Geplaatst op: 02-05-2024
Auteur: redactie
Uitgever: NRIT Media

Eerste eigen Airbus Transavia

Eerste eigen Airbus Transavia

Transavia heeft haar eerste eigen Airbus A321neo in ontvangst genomen als onderdeel van de omvangrijke vlootvernieuwing bij de luchtvaartmaatschappij. Het nieuwe toestel, met de registratie PH-YHA landt dinsdagavond op Schiphol.


Het is voor Transavia de vierde A321neo die in gebruik wordt genomen. De drie eerder geleverde Airbussen zijn geleased als onderdeel van een langjarige leaseovereenkomst met ALC. 

Transavia vervangt komende jaren de volledige Boeing-vloot. De luchtvaartmaatschappij snapt de noodzaak van een schonere, stillere en zuinigere luchtvaart, ook om de hinderbeleving bij omwonenden van luchthavens te verminderen. 


Bewezen stiller

De Airbus A320-familie is bewezen stiller dan de oudere generatie vliegtuigen. Dat blijkt onder meer uit onderzoek van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) en wordt ook bevestigd door het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS) dat het aantal meldingen over geluidshinder rond de luchthaven bijhoudt. Het BAS concludeert onder meer dat de vlootvernieuwing van positieve invloed kan zijn op het aantal meldingen. En daarmee op de ondervonden overlast. 


Transavia snapt de noodzaak van het terugbrengen van de hinderbeleving. Deze zomer zal circa een vijfde van alle nachtvluchten van de luchtvaartmaatschappij met een Airbus worden gevlogen. Volgend jaar is al meer dan de helft van het aantal vliegtuigen van Transavia op Schiphol een Airbus, die verder voor meer dan 15 procent reductie van CO2-uitstoot zorgt ten opzichte van de vorige generatie vliegtuigen. 


Marcel de Nooijer, CEO Transavia. "We lopen niet weg voor onze verantwoordelijkheid om schoner, stiller en zuiniger te vliegen. In vier maanden tijd hebben wij al vier nieuwe toestellen ingefaseerd. Voor de zomer volgen nog Airbus nummer vijf en zes. Zeven en acht komen eind dit jaar binnen. Het tempo waarmee we middels deze miljardeninvestering onze vloot vernieuwen is ongekend."


Passagiers 

De komst van de nieuwe vliegtuigen brengt, naast verbeteringen voor omwonenden van luchthavens, meer comfort voor passagiers. In de cabine is plaats voor maximaal 232 reizigers waar dat er in de huidige Boeing 737-800 nog 189 zijn. De bredere cabine geeft een gevoel van extra ruimte, waarbij de grotere bagagebakken met verbeterde toegang ervoor zorgen dat cabinebagage gemakkelijker is op te bergen. Alle stoelen beschikken verder over USB C-poortjes om mobiele apparatuur op te laden.


Eind 2021 plaatste Air France-KLM een order voor 100 vliegtuigen uit de Airbus A320neo-familie - met de optie om nog eens 60 vliegtuigen aan te schaffen. Deze bestelling is bedoeld om de vloot van Transavia Nederland, Transavia Frankrijk en KLM te vernieuwen en uit te breiden. De order omvat zowel Airbus A320neo als Airbus A321neo vliegtuigen.

Trefwoorden: Eigen airbus, Transavia

CELTH
 


||| Nieuws |||

10/06/24
Exclusief voor leden
Ankie van Wersch directeur MVO Nederland
Ankie van Wersch (47) is de nieuwe directeur-bestuurder van MVO Nederland, het grootste duurzame-bedrijvennetwerk van Nederland.
06/06/24
Duurzame energie voor Buitenplaats Beekhuizen  en Tennis- en Padelvereniging Beekhuizen
Natuurvakantiepark Buitenplaats en Tennis- en Padelvereniging Beekhuizenb gaan samenwerken om duurame energie op te wekken.
06/06/24
Camperaars mijden hete vakantielanden
Nederlandse camperaars gaan de hitte in vakantielanden vermijden. Ze kiezen daarom in de toekomst voor andere landen en vinden dat campings te weinig doen.
29/05/24
Exclusief voor leden
Hoe duurzaam willen we reizen en wat is het tipping point?
Bijna driekwart van de reizigers is bereid om extra te betalen voor een ticket als dat geld wordt gebruikt om vliegen duurzamer te maken. Tegelijkertijd zegt 43% van de ondervraagden pas voor een treinreis te kiezen als dat goedkoper is dan vliegen. Dat blijkt uit onderzoek van reisorganisatie Better Places.
17/05/24
Suppers maken Nederlandse wateren schoon in tour
Deze zomer worden Clean up on Tours georganiseerd. Deelname is gratis en voor al het materiaal, inclusief sup en instructeur, wordt gezorgd.
06/05/24
Luchtvaart moet van Europese toezichthouders stoppen met greenwashing
Twintig Europese luchtvaartmaatschappijen moeten van de ACM en andere Europese toezichthouders stoppen met misleidende duurzaamheidsclaims. De luchtvaartmaatschappijen moeten voor 1 juni de misleiding van consumenten door foute duurzaamheidsclaims stoppen
02/05/24
Eerste eigen Airbus Transavia
Transavia verwelkomt vierde schonere en stillere Airbus A321neo, eerste in bezit van luchtvaartmaatschappij zelf
30/04/24
Nederland en Vlaanderen ontwikkelen Wijnstraat
Nederland en Vlaanderen willen vier wijngebieden met elkaar verbinden in een zogenaamde Wijnstraat. De duurzame toeristische beleving staat voorop. Een Europese subsidie moet het project een vliegende start geven.

||| Agenda |||

24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...