Geplaatst op: 16-05-2024
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Nieuw kabinet grijpt in op BTW vrijetijdsdiensten

Nieuw kabinet grijpt in op BTW vrijetijdsdiensten
https://www.kabinetsformatie2023.nl/documenten

De vier formerende partijen hebben een hoofdlijnenakkoord voor een nieuw kabinet gesloten. In het akkoord zelf geen aandacht voor de vrijetijdssector. Het explosieve nieuws zit in de budgettaire bijlage.

BTW in 2026 voor vrijetijdsdiensten omhoog

De nieuwe rechtse coalitie gaat voor grote delen van de vrijetijdssector activiteiten verplaatsen van het lage (9%) naar het hoge BTW-tarief (21%). Dat betreft allereerst de logiessector waar vanaf 2026 het hoge BTW-tarief moet worden afgedragen. Alleen kampeerterreinen zijn uitgezonderd. Dat moet de schatkist jaarlijks 1,2 miljard euro opleveren. Slecht nieuws voor de concurrentiepositie van de Nederlandse hotels en vakantieparken. 

Ook culturele goederen en diensten gaan van het lage naar het hoge BTW-tarief. Het nieuwe kabinet gaat een uitzondering maken voor bioscopen en dagrecreatie. Deze maatregel moet vanaf 2026 jaarlijks 953 miljoen euro richting schatkist leiden.

HISWA-RECRON: Zorgen om betaalbaarheid van vakanties

Voor HISWA-RECRON is de aangekondigde verhoging van de BTW voor logies geen verrassing. "Afgelopen jaar hebben we meerdere keren moties en amendementen met voorstellen tot het verhogen van de BTW voor logies tegen kunnen houden. We wisten inmiddels dat een verhoging op de onderhandelingstafel lag als serieuze optie om door te voeren en dat zien we in het hoofdlijnenakkoord ook bevestigd.” De brancheorganisatie is blij dat dagrecreatie en kampeerterreinen onder het lage btw-tarief blijven vallen. "Het voor ons onbegrijpelijk dat andere vormen van logies, zoals groepsaccommodaties en bungalows mogelijk wel onder het hoge tarief gaan vallen. Afbakening van begrippen is hierbij cruciaal en daarmee ook complex voor onze sector, gezien de vele gemengde bedrijven. Bij deze uitwerking zal HISWA-RECRON worden betrokken.” HISWA-RECRON maakt zich ook zorgen om de betaalbaarheid van schoolvakanties en vakanties voor Nederlanders met een smalle beurs. Voor de leden komt de concurrentiepositie onder druk te staan.

VVEM: Nederlandse evenementenindustrie op achterstand

De aangekondigde btw-verhoging voor (onder meer) de evenementenbranche, heeft tot grote zorgen geleid bij de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM). Het aangekondigde verhoogde tarief maakt een bezoek aan festival of concert minder bereikbaar voor een grote groep Nederlanders. Daardoor wordt ons land minder aantrekkelijk voor grootschalige (internationale) producties en komt het ondernemersklimaat in deze branche onder grote druk komt te staan. Met dit beleid wordt de Nederlandse evenementenindustrie, die wereldwijd toonaangevend is, op grote achterstand gezet. Ook de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) maakt zich ernstig zorgen over de gevolgen van het in het nieuwe regeerakkoord aangekondigde afschaffen van het verlaagde btw-tarief op tickets in de live muzieksector. 

KHN: Grote zorgen om internationale concurrentiepositie

Ook KHN vindt de verschuiving van BTW-categorie voor logies en culturele diensten en goederen een slecht idee. Volgens de brancheorganisatie worstelt de hotelsector nog steeds met de gevolgen van de pandemie en ook de flink gestegen arbeids-, huur-, inkoop- en energiekosten. "De kwetsbare marges staan al onder druk en ondernemers kunnen niet alle kosten doorberekenen aan hun gasten. Verhoging van het btw-tarief op logies gaat voor een groep ondernemers de druppel zijn die de emmer doet overlopen. Het zal leiden tot bedrijfsbeëindigingen, faillissementen en verminderde werkgelegenheid.” KHN is ook bang voor weglekeffecten naar de buurlanden waar op logies aanzienlijk lagere BTW-tarieven worden gehanteerd: "In Duitsland 7%, België 6% en Luxemburg 3%. Een btw-verhoging zal dan ook de concurrentiepositie van de Nederlandse hotelsector in het buitenland schaden.” Ook wordt het verschil met niet belaste aanbieders zoals particulieren en kleine aanbieders die de KOR kunnen toepassen, erg groot.

Club van Elf: Veel onduidelijkheid

Voor de Club van Elf is het nog onduidelijk wat er precies onder dagrecreatie in aangekondigde belastingmaatregel valt. Dagrecreatie is namelijk uitgesloten van de verhoging van de BTW. Dat betekent dat sommige leden van de Club van Elf wel met een BTW-verhoging krijgen te maken, zoals musea en anderen zoals attractieparken wellicht niet. Directeur Karin Kuiper noemt de maatregel ‘erg kort door de bocht’ zonder gedegen onderzoek naar zogenaamde ‘tweede orde effecten’ waarmee ze doelt op artikel 22 van de Grondwet waarin staat dat de overheid voorwaarden schep voor maatschappelijke en culturele ontplooiing en vrijetijdsbesteding. Kuiper wil voor een definitieve reactie alles in zijn totaliteit bezien.

Gedifferentieerde vliegbelasting

De luchtvaart krijgt te maken met een gedifferentieerde vliegbelasting naar afstand. Vluchten over lange afstanden worden meer belast omdat deze meer uitstoot hebben. Deze maatregel levert 248 miljoen euro op en wordt ingevoerd per 2027. Maar er is ook relatief goed nieuws voor de luchtvaart en dan met name Schiphol. De komende jaren zet het nieuwe kabinet in op orde brengen van de rechtsbescherming van omwonenden, met behoud van de netwerkkwaliteit van Schiphol. Zo is op langere termijn doorgroei mogelijk met stillere en schonere vliegtuigen. Internationaal spoorvervoer wordt bevorderd door barrières voor nieuwe toetreders weg te nemen.

Verbetering vestigingsklimaat en vermindering regeldruk

Voor ondernemers in het algemeen staat een verbetering van het vestigingsklimaat voorop. Recente lastenverzwaringen voor ondernemers, verhoging van de energiebelasting en vermogen die zijn aangekondigd sinds Prinsjesdag worden deels teruggedraaid. Ook is er (wederom) aandacht voor regeldruk. Regeldruk wordt tegengegaan door het adviescollege toetsing regeldruk en de uitvoeringsinstanties van meet af aan te betrekken bij het bedenken van beleid en wetgeving. Regels rond zzp-ers en buitenlandse werknemers worden aangescherpt.

Het nieuwe kabinet gaat bedrijven helpen bij de energietransitie en met het oplossen van netcongestie. Verder krijgt de beschikbaarheid van talent, versterking van de kenniseconomie, innovatie, en (digitale) infrastructuur prioriteit.

Natuurherstel geen prioriteit

Voor het herstel van de natuur gaat dit kabinet niet het uiterste uit de kast halen. Het belang van land- en tuinbouw staat voorop. Er komen geen nieuwe nationale koppen op Europees beleid en bestaande koppen worden zo maximaal mogelijk geschrapt. In het natuurbeleid wordt de daadwerkelijk gemeten staat van de natuur leidend. En vindt stikstofreductie plaats daar waar dat aantoonbaar nodig is voor de instandhouding van de natuur en andere drukfactoren ook worden aangepakt. Er wordt ingezet op een herijking van Natura2000 gebieden, gericht op een hoofdstructuur van robuuste natuurgebieden en geen ‘snippernatuur’. Agrarisch natuurbeheer en ecosysteemdiensten worden beloond met langjarige marktconforme financiële zekerheid.

Link: https://www.kabinetsformatie2023.nl/documenten
Trefwoorden: beleid, horeca, verblijfsrecreatie, dagrecreatie, cultuur, luchtvaart, natuur

CELTH
 








||| Nieuws |||

26/07/24
Exclusief voor leden
Toerisme naar Parijs en de Olympische Spelen: Een kritische blik
Terwijl de Olympische Spelen in Parijs vanavondofficieel van start gaan, blijkt dat de stad te maken heeft met lege hotelkamers en een overvloed aan beschikbare tickets voor de wedstrijden. Wat is er aan de hand?
26/07/24
Exclusief voor leden
Holistische Harmonie: Roompot Hillview Resort Grandvoir
Het gloednieuwe Roompot Hillview Resort Grandvoir is onlangs feestelijk geopend. Het resort ligt in de Belgische Ardennen in de omgeving van Libramont. Voor het ontwerp is een beroemde interieurarchitect in de arm genomen die een holistische benadering heeft gekozen.
26/07/24
Woest 17 uitgeroepen tot Beste Paviljoen van Nederland 2024
Het Zeeuwse paviljoen Woest 17 is op 25 juli uitgeroepen tot het Beste Paviljoen van Nederland 2024. Naast de hoofdprijs werden er ook prijzen uitgereikt in verschillende categorieën. Strandclub Horizon in Renesse werd uitgeroepen tot Beste Nieuwkomer, Nederzandt in Zuid-Holland won de titel voor het Meest Duurzame Paviljoen en Oranje Buiten in Hoorn werd het Beste Zoetwaterpaviljoen van 2024.
25/07/24
Meer mensen verdrinken
In 2023 verdronken 98 Nederlanders, een stijging van 25 ten opzichte van het voorgaande jaar en iets boven het tienjarig gemiddelde. Dat blijkt uit gegevens van het CBS. Sinds 2022 voeren verschillende organisaties een campagne om het aantal verdrinkingsgevallen te verminderen.
25/07/24
Twee nieuwe parken voor TopParken
TopParken is de verhuur gestart van vakantiehuizen op twee nieuwste locaties, Resort de Brabantse Kempen en Resort Lexmond. Beide parken zijn recentelijk toegevoegd aan het portfolio van de vakantieaanbieder.
24/07/24
Goed derde kwartaal voor easyJet
easyJet heeft een prima derde kwartaal, dat op 30 juni eindigde, achter de rug. Het aantal passagiers groeide met 8% en de winst met 16%. Het ging ook erg goed met easyJet Holidays dat het aantal passagiers met 33% zag groeien en de winst met zelfs 49%.
22/07/24
Nieuwe internationale mascotte voor EuroParcs
EuroParcs heeft een nieuwe internationale mascotte, Yuki, geïntroduceerd. De mascotte werd voor het eerst onthuld op EuroParcs Zuiderzee in Biddinghuizen. Yuki is een magisch wezen dat ontworpen is om plezier te brengen aan de gasten van EuroParcs op een speelse en educatieve manier.
22/07/24
Exclusief voor leden
Opleving in Nederlandse  hotelvastgoedmarkt
In de eerste helft van 2024 is er een duidelijke opleving van activiteit bij vastgoedbeleggers in Nederland, met een bijzondere focus op hotelvastgoed. Waar in het eerste halfjaar van 2023 slechts 42 miljoen euro in hotelvastgoed werd belegd, steeg dit beleggingsvolume in het afgelopen halfjaar naar maar liefst 250 miljoen euro.

||| Agenda |||

23/09/24
23/09/24 t/m 23-09-24: Toerisme Top 2024
De zevende editie van de Toerisme Top wordt op maandag 23 september 2024 in Venlo georganiseerd. Het...
24/09/24 t/m 26-09-24
24/09/24 t/m 26-09-24: IAAPA EXPO EUROPE 2024
The leisure industry’s premier event in Europe arrives to Amsterdam, the Netherlands in 2024. Get...
02/10/24
02/10/24 t/m 02-10-24: Duurzaamheidscongres Kampeerbranche
ANWB, BOVAG, HISWA-RECRON, Kampeer & Caravan Industrie (KCI), Kampeer & Caravan Jaarbeurs (K...
10/10/24
10/10/24 t/m 10-10-24: Education & Research Day
Op donderdag 10 oktober 2024 organiseert de Hotelschool The Hague een Education & Research Day. ...
12/11/24 t/m 14-11-24
12/11/24 t/m 14-11-24: Recreatie Vakbeurs 2024
Op 12, 13 & 14 november 2024 vindt de jaarlijkse Recreatie Vakbeurs plaats in Evenementenhal Har...