Geplaatst op: 16-05-2024
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Minister benoemt bestuurlijk aanjager Vitale Vakantieparken

Minister benoemt bestuurlijk aanjager Vitale Vakantieparken
Vitaal Vakantiepark De Lakens in Bloemendaal

Vooralsnog komen zo’n 85 vakantieparken in aanmerking voor transformatie naar wonen. Dat schrijft minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer die ook een bestuurlijk aanjager Vitale Vakantieparken benoemd. Ingrijpende maatregelen die vanuit de Tweede Kamer zijn voorgesteld zoals een splitsingsverbod, vergunningstelsel voor uitponden en het per notariële acte overdragen van stacaravans en chalets gaan niet door. HISWA-RECRON ergert zich aan de focus op niet-vitale vakantieparken in het beleid.

De 85 vakantieparken die in aanmerking komen voor transformatie naar wonen is nog maar een tussenstand. De inventarisatie wordt voortgezet in 2024, omdat het inzichtelijk maken van het transformatiepotentieel in sommige provincies nog niet is afgerond. Daarnaast is een digitaal loket geopend waar eigenaren of verenigingen van eigenaren zich kunnen melden als zij belangstelling hebben voor een transformatie naar wonen. Zij kunnen zich nog tot 31 mei 2024 melden. Bij provincies waar de inventarisatie is afgerond en waar transformatiepotentieel is, zal worden onderzocht of, en zo ja, op welke wijze gemeenten en/of ondernemers aan de slag kunnen om de transformaties in gang te zetten.

Bestuurlijk aanjager

Nathan Stukker is door het Rijk benoemd tot bestuurlijk aanjager Vitale Vakantieparken. Hij gaat zich inzetten voor het vitaal maken van de sector. Dit gaat hij doen door in gesprek te gaan met gemeenten en provincies over het wegnemen van knelpunten met betrekking tot transformatie en andere knelpunten in de aanpak van vitalisering van parken.

Irritaties bij HISWA-RECRON

In de lange brief van de minister is vooral veel aandacht voor vakantieparken waar recreatie niet meer voorop staat. Dat irriteert branchevereniging HISWA-RECRON. "Het is en blijft opvallend hoeveel aandacht er is voor vakantieparken, en met name het smaldeel dat niet vitaal is of een andere functie erop nahoudt dan "recreatie”. Dit terwijl het overgrote deel van de sector een fantastisch toeristisch product heeft en veel gasten jaar in jaar uit een unieke beleving biedt.” Waar in de brief van de minister veel concrete stappen worden aangekondigd voor niet-vitale vakantieparken moeten de vitale vakantieparken het doen met een hele korte alinea met wat vrijblijvende en gratuite toezeggingen met deze als meest concrete: "Om vakantieparken vitaal te houden zal het ministerie van EZK onder andere verkennen in hoeverre bestaande instrumenten voor ondernemers toepasbaar zijn op ondernemers van vakantieparken en kunnen bijdragen aan het behouden of verbeteren van de vitaliteit van vakantieparken.” Daarbij wordt onder andere verkend of er hulp van het Rijk nodig is bij de verduurzaming van vakantieparken.

Daarnaast vindt de brancheorganisatie het vreemd dat er in de brief veel aandacht uitgaat naar wonen en wordt er onvoldoende gekeken naar de integrale puzzel met in de toekomst 63.000 hectare tekort aan recreatieruimte.

Geen ingrijpende maatregelen

Positief voor de branche is wel dat de minister geen stappen gaat ondernemen om de overdracht van roerende goederen zoals chalets en stacaravans bij notariële acte te regelen. Dat vergt ingrijpende wetswijziging die de ministern niet proportioneel en wenselijk acht. Ook een vergunningstelsel dat opkopen en uitponden reguleert komt er niet omdat dat een ingrijpende beperking van het eigendomsrecht betekent. Ook een door de Kamer gewenst splitsingsverbod is niet wenselijk omdat veel splitsingen en samenvoegingen van percelen, grond en gebouwen volstrekt legitiem (en gewenst) zijn.

Link: https://www.hiswarecron.nl/actueel/nieuws/21005/hiswa-recron-reageert-kritisch-op-kamerbrief-vakantieparken
Trefwoorden: vakantieparken, vitale vakantieparken, beleid

CELTH
 








||| Nieuws |||

17/07/24
Exclusief voor leden
Hoe Strava voor beleidsmakers werkt
Nederlanders zijn fervente wandelaars, maar waar wandelen ze precies? Dankzij Strava Metro, een app die fiets-, hardloop- en wandelprestaties bijhoudt, is het nu mogelijk om dit te achterhalen. Wandelnet heeft samen met Track-landscapes en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de mogelijkheden van Strava’s wandel- en hardloopdata onderzocht.
15/07/24
Utrecht zet eigen adviesraad voor leefomgeving op
Nu Gedeputeerde Staten vijf leden hebben benoemd voor de adviesraad, kan deze van start gaan. Op 28 mei 2024 werd Klaas Verschuure al benoemd als voorzitter van de adviesraad. De overige leden zijn: Hugo Hegeman, Thessa Fonds, Els van Grol, Jan van Kuijk en Alexander van der Vooren.
12/07/24
Exclusief voor leden
7 ton voor extra brandveiligheid in Gelderse natuur
Provincie Gelderland stelt €700.000 extra beschikbaar om de aanpak van natuurbrandveiligheid sneller te verbeteren. Dat ia ook nodig om risicovolle locatie zoals vakantieparken te beschermen.
12/07/24
Spoorpark in Amsterdam officieel geopend
De Amsterdammers krijgen er een nieuw buurtpark bij in stadsdeel West. Het park ligt naast het spoor van metro 51, en heeft daarom de toepasselijke naam Spoorpark. Meer recreatiegroen was nodig door nieuwe woningbouw.
11/07/24
Exclusief voor leden
Robert Simons “Horeca is hét visitekaartje van Rotterdam
Met de vaststelling van de nieuwe horecagebiedsplannen zet Rotterdam een stap richting een nog bruisendere stad. Op 2 juli jl. heeft het college van B&W de nieuwe horecagebiedsplannen voor Centrum, Delfshaven, Feijenoord, Kralingen-Crooswijk, Noord en de Centraal Aangestuurde Gebieden vastgesteld.
11/07/24
HISWA-RECRON start petitie tegen BTW-verhoging
HISWA-RECON is een petitie gestart om het nieuwe kabinet te bewegen de aanstaande btw-verhoging op de verblijfsrecreatie terug te draaien. Die petitie is inmiddels al 1.200 keer ondertekend. Er staat voor ondernemers in de verblijfsrecreatie heel wat op het spel. Uit onderzoek blijkt dat een als gevolg van de btw-verhoging verwachtte prijsstijging kan leiden tot een 10% lagere bezetting.
09/07/24
Rli: Overheid stuur ook op kwaliteit leefomgeving
Burgers meten hun welvaart af aan meer dan hun materiële welzijn. Het gaat hen ook om factoren als gezondheid, veiligheid, de kwaliteit van hun woon- en leefomgeving of de kwaliteit van het onderwijs, meldt adviesorgaan van de overheid Rli.
05/07/24
Ook na coronajaren blijven we wandelen
In 2023 liepen Nederlanders in totaal 6,9 miljard kilometer buitenshuis. Dat is 5 procent minder dan in 2022, maar bijna een derde meer dan in pre-coronajaar 2019. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.