Geplaatst op: 19-04-2024
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Inspirerend Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024

Inspirerend Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024

We hadden gisteren in Vlissingen bij Hogeschool Zeeland een heel mooi en drukbezocht Trendcongres Toerisme en Vrijetijd. In de ochtend twee inspirerende keynotes en in de middag konden de deelnemers kiezen uit maar liefst zes interactieve workshops.

De opening was door de voorzitter van het college van bestuur van HZ, Barbara Oomen. Zij brak een lans voor het koppelen van onderzoek en onderwijs, interdisciplinariteit en internationalisering in het hoger onderwijs en samenwerken met de praktijk. HZ is die geworteld in de regio: "We nemen onze verantwoordelijkheid om het onze te doen om deze wereld door te geven aan volgende generaties."

Peter de Wilde: Op weg naar Florerend Vlaanderen

Eerste keynote CEO Peter de Wilde van Toerisme Vlaanderen lichtte de Vlaamse toeristische visie ‘Toerisme naar Morgen’ toe. Vlaanderen is net als Nederland een andere weg ingeslagen naar een Florerend Vlaanderen: "Van enkel meer rendement op de investering naar een maatschappelijk rendement. We willen de positieve kracht van toerisme versterken zodat Vlaanderen kan bloeien als een innovaties, inspirerende en kwalitatieve reisbestemming ten behoeve van de pek.”

Frank Radstake: Naar een toekomstbestendige reisindustrie

Op datzelfde spoor zat tweede keynote adjunct-directeur Frank Radstake van ANVR. Zijn organisatie wil in 2050 dat reizen van ANVR-bedrijven 100% sociaal en ecologisch duurzaam zijn. Om daar te komen hebben ze experts van CELTH een duurzame visie laten maken die moet leiden naar een toekomstbestendige reisindustrie. "Want een niet duurzame reisindustrie heeft geen toekomst”, stelde hij resoluut.

Riemer Rijpkema: Blij met een krachtig opleidingsprofiel

Op het congres ook veel aandacht voor de arbeidsmarktproblematiek waar de organiserende hogescholen mede voor aan de lat staan. Ze leggen de laatste hand aan een nieuwe Landelijk Opleidsingsprofiel voor de Tourism Management opleidingen zodat hun studenten goed toegerust de arbeidsmarkt op komen. Voorzitter Riemer Rijpkema van Gastvrij Nederland was blij dat er een krachtig profiel is ontwikkeld: "Voor onze sector is het van essentieel belang dat er goed opgeleide mensen zijn met een intrinsieke motivatie die zich goed in de gasten kunnen inleven.”

Het Trendcongres wordt georganiseerd door NRIT en de Tourism Management opleidingen van HZ, Buas, Inholland, Saxion, NHL Stenden en wordt ondersteund door Destinatie Nederland, ANVR en Reiswerk.

Trefwoorden: toerisme, recreatie, trends, congressen, reisbranche, dmo, beleid, duurzaam toerisme

CELTH
 


||| Nieuws |||

28/06/24
Noordwijk laat Beach Shuttle weer rijden
Op een van de eerste echte stranddagen heeft vandaag wethouder Theo Alkemade het officiële startsein gegeven voor de Beach Shuttle die tijdens de zomer van 2024 weer gaat rijden van en naar het strand in Noordwijk aan Zee. Het doel is de parkeerdruk in het dorp te verminderen.
24/06/24
Meer weten over klimaatrisico's, impact of bewonersbetrokkenheid? CELTH komt met drie nieuwe onderzoeken!
Het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH) heeft de afgelopen week maar liefst drie nieuwe onderzoeken gepubliceerd. Zo brachten ze de klimaatrisico’s van Nederlandse reisorganisaties in kaart, onderzochten hoe ze bewoners beter bij toerisme(beleid) kunnen betrekken en ontwikkelden ze een impact label voor vakantiehuizen in de natuur.
10/06/24
Exclusief voor leden
Ankie van Wersch directeur MVO Nederland
Ankie van Wersch (47) is de nieuwe directeur-bestuurder van MVO Nederland, het grootste duurzame-bedrijvennetwerk van Nederland.
06/06/24
Duurzame energie voor Buitenplaats Beekhuizen  en Tennis- en Padelvereniging Beekhuizen
Natuurvakantiepark Buitenplaats en Tennis- en Padelvereniging Beekhuizenb gaan samenwerken om duurame energie op te wekken.
06/06/24
Camperaars mijden hete vakantielanden
Nederlandse camperaars gaan de hitte in vakantielanden vermijden. Ze kiezen daarom in de toekomst voor andere landen en vinden dat campings te weinig doen.
29/05/24
Exclusief voor leden
Hoe duurzaam willen we reizen en wat is het tipping point?
Bijna driekwart van de reizigers is bereid om extra te betalen voor een ticket als dat geld wordt gebruikt om vliegen duurzamer te maken. Tegelijkertijd zegt 43% van de ondervraagden pas voor een treinreis te kiezen als dat goedkoper is dan vliegen. Dat blijkt uit onderzoek van reisorganisatie Better Places.
17/05/24
Suppers maken Nederlandse wateren schoon in tour
Deze zomer worden Clean up on Tours georganiseerd. Deelname is gratis en voor al het materiaal, inclusief sup en instructeur, wordt gezorgd.
06/05/24
Luchtvaart moet van Europese toezichthouders stoppen met greenwashing
Twintig Europese luchtvaartmaatschappijen moeten van de ACM en andere Europese toezichthouders stoppen met misleidende duurzaamheidsclaims. De luchtvaartmaatschappijen moeten voor 1 juni de misleiding van consumenten door foute duurzaamheidsclaims stoppen

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.