Geplaatst op: 26-06-2024
Auteur: Marc Gerlings

Amsterdam wil krimp Schiphol naar 400.000 vluchten per jaar

Met krimp Schiphol wordt meer woningbouw in gemeente Amsterdam mogelijk

Amsterdam wil krimp Schiphol naar 400.000 vluchten per jaar
Gemeente Amsterdam scherpt zijn standpunt over Schiphol aan en roept op tot serieuze krimp naar maximaal 400.000 vluchten per jaar en een volledige nachtsluiting. Dit zorgt direct voor minder uitstoot en geluidshinder voor de omgeving maar Amsterdam wil hiermee ook meer woningbouw mogelijk maken.

Gemeente Amsterdam wil bijdragen aan een betere balans tussen leefbaarheid voor omwonenden en economie. Daarvoor is er een wensenlijst op tafel gelegd. Daarmee koerst de gemeente aan op meer woningbouw.
  • minder vliegbewegingen, tot maximaal 400.000 per jaar
  • een volledige nachtsluiting van Schiphol tussen 23.00 uur en 07.00 uur
  • privéjets weren
  • korte vluchten vervangen door internationale treinen
  • onderzoeken van het huidige baangebruik van de luchthaven

De vermindering van het aantal vliegbewegingen zorgt direct voor minder geluidshinder, slaapverstoring en uitstoot. Bovendien maakt de vermindering van geluidshinder rondom Schiphol meer woningbouw mogelijk. 

De maatregelen die het kabinet heeft vastgesteld om de geluidshinder terug te dringen, moeten zo snel mogelijk worden vastgelegd in een gewijzigd Luchthavenverkeersbesluit (LVB) dat wordt gehandhaafd. Zo worden de rechten van omwonenden beschermd, ook buiten de vastgestelde geluidscontouren, en opereert Schiphol weer binnen de wet, stelt de gemeente.

Tegelijkertijd wil Amsterdam meer duurzaamheid. 'Hoe meer mensen per trein tussen Europese steden reizen, in plaats van met het vliegtuig, hoe beter het is voor het klimaat en de leefomgeving. Maar omdat er geen btw of accijns zit op vliegtickets, is vliegen relatief goedkoop in vergelijking met andere vervoermiddelen zoals de trein. Amsterdam is groot voorstander van het stoppen met korte vluchten die ook per trein kunnen worden afgelegd. Daarvoor is wel een verbetering van de spoorverbinding tussen Nederland en andere Europese landen nodig. Ook staat Amsterdam op het standpunt dat er een eerlijke prijs voor vliegen moet komen.' 
Trefwoorden: Amsterdam, Schiphol, vliegen, duurzaamheid, krimp

CELTH
 


||| Nieuws |||

17/07/24
Hoe Strava voor beleidsmakers werkt
Nederlanders zijn fervente wandelaars, maar waar wandelen ze precies? Dankzij Strava Metro, een app die fiets-, hardloop- en wandelprestaties bijhoudt, is het nu mogelijk om dit te achterhalen. Wandelnet heeft samen met Track-landscapes en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de mogelijkheden van Strava’s wandel- en hardloopdata onderzocht.
15/07/24
Utrecht zet eigen adviesraad voor leefomgeving op
Nu Gedeputeerde Staten vijf leden hebben benoemd voor de adviesraad, kan deze van start gaan. Op 28 mei 2024 werd Klaas Verschuure al benoemd als voorzitter van de adviesraad. De overige leden zijn: Hugo Hegeman, Thessa Fonds, Els van Grol, Jan van Kuijk en Alexander van der Vooren.
12/07/24
Exclusief voor leden
7 ton voor extra brandveiligheid in Gelderse natuur
Provincie Gelderland stelt €700.000 extra beschikbaar om de aanpak van natuurbrandveiligheid sneller te verbeteren. Dat ia ook nodig om risicovolle locatie zoals vakantieparken te beschermen.
12/07/24
Spoorpark in Amsterdam officieel geopend
De Amsterdammers krijgen er een nieuw buurtpark bij in stadsdeel West. Het park ligt naast het spoor van metro 51, en heeft daarom de toepasselijke naam Spoorpark. Meer recreatiegroen was nodig door nieuwe woningbouw.
11/07/24
Exclusief voor leden
Robert Simons “Horeca is hét visitekaartje van Rotterdam
Met de vaststelling van de nieuwe horecagebiedsplannen zet Rotterdam een stap richting een nog bruisendere stad. Op 2 juli jl. heeft het college van B&W de nieuwe horecagebiedsplannen voor Centrum, Delfshaven, Feijenoord, Kralingen-Crooswijk, Noord en de Centraal Aangestuurde Gebieden vastgesteld.
11/07/24
HISWA-RECRON start petitie tegen BTW-verhoging
HISWA-RECON is een petitie gestart om het nieuwe kabinet te bewegen de aanstaande btw-verhoging op de verblijfsrecreatie terug te draaien. Die petitie is inmiddels al 1.200 keer ondertekend. Er staat voor ondernemers in de verblijfsrecreatie heel wat op het spel. Uit onderzoek blijkt dat een als gevolg van de btw-verhoging verwachtte prijsstijging kan leiden tot een 10% lagere bezetting.
09/07/24
Rli: Overheid stuur ook op kwaliteit leefomgeving
Burgers meten hun welvaart af aan meer dan hun materiële welzijn. Het gaat hen ook om factoren als gezondheid, veiligheid, de kwaliteit van hun woon- en leefomgeving of de kwaliteit van het onderwijs, meldt adviesorgaan van de overheid Rli.
05/07/24
Ook na coronajaren blijven we wandelen
In 2023 liepen Nederlanders in totaal 6,9 miljard kilometer buitenshuis. Dat is 5 procent minder dan in 2022, maar bijna een derde meer dan in pre-coronajaar 2019. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.