Geplaatst op: 09-04-2024
Auteur: Marc Gerlings

Campagne Varen doe je samen afgetrapt

Campagne Varen doe je samen afgetrapt
Tijdens de Veiligheidsdag aan de Eem heeft gedeputeerde Rob van Muilekom voor de provincie Utrecht de vaste campagne Varen doe je samen voor seizoen 2024 afgetrapt.

De zomers worden warmer en daardoor zoeken veel mensen afkoeling in, op en langs het water. De rivier de Eem is zo'n plek waar binnenvaart, sloepen, roeiers, suppers en zwemmers gebruik van maken. Daarom is het belangrijk dat mensen weten welke regels er op het water gelden. En ook hoe je het beste rekening met elkaar kunt houden om ongelukken te voorkomen. De campagne Varen doe je samen! zorgt voor bewustwording van elkaars gedrag en beperkingen op het water.

Het startsein van de campagne, tijdens de Veiligheidsdag aan de Eem, werd gegeven door André Heeringa (voorzitter roeivereniging HEMUS), Rutger Dijksterhuis (wethouder Amersfoort), Rob van Muilekom (gedeputeerde provincie Utrecht en Carlijn van Leeuwen (Varen doe je samen).

Rob van Muilekom: "Het veiligheidsbewustzijn onder vaarweggebruikers verdient blijvende aandacht. Zeker met de toename van de verschillende soorten gebruikers op en langs het water. Als iedereen een beetje rekening met elkaar houdt, gaan we hopelijk een mooie zomer tegemoet zonder ongelukken."

De Eem

De Eem is een drukke vaarroute die door de provincie Utrecht loopt. Naast binnenvaart maken ook recreatievaart, sporters en zwemmers er gebruik van. Mensen zijn zich vaak niet bewust welke gevolgen bijvoorbeeld te hard varen kan hebben. Te hard varen, vaak door recreatievaart, veroorzaakt boeggolven. Dit kan gevaarlijk zijn voor bijvoorbeeld kanovaarders en roeiers, omdat zij door deze hoge golven om kunnen slaan. Daarom is het erg belangrijk dat er goede voorlichting rondom vaarsnelheid wordt gegeven en om je ook aan de snelheid te houden. 
Trefwoorden: campagne, varen, watersport, recreatie

CELTH
 


||| Nieuws |||

17/05/24
Exclusief voor leden
Grote zorgen bij natuur en cultuur over coalitieakkoord
De trein die Nederland, Blegië en Duitsland verbindt, zal vanaf zondag 9 juni officieel gaan rijden voor reizigers conform dienstregeling.
17/05/24
Exclusief voor leden
Eerste doorfietsroute Utrecht is meteen ook aantrekkelijk voor toerisme
Staatssecretaris Fleur Gräper, van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, nam een kleine replica van een ijzeren Romeins masker in ontvangst tijdens een bezoek aan Gelderland. Ze kreeg het masker van gedeputeerde Peter Drenth. Gemeente Ede stond centraal, met de aansluiting op cultuur en erfgoed in de Foodvalley.
17/05/24
Exclusief voor leden
Eerste doorfietsroute Utrecht is meteen ook aantrekkelijk voor toerisme
Veiliger en prettiger fietsen over een breed fietspad met zoveel mogelijk voorrang op kruisingen: dat is het idee achter het concept doorfietsroutes. De doorfietsroute F199 tussen Amersfoort en Bunschoten is de eerste in de provincie Utrecht die volledig gerealiseerd is.
16/05/24
Minister benoemt bestuurlijk aanjager Vitale Vakantieparken
Vooralsnog komen zo’n 85 vakantieparken in aanmerking voor transformatie naar wonen. Dat schrijft minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer die ook een bestuurlijk aanjager Vitale Vakantieparken benoemd.
15/05/24
Brede welvaart hoog maar minder goed voor volgende generaties
De brede welvaart is op dit moment heel hoog maar gaat al jarenlang steeds meer ten koste van de mogelijkheden voor volgende generaties. Vooral natuurlijk kapitaal daalt in omvang en kwaliteit, meldt CBS.
14/05/24
Exclusief voor leden
Rekening mobiliteit en reizen niet makkelijk bij gebruiker te leggen
Mobiliteit leidt naast het voordeel van bereikbaarheid ook tot negatieve gevolgen voor de samenleving, zoals luchtvervuiling, geluidshinder, files en klimaatverandering. De (rijks)overheid kan de kosten van deze negatieve gevolgen doorberekenen aan de reiziger en goederenvervoerders, waardoor ‘de vervuiler betaalt’. Dat is niet zo makkelijk te bepalen.
13/05/24
Exclusief voor leden
Hilversum openingsstad Open Monumentendag 2024
Mediastad Hilversum is dit jaar de openingsstad van de VriendenLoterij Open Monumentendag. Burgemeester Peter Snijders van Zwolle (openingsstad van vorig jaar) overhandigde daarom de Open Monumentendag sleutel aan burgemeester Gerhard van den Top van Hilversum.
26/04/24
Provincie Groningen investeert in veilig en aantrekkelijk lopen
In de loopagenda 2024-2027 staat hoe de provincie de komende vier jaar met onderzoek, samenwerking en subsidies gaat bijdragen aan een veilige en aantrekkelijke provincie voor de voetganger.

||| Agenda |||

06/06/24
06/06/24 t/m 06-06-24: Nationaal Congres Citymarketing
Het Nationaal Congres Citymarketing heeft dit jaar als thema: Talent & Impacts. Gaststad is dit ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...