Geplaatst op: 13-06-2024
Auteur: Marc Gerlings

Den Haag ziet oprichting anti-corruptie rechtbank als kans

Uitbreiding positie vrede en recht

Den Haag ziet oprichting anti-corruptie rechtbank als kans
Den Haag krijgt weer een instituut dat positie vrede en recht versterkt.
Integrity Initiatives International (III) is gestart met de uitbreiding van haar activiteiten in Europa met als doel de oprichting van een International Anti-Corruption Court (IACC) in Den Haag. Dat ziet dmo The Hague & Partners als een nieuwe kans voor de bestemming Den Haag.

Het IACC heeft als doel handhaving van de bestaande internationale wetgeving te versterken. Zodat corruptie, gepleegd door overheidsfunctionarissen, omkopers, witwassers en hun medesamenzweerders, wordt ontmoedigd en bestraft. Tegelijkertijd worden illegaal verkregen gelden en bezittingen teruggevorderd. De 190 partijen van het VN-verdrag tegen corruptie (UNCAC) zijn verplicht om corrupte handelingen strafbaar te stellen. 

Voor de oprichting van IACC is een multilateraal verdrag nodig. III Europa leidt het initiatief voor het opstellen van een verdrag en het aansluiten van verdragspartners en landen.

Meer dan 300 wereldleiders?- waaronder voormalige staatshoofden en regeringsleiders, Nobelprijswinnaars, hoge rechters, ministers en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, het bedrijfsleven en geloofsgemeenschappen - uit meer dan 80 landen hebben opgeroepen tot de oprichting van het IACC.

"De oprichting van een International Anti-Corruption Court is een belangrijk antwoord op de dringende behoefte aan een internationaal mechanisme ter bestrijding van corruptie, illegale internationale geldstromen en de context waarin deze kunnen floreren. Dergelijke corruptie vormt een ernstige bedreiging voor de stabiliteit van landen, ondermijnt democratische instellingen, belemmert economische en sociale ontwikkeling en tast het vertrouwen van het publiek in regeringen aan. Door het mondiale karakter van dit probleem te erkennen, hebben leiders uit verschillende landen zich verenigd om een instelling op te richten die landsgrens-overschrijdende corruptie kan aanpakken." Maja Groff, senior verdragsadviseur voor Integrity Initiatives International Europe. 

III Europe is een zusterorganisatie van Integrity Initiatives International, dat in 2016 in de VS werd opgericht. III Europe betekent een aanzienlijke toename in bereik en capaciteit voor het initiatief voor de oprichting van een International Anti-Corruption Court. De eerste financiering is ontvangen van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Gemeente Den Haag. 

"Met trots verwelkomt de stad Den Haag III Europe, een waardevolle aanvulling op ons ecosysteem van vrede en recht. Het initiatief om een Internationaal Hof voor Corruptiebestrijding op te richten onderstreept onze gezamenlijke inzet voor een veiliger, betere en rechtvaardige wereld." Jan van Zanen, burgemeester van Den Haag.
Trefwoorden: Den Haag, anti corruptie, rechtbank, vrede en recht, dmo

CELTH
 


||| Nieuws |||

19/07/24
Exclusief voor leden
Minder vakantiewoningen verkocht
De verkoop van vakantiewoningen is flink gedaald. Tijdens de coronaperiode waren vakantiewoningen populair. Nu de pandemie onder controle is, neemt de populariteit ook weer af.
19/07/24
Subsidie voor beter publieksbereik archeologie
De provincie Zuid-Holland wil dat archeologie meer publiek bereikt. De nu ingestelde subsidieregeling Publieksbereik Archeologie is bedoeld om het draagvlak voor archeologie onder de inwoners en bezoekers van de provincie te verbreden.
19/07/24
Recreatiegebied afgesloten vanwege incidenten met wolf
De wolf rukt op in Nederland en dat heeft gevolgen voor recreatie in gebieden waar de wolf voorkomt. Na recente incidenten met een wolf heeft de gemeente Leusden besloten om een kerngebied van Landgoed Den Treek per direct af te sluiten voor recreanten en bezoekers.
19/07/24
80 jaar vrijheid herdacht op 330 kilometer vrijheidspad
Op 10 september 2024 start in Leopoldsburg, België, het Vrijheidspad, een 11-daagse wandelestafette die het begin van 80 jaar vrijheid markeert. De route loopt door de provincies Limburg (Nederland en België), Noord-Brabant en Gelderland, en volgt de Market Garden Liberation Route.
19/07/24
Zeeland.com lanceerde zomercampagne op Concert at SEA
Zeeland.com, het marketingkanaal van Zeeland dat wordt beheerd door de Provincie Zeeland, heeft haar nieuwe zomercampagne ‘Ik wil alleen maar Zeeland’ gelanceerd. Het is de bedoeling om bezoekers aan Concert at SEA bewust te maken van het feit dat Zeeland meer is dan een fijne vrijetijds- en vakantieprovincie.
17/07/24
Exclusief voor leden
Hoe Strava voor beleidsmakers werkt
Nederlanders zijn fervente wandelaars, maar waar wandelen ze precies? Dankzij Strava Metro, een app die fiets-, hardloop- en wandelprestaties bijhoudt, is het nu mogelijk om dit te achterhalen. Wandelnet heeft samen met Track-landscapes en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de mogelijkheden van Strava’s wandel- en hardloopdata onderzocht.
17/07/24
Exclusief voor leden
Keukenhof populair op Instagram
De Keukenhof in Lisse staat wereldwijd op de vierde plaats van meest Instagrammabel bloementuinen. Op de eerste plaats staat de Gardens by the Bay in Singapore.
17/07/24
VVV en Ondernemersvereniging ontwikkelen spannende kinderspeurtocht
VVV Waterland van Friesland en de ondernemersvereniging van Heeg (OVH2000) hebben een spannende kinderspeurtocht ontwikkeld die kinderen op een avontuurlijke manier kennis laat maken met het historische watersportdorp Heeg.

||| Agenda |||

23/09/24
23/09/24 t/m 23-09-24: Toerisme Top 2024
De zevende editie van de Toerisme Top wordt op maandag 23 september 2024 in Venlo georganiseerd. Het...
24/09/24 t/m 26-09-24
24/09/24 t/m 26-09-24: IAAPA EXPO EUROPE 2024
The leisure industry’s premier event in Europe arrives to Amsterdam, the Netherlands in 2024. Get...
10/10/24
10/10/24 t/m 10-10-24: Education & Research Day
Op donderdag 10 oktober 2024 organiseert de Hotelschool The Hague een Education & Research Day. ...
12/11/24 t/m 14-11-24
12/11/24 t/m 14-11-24: Recreatie Vakbeurs 2024
Op 12, 13 & 14 november 2024 vindt de jaarlijkse Recreatie Vakbeurs plaats in Evenementenhal Har...