Geplaatst op: 28-06-2024
Auteur: Marc Gerlings

Nieuwe speelplek voor Museumplein Amsterdam

Begin 2025 starten de werkzaamheden

Nieuwe speelplek voor Museumplein Amsterdam
Ontwerp van Boerplay voor speelplek op het Museumplein. Illustratie: Boerplay.
Het Museumplein is een hotsport voor toeristen. In een driehoekvormige ruimte wordt nu gewerkt aan een nieuwe speeltuin. Het ontwerp is van Boerplay.

De speelplek wordt toegankelijk voor iedereen dankzij ruime paden, een zachte vloer en duidelijke kleuren. Kinderen kunnen klimmen in de netten van een trommel. Je kunt bovenin praten door de spreekbuis met vrienden die beneden spelen. Een triangelschommel wordt geplaatst, waar je samen of alleen op kan schommelen. Iedereen kan deelnemen, zelfs als zitten lastig is. Test je spieren en balans op speeltoestel contrabas. En vergeet niet dat fotomoment voor het Rijksmuseum, melden de ontwerpers.

Nog meer speeltoestellen worden geplaatst zoals een werk-watertafel. Een werktafel waar je een eigen racebaan kan bouwen voor zelf meegebrachte auto’s. Laat flesjes water leeglopen in de groef en bouw een dam van stokjes of steentjes.

Kleine en grote glijbaan.De peuterglijbaan, bereikbaar voor iedereen via een kleine helling, klimmend of kruipend. Je kunt omhoog klimmen of naar beneden rennen. En naar de grote. Klim via de klimgrepen op de grote rots naar de hoge glijbaan en geniet van een snelle afdaling vanaf 2 meter hoogte. De helling naast de ingang biedt de helling een leuke uitdaging voor rolstoelgebruikers. Er komt ook een opvallende muziekbalk.

Er zijn vier duidelijke ingangen voorzien zonder drempel. Op deze manier zijn de speelplek en alle toestellen bereikbaar voor mensen in een rolstoel of met een rollator of kinderwagen.

De gemeente en Boerplay verwachten begin 2025 te starten met de werkzaamheden.

Kinderen van de organisatie de Speeltuinbende kunnen binnenkort reageren op het voorlopig ontwerp. Zij krijgen hiervoor een uitnodiging.
Trefwoorden: Museumplein, Amsterdam, spelen, toerisme, hotspot

CELTH
 


||| Nieuws |||

17/07/24
Hoe Strava voor beleidsmakers werkt
Nederlanders zijn fervente wandelaars, maar waar wandelen ze precies? Dankzij Strava Metro, een app die fiets-, hardloop- en wandelprestaties bijhoudt, is het nu mogelijk om dit te achterhalen. Wandelnet heeft samen met Track-landscapes en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de mogelijkheden van Strava’s wandel- en hardloopdata onderzocht.
15/07/24
Utrecht zet eigen adviesraad voor leefomgeving op
Nu Gedeputeerde Staten vijf leden hebben benoemd voor de adviesraad, kan deze van start gaan. Op 28 mei 2024 werd Klaas Verschuure al benoemd als voorzitter van de adviesraad. De overige leden zijn: Hugo Hegeman, Thessa Fonds, Els van Grol, Jan van Kuijk en Alexander van der Vooren.
12/07/24
Exclusief voor leden
7 ton voor extra brandveiligheid in Gelderse natuur
Provincie Gelderland stelt €700.000 extra beschikbaar om de aanpak van natuurbrandveiligheid sneller te verbeteren. Dat ia ook nodig om risicovolle locatie zoals vakantieparken te beschermen.
12/07/24
Spoorpark in Amsterdam officieel geopend
De Amsterdammers krijgen er een nieuw buurtpark bij in stadsdeel West. Het park ligt naast het spoor van metro 51, en heeft daarom de toepasselijke naam Spoorpark. Meer recreatiegroen was nodig door nieuwe woningbouw.
11/07/24
Exclusief voor leden
Robert Simons “Horeca is hét visitekaartje van Rotterdam
Met de vaststelling van de nieuwe horecagebiedsplannen zet Rotterdam een stap richting een nog bruisendere stad. Op 2 juli jl. heeft het college van B&W de nieuwe horecagebiedsplannen voor Centrum, Delfshaven, Feijenoord, Kralingen-Crooswijk, Noord en de Centraal Aangestuurde Gebieden vastgesteld.
11/07/24
HISWA-RECRON start petitie tegen BTW-verhoging
HISWA-RECON is een petitie gestart om het nieuwe kabinet te bewegen de aanstaande btw-verhoging op de verblijfsrecreatie terug te draaien. Die petitie is inmiddels al 1.200 keer ondertekend. Er staat voor ondernemers in de verblijfsrecreatie heel wat op het spel. Uit onderzoek blijkt dat een als gevolg van de btw-verhoging verwachtte prijsstijging kan leiden tot een 10% lagere bezetting.
09/07/24
Rli: Overheid stuur ook op kwaliteit leefomgeving
Burgers meten hun welvaart af aan meer dan hun materiële welzijn. Het gaat hen ook om factoren als gezondheid, veiligheid, de kwaliteit van hun woon- en leefomgeving of de kwaliteit van het onderwijs, meldt adviesorgaan van de overheid Rli.
05/07/24
Ook na coronajaren blijven we wandelen
In 2023 liepen Nederlanders in totaal 6,9 miljard kilometer buitenshuis. Dat is 5 procent minder dan in 2022, maar bijna een derde meer dan in pre-coronajaar 2019. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.