Geplaatst op: 21-05-2024
Auteur: redactie
Uitgever: NRIT Media

Zomervakantie: Vliegreizen in Europa gemiddeld 53% duurder dan treinreizen

Zomervakantie: Vliegreizen in Europa gemiddeld 53% duurder dan treinreizen

Iedere vakantieperiode komt de vraag: waar gaan we naartoe? En als we in Europa blijven, hoe gaan we er heen? Er is veel te doen over internationale treinreizen: te langzaam, te duur, te ingewikkeld om te boeken. En in sommige gevallen klopt dat ook. Toch blijkt uit een prijsonderzoek van spaarplatform Raisin dat treinreizen met een gezin van twee volwassenen met twee kinderen (van 10 en 14 jaar oud) gemiddeld een stuk goedkoper is dan met het vliegtuig. Vooral op trajecten richting Midden-Europa. 

 

  • Uit een vergelijking blijkt dat vliegreizen met de familie naar verschillende bestemmingen in Europa gemiddeld 53% meer kosten dan treinreizen 
  • Grote verschillen tussen bestemmingen: Londen en Marseille met de trein veel duurder dan in het vliegtuig 
  • Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië zeer goedkoop te bereiken met de trein 

 

Trein naar München tot wel € 651 goedkoper; Kanaaltunnel en Frankrijk duur 

De gemiddelde prijs voor een retourtje ligt bij de trein op € 497; vliegen kost gemiddeld € 761, maar dat is nog zonder de kosten van incheckbagage (al snel € 100 voor twee volwassenen) en de reis van en naar de luchthaven. Uitschieters met de trein zijn Marseille (€ 995), Bordeaux (€ 987) en Londen (€ 744). Bijzonder goedkoop zijn de bestemmingen München (€ 240), Berlijn (€ 215), maar ook Wenen (€ 310) en Innsbruck (€ 315) zijn vooral gezien de afstand voor een opvallend gunstige prijs te bereiken. 

Het vliegtuig is in twee van de tien gevallen significant goedkoper dan de trein: naar Londen (€ 410) en Marseille (€ 900). Een retourvlucht naar Wenen of München is gemiddeld meer dan 3x duurder met het vliegtuig dan met de trein. 

 

Vooral in Duitsland is treinreizen met de familie goedkoop 

Jasper Berkhout, onderzoeker bij Raisin Nederland, viel bij het onderzoek vooral het volgende op: "Het verschil tussen de bestemmingen is verrassend te noemen. Zodra je op de hogesnelheidslijn naar Frankrijk of Londen aangewezen bent, worden treinreizen al snel duur. Opvallend is daarnaast hoe goedkoop relatief verre bestemmingen zoals Praag en Wenen met de trein te bereiken zijn. Vooral de Duitse spoorwegen bieden hier aantrekkelijke prijzen voor families.” 

 

"Klimaatbewust reizen is niet altijd voor iedereen mogelijk. Toch is het belangrijk dat we ook over alternatieven voor het vliegtuig nadenken. Het boekingsproces voor treinen is vaak nog té ingewikkeld. Ook zijn de grote verschillen in de prijzen niet altijd logisch te noemen. Slimme reizigers die genoeg tijd hebben om wat langer in de trein te zitten, profiteren ook twee maanden voor de zomervakantie nog altijd van erg scherpe prijzen naar zes van de tien onderzochte bestemmingen.” 

 

Methodologie 

Voor dit onderzoek werden de prijzen onderzocht van retourreizen vanaf Amsterdam Centraal Station en Schiphol naar tien verschillende Europese bestemmingen in vijf verschillende landen. De bestemmingen zijn allemaal met een gepaste buffer binnen een dag te bereiken met de trein, waardoor de trein op deze trajecten ook een geschikt alternatief vormt voor het vliegtuig. 

 

Alle gegevens werden verzameld op 14 mei 2024: prijzen voor een familie van twee volwassenen met twee kinderen van 10 en 14 jaar oud. Vluchtprijzen verzameld met behulp van Google Flights; treinprijzen via Trainline, met uitzondering van de bestemmingen waarvoor de Eurostar genomen wordt, deze via de Eurostar-website. 

 

Het onderzochte tijdsvenster betrof de periode tussen 6 juli en 7 augustus, op verschillende weekdagen. Vertrektijden treinen in de ochtend vanaf 6 uur; maximaal verschil tussen gekozen reis en snelste reis twee uur. Voor het vliegtuig werd gekozen voor de beste optie met maximaal één tussenstop en een langere reistijd van maximaal 3 uur ten opzichte van de snelste reis.

 

Trefwoorden: Prijsonderzoek

CELTH
 


||| Nieuws |||

17/06/24
Exclusief voor leden
Weinig ambitie voor nieuwe routes bij Eurostar
Een opmerkelijk interview in de Volkskrant met de topvrouw van Eurostar, Gwendoline Cazenave. Eurostar die succesvolle verbindingen tussen Amsterdam, Brussel en Londen exploiteert kijkt pas na 2030 naar nieuwe bestemmingen.
17/06/24
Exclusief voor leden
Emirates van 2 naar 3 wekelijkse vluchten Amsterdam - Dubai
Luchtvaartbedrijf Emirates vliegt vanaf 1 juli 2024 driemaal per dag tussen Amsterdam en Dubai. De extra vlucht brengt de activiteiten van Emirates naar 21 vluchten per week.
14/06/24
Run op last minutes vanwege slechte weer
Reisorganisatie TUI ziet door het aanhoudend slechte weer in Nederland een flinke boost aan last minute reizen. Boekingen voor Europese vakanties met vertrek op korte termijn stegen met 87% in vergelijking tot dezelfde periode vorig jaar.
12/06/24
Prijsvrij Vakanties D-reizen en TUI Nederland breiden samenwerking uit
Sinds begin juni worden TUI pakketreizen niet alleen aangeboden via de winkels van D-reizen en D-reizen.nl maar ook bij Prijsvrij Vakanties.
12/06/24
Exclusief voor leden
Riksja Travel maakt drastische keuze voor klimaat
Riksja Travel gaat korte verre vliegvakanties niet meer actief promoten. Dat doet de touroperator om minder impact op het klimaat te maken.
06/06/24
Vakantie in tentoonstelling designmuseum
Van routekaarten van de ANWB en de iconische Kip-caravan tot zwemmen bij Scheveningen en bikini’s aan de Costa del Sol: aan de hand van allerlei ontwerpen neemt De Grote Vakantietentoonstelling je mee in de designgeschiedenis van de Nederlandse vakantieganger.
05/06/24
Hoe vertel je het perfecte verhaal over je streek? Pak magazine R&T mei erbij
Afgelopen week viel R&T magazine op de mat. Het is weer een tof nummer met veel 'best practices', kennis en onderzoek, backcasting en balans terugbrengen in toerisme.
04/06/24
Boekingen vallen wat terug, wel interessante verschuivingen
In april 2024 hebben consumenten 2% meer reizen geboekt dan in april 2023. In maart zaten de boekingen nog 8% in de plus.

||| Agenda |||

24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...