloedt bestemming

Gemiddeld 37% van alle ondervraagden geeft aan dat toenemende extreme weersomstandigheden hun vakantiekeuzes beïnvloeden. Van de Nederlanders die dit aangeven (35%), past bijna 1 op de 2 de bestemming aan. Voor het eerst is onderzocht waar zij liever niet meer of juist wel naartoe gaan. Het blijkt dat Nederlanders nu minder of niet meer van plan zijn om naar Zuid-Europa op vakantie te gaan en meer geneigd zijn om in eigen land te blijven. Bovendien geeft een derde van hen aan het belangrijk te vinden dat de vakantiebestemming dichtbij huis is.


Vakantiekeuze wordt aangepast door hoge prijzen

Bijna de helft van alle ondervraagden (gemiddeld 46%) geeft aan genoodzaakt te zijn het vakantiegedrag aan te passen als gevolg van stijgende prijzen. Dit is een kleine daling ten opzichte van vorig jaar (50%). Het vermijden van het hoogseizoen blijkt onder alle ondervraagden een belangrijkere maatregel dan vorig jaar. Nederlanders geven vooral aan minder vaak op vakantie te gaan en te zoeken naar een goedkoper verblijf als gevolg van de hoge prijzen.


4 op de 10 houdt daadwerkelijk rekening met het milieu bij het boeken van vakanties

In voorgaande monitoren konden ondervraagden aangeven in hoeverre ze het belangrijk vinden rekening te houden met het milieu bij boeken van hun vakantie. In deze monitor is voor het eerst de stelling voorgelegd of de ondervraagden dit ook daadwerkelijk doen; gemiddeld 40% blijkt rekening te houden met het milieu bij het boeken van hun vakantie. De ondervraagden die dit doen, gaan vaker in eigen land op vakantie en minder vaak naar bestemmingen elders in Europa. Ook geven deze ondervraagden aan in mindere mate met het vliegtuig en vaker met de trein op vakantie in Europa te gaan dan ondervraagden die geen rekening houden met het milieu.


Eigen land als vakantiebestemming

Uit de resultaten blijkt dat het eigen land een geliefde vakantiebestemming blijft voor Nederlanders. Zo kiest 22% van de Nederlanders ervoor om de eerstvolgende vakantie in eigen land door te brengen, hetzelfde aandeel als vorig jaar. Algemeen directeur Jos Vranken: "De keuze voor vakanties dichterbij huis is niet alleen een reactie op de toenemende extreme weersomstandigheden, maar kan ook een bewuste keuze voor duurzaamheid zijn. Ook worden er hierdoor meer vakanties buiten het hoogseizoen geboekt. Ondanks de stijgende prijzen blijft de wens om op vakantie te gaan namelijk sterk. Dit zijn belangrijke aspecten waarmee we rekening moeten houden om vakanties in eigen land aantrekkelijk te kunnen maken en houden.”

Trefwoorden: Extreem weer, vakantiekeuze, eigen land

CELTH
 


||| Nieuws |||

11/07/24
Exclusief voor leden
FNV ziet werkdruk te hoog worden op Schiphol
Na een jaar van relatieve rust over de drukte op Schiphol trekt vakbond FNV aan de bel voor de zomervakantie. Werknemers van Schiphol maken zich ernstige zorgen over de werkdruk, het ziekteverzuim en de veiligheidsrisico’s voor werknemers op Schiphol tijdens de aankomende zomerdrukte.
10/07/24
Advies: gebruik geen openbaar wifi netwerk
Recent is een Australische man gearresteerd nadat hij in een vliegtuig een nep wifinetwerk had opgezet om gegevens van medepassagiers te stelen. Dit bewijst dat mensen helaas zelfs tijdens hun vakantie moeten oppassen voor oplichters. Cindy Wubben van software maker Visma geeft advies aan reizigers.
09/07/24
Exclusief voor leden
Nederlanders meer naar buitenland op vakantie, koele vakantielanden in trek
Nederlanders gingen in 2023 meer naar het buitenland op vakantie. Vooral meer koele vakantielanden konden op een toenemende belangstelling van Nederlanders rekenen. De vakantiebestedingen groeiden fors.
08/07/24
Nederlandse vakantiegangers zoeken warmte op en mijden Parijs
Naar welke vakantielanden gaan Nederlanders dit jaar op zomervakantie en welke verschuivingen ziet TUI? Veel bekende landen en streken gaan aan top maar toch wel wat verrassingen.
05/07/24
Ruim een derde van de Nederlanders houdt rekening met extreem weer bij vakantiekeuze
Uit de nieuwste editie van de Vakantie Sentiment Monitor die het NBTC vandaag uitbrengt blijkt o.a. dat 56% een vakantie heeft geboekt die de komende 12 maanden gaat plaatsvinden. Juli is het populairst.
04/07/24
Exclusief voor leden
Wat moet de toerist doen bij extreem weer?
Het Rode Kruis roept voor het eerst Nederlanders op om stil te staan bij mogelijke noodsituaties tijdens hun vakantie, zoals bijvoorbeeld de bosbranden die we begin deze week zagen op de Griekse eilanden Kos en Chios.
02/07/24
Zesde verbinding TUI met Marokko
Luchtvaartmaatschappij TUI België verbindt Eindhoven sinds vrijdag 28 juni met Al Hoceima in Marokko. Hiermee voegt Eindhoven Airport een nieuwe bestemming toe aan haar bestemmingennetwerk. Het is de zesde bestemming vanaf Eindhoven naar Marokko.
01/07/24
Exclusief voor leden
Biertour reisconcept voor busbedrijven wint BAAV wedstrijd
Jaarlijks nemen tweedejaarsstudenten toerisme en recreatiemanagement van de Vlaamse hogescholen deel aan de BAAV-wedstrijd om de autocarsector te ondersteunen met nieuwe reisideeën. Hogeschool VIVES won met een Hop&Roll bustour.

||| Agenda |||

23/09/24
23/09/24 t/m 23-09-24: Toerisme Top 2024
De zevende editie van de Toerisme Top wordt op maandag 23 september 2024 in Venlo georganiseerd. Het...
12/11/24 t/m 14-11-24
12/11/24 t/m 14-11-24: Recreatie Vakbeurs 2024
Op 12, 13 & 14 november 2024 vindt de jaarlijkse Recreatie Vakbeurs plaats in Evenementenhal Har...