Geplaatst op: 01-07-2024
Auteur: Marc Gerlings

95 jaar museumgeschiedenis met sluiting Beeld & Geluid Den Haag

95 jaar museumgeschiedenis met sluiting Beeld & Geluid Den Haag
Onthulling van de gedenkplaat. Foto: Vera Weber / Beeld & Geluid.
Na een feestelijke slotmiddag en de onthulling van een bijzondere plaquette ter ere van de rijke geschiedenis van de locatie, is museum Beeld & Geluid in Den Haag zondagmiddag 30 juni definitief gesloten. Met de sluiting komt een einde aan 95 jaar museumgeschiedenis in het monumentale pand aan de Zeestraat in Den Haag.

Op de allerlaatste dag stonden tal van activiteiten gepland voor bezoekers die voor een laatste maal het museum bezochten. Zo was er onder meer een talkshow met vrijwilligers, onder leiding van Beeld & Geluid-directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer. Tijdens de talkshow kwamen de favoriete objecten uit de depots aan bod en haalden ze herinneringen op aan de rijke historie van het museum.

Ter afsluiting van de middag mochten de vrijwilligers samen met wethouder Saskia Bruines (Cultuur) en directeur Van Nispen tot Sevenaer een bijzondere plaquette onthullen. Op de gedenkplaat, die is bevestigd aan de voorkant van het gebouw, is een herinnering te zien aan de museumhistorie van de Zeestraat 82.

"Dit was een gedenkwaardige afsluiting die past bij deze bijzondere plek. Het voelt goed om onze tijd hier op deze manier, met onze vrijwilligers die hier al tientallen jaren ongelooflijk werk hebben verzet, zo af te sluiten. Beeld & Geluid blijft in Den Haag, op een andere manier en op andere locaties, maar deze locatie laten we nu goed achter”, reageert Beeld & Geluid-directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer.

De locatie kent een lange geschiedenis, met vele functies en namen. De museumhistorie begon 95 jaar geleden, toen in 1929 het Postmuseum opende. In 1989 kreeg het museum een nieuwe invulling en een nieuwe naam: het PTT Museum, van het toenmalige PTT Post (huidige PostNL). Daarna volgden nog Museum voor Communicatie (1998-2016) en COMM (2016-2019), waarna Beeld & Geluid in 2019 COMM overnam.

Vanaf dinsdag 2 juli starten Beeld & Geluid-medewerkers met de verhuizing van in totaal meer dan 80.000 objecten vanuit Den Haag naar Hilversum. "De verhuizing kun je gerust een monsterklus noemen", vertelt vestigingsdirecteur Sarah Jane Earle. "Met het sluiten van het museum nemen we ook afscheid van een deel van ons personeel. Met een klein team werken we aan de verhuizing en sommige collega's verhuizen mee naar Hilversum. De komende maanden zullen voelen als een periode met mixed feelings van afscheid nemen, maar tegelijkertijd ook van doorontwikkeling van onze programmering en educatie met onze partners op andere locaties in Den Haag en omgeving."
Trefwoorden: museum, Den Haag, Hilversum

CELTH
 


||| Nieuws |||

17/07/24
Hoe Strava voor beleidsmakers werkt
Nederlanders zijn fervente wandelaars, maar waar wandelen ze precies? Dankzij Strava Metro, een app die fiets-, hardloop- en wandelprestaties bijhoudt, is het nu mogelijk om dit te achterhalen. Wandelnet heeft samen met Track-landscapes en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de mogelijkheden van Strava’s wandel- en hardloopdata onderzocht.
15/07/24
Utrecht zet eigen adviesraad voor leefomgeving op
Nu Gedeputeerde Staten vijf leden hebben benoemd voor de adviesraad, kan deze van start gaan. Op 28 mei 2024 werd Klaas Verschuure al benoemd als voorzitter van de adviesraad. De overige leden zijn: Hugo Hegeman, Thessa Fonds, Els van Grol, Jan van Kuijk en Alexander van der Vooren.
15/07/24
Exclusief voor leden
Hoogste punt bereikt bouw Chimpanseevallei Dierenpark Amersfoort
Dierenpark Amersfoort heeft het hoogste punt in de bouw van de nieuwe Chimpanseevallei bereikt. Tot twaalf meter hoogte wordt de grootste netconstructie van het park met de hand vastgezet.
12/07/24
Spoorpark in Amsterdam officieel geopend
De Amsterdammers krijgen er een nieuw buurtpark bij in stadsdeel West. Het park ligt naast het spoor van metro 51, en heeft daarom de toepasselijke naam Spoorpark. Meer recreatiegroen was nodig door nieuwe woningbouw.
10/07/24
Op Texel fiets je over water
In het gebied Schettersweid op het Waddeneiland Texel is een nieuw drie meter breed fietspad aangelegd dat deels over het water van het natuurgebied gaat.
09/07/24
Rli: Overheid stuur ook op kwaliteit leefomgeving
Burgers meten hun welvaart af aan meer dan hun materiële welzijn. Het gaat hen ook om factoren als gezondheid, veiligheid, de kwaliteit van hun woon- en leefomgeving of de kwaliteit van het onderwijs, meldt adviesorgaan van de overheid Rli.
05/07/24
Koninklijk rijtuig naar Spoorwegmuseum
Tijdens het staatsbezoek van de koninklijke familie aan België in 2023 werd bekend dat het koninklijke rijtuig SR10 met pensioen ging. Komende vrijdag 12 juli wordt het rijtuig door Wouter Koolmees, president-directeur van NS, officieel overgedragen aan het Spoorwegmuseum.
05/07/24
Ook na coronajaren blijven we wandelen
In 2023 liepen Nederlanders in totaal 6,9 miljard kilometer buitenshuis. Dat is 5 procent minder dan in 2022, maar bijna een derde meer dan in pre-coronajaar 2019. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.