Geplaatst op: 16-05-2024
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Europese Commissie wijst Booking.com aan als poortwachter

Europese Commissie wijst Booking.com aan als poortwachter
Afbeelding van afveda via Pixabay

De Europese Commissie heeft Booking Holidays aangewezen als poortwachter voor haar online bemiddelingsdienst Booking.com. Het bedrijf moet binnen een half jaar voldoen aan de eisen van de Digital Markets Act (DMA). Eerder zijn Alphabet (Google), Amazon, Apple, ByteDance, Meta en Microsoft aangewezen als poortwachters.

Na de aanwijzing heeft Booking nu zes maanden de tijd om te voldoen aan de relevante verplichtingen onder de DMA, waardoor eindgebruikers meer keuze en vrijheid krijgen en zakelijke gebruikers eerlijke toegang tot de gatekeeper-diensten.

Op basis van de zelfevaluatie die Booking op 1 maart 2024 heeft ingediend om aan de relevante drempels te voldoen, heeft de Commissie vastgesteld dat deze kernplatformdienst een belangrijke toegangspoort vormt tussen bedrijven en consumenten en dus moet voldoen aan de eisen van de Digital Markets Act.

Booking mag geen oneerlijke contractvoorwaarden opleggen aan hotels of andere partners. Ook mag het geen misleidende of onjuiste informatie verspreiden. Concreet gaat het dan om het schrappen van alle prijspariteitsclausules (het verplicht hanteren van de laagste prijs via Booking.com). Hotels mogen straks dus kamers voor een lagere prijs aanbieden op hun eigen website. Booking.com moet verder duidelijke en transparante informatie verstrekken over de werking van het platform, inclusief de gebruikte algoritmen en de manier waarop advertenties worden gerangschikt. Gebruikers moeten de mogelijkheid hebben om hun gegevens eenvoudig te exporteren en te gebruiken op andere platforms. Dit moet de concurrentie bevorderen voor alternatieve boekingsdiensten.

De Commissie zal erop toezien dat deze verplichtingen daadwerkelijk worden uitgevoerd en nageleefd. Als een poortwachter niet voldoet aan de verplichtingen van de DMA, kan de Commissie boetes opleggen tot 10% van de totale wereldwijde omzet van het bedrijf, die kunnen oplopen tot 20% in geval van herhaalde inbreuken. In het geval van systematische inbreuken is de Commissie ook bevoegd om aanvullende maatregelen te nemen, zoals het verplichten van een poortwachter om een bedrijf of delen ervan te verkopen of het verbieden van de poortwachter om aanvullende diensten te verwerven die verband houden met de systematische niet-naleving.

Trefwoorden: reisbranche, horeca, hotels, platforms, boekingsplatforms

CELTH
 


||| Nieuws |||

12/06/24
Prijsvrij Vakanties D-reizen en TUI Nederland breiden samenwerking uit
Sinds begin juni worden TUI pakketreizen niet alleen aangeboden via de winkels van D-reizen en D-reizen.nl maar ook bij Prijsvrij Vakanties.
12/06/24
Exclusief voor leden
Riksja Travel maakt drastische keuze voor klimaat
Riksja Travel gaat korte verre vliegvakanties niet meer actief promoten. Dat doet de touroperator om minder impact op het klimaat te maken.
11/06/24
Exclusief voor leden
Amsterdam aantrekkelijk voor hotelinvesteringen maar Utrecht maakt inhaalslag
Amsterdam is in 2024 de meest aantrekkelijke stad voor hotelinvesteringen. Dit blijkt uit de Dutch Hotel City Index, die tijdens de PROVADA 2024 wordt gepresenteerd door Horwath HTL en ABN AMRO. Amsterdam blijft op plaats één maar let op Utrecht en Rotterdam.
10/06/24
Pitches gehouden voor eerste F&B Jan Vlasman Award
Deze nieuwe prijs is dit jaar in het leven geroepen door de Hospitality Synergy Group om Vlasman nalatenschap te eren. Een derde- of vierdejaars hotelschoolstudent die zich tijdens zijn hotelschool carrière op een bijzondere manier heeft ontwikkeld, maakt kans op deze titel van F&B talent van het jaar.
10/06/24
Nationaal Fietscongres 2025 in Utrecht
Samen met de Fietsersbond verwelkomt gastheer provincie Utrecht in 2025 fietsprofessionals uit Nederland en België in de regio Utrecht. Dit werd tijdens het Nationaal Fietscongres op 5 en 6 juni bekendgemaakt.
10/06/24
Exclusief voor leden
Ankie van Wersch directeur MVO Nederland
Ankie van Wersch (47) is de nieuwe directeur-bestuurder van MVO Nederland, het grootste duurzame-bedrijvennetwerk van Nederland.
10/06/24
Exclusief voor leden
Eerste energy hub geplaatst
Tijdens het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024 bleek dat bij ondernemers grote zorgen zijn over de krapte op het elektriciteitsnet. Het kan plannen voor extra faciliteiten naar gasten in de weg zitten. In Tholen is vandaag een extra energy hub geplaatst om het net te ontlasten.
07/06/24
Hoe tevreden zijn Nederlanders met hoeveelheid vrije tijd?
Binnen de Europese Unie scoort Nederland hoog als het gaat om de zogenaamde Brede Welvaart in het hier en nu. Dan staan we na Zweden op de tweede plek. Als we kijken naar de tevredenheid met de hoeveelheid vrije tijd, dan doen we het niet zo sterk.

||| Agenda |||

24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...
24/09/24 t/m 26-09-24
24/09/24 t/m 26-09-24: IAAPA EXPO EUROPE 2024
The leisure industry’s premier event in Europe arrives to Amsterdam, the Netherlands in 2024. Get...
12/11/24 t/m 14-11-24
12/11/24 t/m 14-11-24: Recreatie Vakbeurs 2024
Op 12, 13 & 14 november 2024 vindt de jaarlijkse Recreatie Vakbeurs plaats in Evenementenhal Har...