Geplaatst op: 02-07-2024
Auteur: Redactie
NRIT

EuroParcs start bouw vakantiepark Enkhuizer Strand

EuroParcs start bouw vakantiepark Enkhuizer Strand
Andries Bruil directielid EuroParcs heet de genodigden welkom geflankeerd door Jan Franx, wethouder Enkhuizen (l) en Erik van der Neut, directeur Markus (r)

De bouw van EuroParcs Enkhuizer Strand is gestart. Op het park komen 154 vakantiehuizen. Een bijzonder project voor EuroParcs omdat het project ook de ontwikkeling van openbaar toegankelijke dagrecreatieve voorzieningen omvat.

Wethouder Jan Franx van de gemeente Enkhuizen: "Ik ben trots dat we de eerste palen voor de bouw van het vakantiepark hebben kunnen slaan. Zonder vakantiepark is het voor ons, gemeente Enkhuizen, niet mogelijk om een mooi recreatiegebied te realiseren. En dat is waar het ons om te doen is.”

Recreatiegebied Enkhuizerzand zal openbaar toegankelijk blijven met fiets- en wandelpaden, meer strand, ligweiden, een hondenstrand en een parkinrichting met veel bomen, struiken, bloemen en waterpartijen. De aanleg van een kustboog moet de zandafslag van het strand tegen gaan. Eerder dit jaar heeft EuroParcs het zwembad in het gebied overgenomen van Stichting Recreatie Voorzieningen Enkhuizen. Het zwembad wordt voor bijna vier miljoen euro  toekomstbestendig gemaakt en verduurzaamd. Er komen meer dan 850 zonnepaneel op het dak, het bed krijgt warmtepompen en het glas wordt vervangen. Daarvoor krijgt EuroParcs 1 miljoen euro van de gemeente Enkhuizen. Het zwembad blijft toegankelijk voor inwoners en komt ook beschikbaar de toekomstige gasten van EuroParcs. DE overdacht van het zwembad levert de gemeente een jaarlijkse besparing op van 240.000 euro. De openbare beschikbaarheid is voor 30 jaar gegarandeerd.

Lang ontwikkelingstraject

Het ontwikkeling heeft een lange geschiedenis die in 2005 startte met de overdracht van recreatieoord Enkhuizerzand door Rijkswaterstaat aan de gemeente Enkhuizen. Aangezien de gemeent niet de middelen had het gebied met veel achterstallig onderhoud te ontwikkelen is 2015 besloten een tender uit te schrijven. Het uitgangspunt was dat de bouw van een vakantiepark door een private partij de herontwikkeling van het hele openbare recreatiegebied Enkhuizerzand moest financieren, alsmede het onderhoud gedurende een afgesproken termijn. In 2017 is de opdracht gegund aan Ontwikkelingsmaatschappij Recreatieoord Enkhuizer Zand (OREZ) waarvan EuroParcs later eigenaar is geworden.

Huisjes van water naar land

Nadat in eerste instantie het plan was het nieuwe vakantiepark grotendeels in het water te bouwen, bleek dit om verschillende redenen niet haalbaar. In 2020 heeft EuroParcs na een participatieproces met inwoners en stakeholders een nieuw plan gepresenteerd. Dit werd in 2022 vastgelegd in een onherroepelijk bestemmingsplan en een inrichtingsplan. Hierin zijn nauwkeurig de voorwaarden voor de bouw van het vakantiepark en de herontwikkeling van het recreatiegebied vastgelegd inclusief de verplichting tot onderhoud gedurende 12 jaar na oplevering.

EuroParcs directielid Andries Bruil: "De start van de bouw van het vakantiepark kan met recht een mijlpaal genoemd worden. De opbrengst van het vakantiepark zal immers de totale herontwikkeling van het hele recreatiegebied Enkhuizerzand mogelijk maken, waarvan de inwoners van Enkhuizen nog vele jaren plezier aan zullen gaan beleven.” 

Het vakantiepark

Op het vakantiepark komen 154 vakantiewoningen van verschillende typen passend bij de drie sferen van het park: Aan ’t water, In ’t bos en Op ’t strand. Vanwege de natuur- en vakantiebeleving zullen de vakantiewoningen worden geplaatst in een doorlopend landschap zonder kavelafscheidingen. Bij het ontwerp van het park zijn zoveel mogelijk bestaande bomen behouden en waar kap nodig was, wordt dit in ruime mate gecompenseerd met inheemse bomen en struiken. In het gebied opende EuroParcs in 2020 al de camping. 

Planning

Naar verwachting zal de bouw van het vakantiepark in het eerste kwartaal 2026 worden afgerond. De vakantiewoningen worden verkocht aan geïnteresseerden voor recreatief eigen gebruik en/of verhuur via EuroParcs aan recreanten. De verkoop is enige tijd geleden gestart. De planning is dat het totale project Enkhuizerzand in de loop van 2027 zal zijn afgerond.

Ter gelegenheid van het slaan van de eerste paal kregen vier organisaties elk een cheque, ter waarde van elk €2.500 aangeboden: het Zuiderzeemuseum, Reddingsbrigade Enkhuizen, voetbalvereniging SV Enkhuizen en korfbalvereniging DTS.

Trefwoorden: verblijfsrecreatie, vakantieparken, bungalowparken, dagrecreatie, Noord-Holland

CELTH
 


||| Nieuws |||

17/07/24
Hoe Strava voor beleidsmakers werkt
Nederlanders zijn fervente wandelaars, maar waar wandelen ze precies? Dankzij Strava Metro, een app die fiets-, hardloop- en wandelprestaties bijhoudt, is het nu mogelijk om dit te achterhalen. Wandelnet heeft samen met Track-landscapes en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de mogelijkheden van Strava’s wandel- en hardloopdata onderzocht.
15/07/24
Utrecht zet eigen adviesraad voor leefomgeving op
Nu Gedeputeerde Staten vijf leden hebben benoemd voor de adviesraad, kan deze van start gaan. Op 28 mei 2024 werd Klaas Verschuure al benoemd als voorzitter van de adviesraad. De overige leden zijn: Hugo Hegeman, Thessa Fonds, Els van Grol, Jan van Kuijk en Alexander van der Vooren.
15/07/24
Exclusief voor leden
Hoogste punt bereikt bouw Chimpanseevallei Dierenpark Amersfoort
Dierenpark Amersfoort heeft het hoogste punt in de bouw van de nieuwe Chimpanseevallei bereikt. Tot twaalf meter hoogte wordt de grootste netconstructie van het park met de hand vastgezet.
12/07/24
Spoorpark in Amsterdam officieel geopend
De Amsterdammers krijgen er een nieuw buurtpark bij in stadsdeel West. Het park ligt naast het spoor van metro 51, en heeft daarom de toepasselijke naam Spoorpark. Meer recreatiegroen was nodig door nieuwe woningbouw.
10/07/24
Op Texel fiets je over water
In het gebied Schettersweid op het Waddeneiland Texel is een nieuw drie meter breed fietspad aangelegd dat deels over het water van het natuurgebied gaat.
09/07/24
Rli: Overheid stuur ook op kwaliteit leefomgeving
Burgers meten hun welvaart af aan meer dan hun materiële welzijn. Het gaat hen ook om factoren als gezondheid, veiligheid, de kwaliteit van hun woon- en leefomgeving of de kwaliteit van het onderwijs, meldt adviesorgaan van de overheid Rli.
05/07/24
Koninklijk rijtuig naar Spoorwegmuseum
Tijdens het staatsbezoek van de koninklijke familie aan België in 2023 werd bekend dat het koninklijke rijtuig SR10 met pensioen ging. Komende vrijdag 12 juli wordt het rijtuig door Wouter Koolmees, president-directeur van NS, officieel overgedragen aan het Spoorwegmuseum.
05/07/24
Ook na coronajaren blijven we wandelen
In 2023 liepen Nederlanders in totaal 6,9 miljard kilometer buitenshuis. Dat is 5 procent minder dan in 2022, maar bijna een derde meer dan in pre-coronajaar 2019. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.