Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 29-03-2024
Auteur: Redactie
NRIT

Geopark Schelde Delta erkend als UNESCO Geopark

Geopark Schelde Delta erkend als UNESCO Geopark

Het gebied van de Schelde en de Scheldemonding is geologisch, cultuurhistorisch en landschappelijk uniek. Zo uniek zelfs, dat de regio zich voortaan een UNESCO Global Geopark mag noemen. De Scheldemonding vormt een estuarium. De erkenning is ook een magneet voor internationale toeristen.

De regio met de haven, de vroegere kleiputten of de stuifduinen van de Kalmthoutse Heide, komt zo in een lijstje met de vulkanische stranden van Lanzarote, de lavavelden en kratermeren in IJsland en de diepe Colca Canyon in Peru. Dankzij de erkenning trekken het onderzoek, het natuur- en landschapsbeheer en duurzaam toerisme in deze regio makkelijker investeringen en Europese projecten aan.

Internationale samenwerking

Vijf provincies – Zeeland, Noord-Brabant, Antwerpen, Oost- en West-Vlaanderen – zijn samen initiatiefnemer van het aanvraagdossier. Ze bundelen de krachten met meer dan zestig gemeentebesturen, kennisinstellingen zoals Universiteit Antwerpen of Hogeschool Zeeland, musea zoals het museum Rupelklei of het Mercatormuseum en de toeristische diensten. Deze vitale coalitie van 140 publiek-private partners zorgt zo voor een geslaagde internationale samenwerking rond meer dan 40 sites in het gebied.

"Een erkenning als UNESCO Global Geopark is een keurmerk dat internationale aandacht schenkt aan het geologisch erfgoed van een gebied en de daarmee samenhangende cultuurhistorie. Dat is een gebied waarbij getijdewerking van de zee trekt en duwt in de riviermonding. Dat zorgt voor heel wat impact op bodem, landschap en natuur en hoe we daar als mens in leven en mee omgaan. ”, legt Kathleen Helsen, Antwerps gedeputeerde voor Europese samenwerking, uit.

Beleefbaar maken

Vanuit de aandacht voor verleden, heden en toekomst wordt binnenkort het onzichtbare terug zichtbaar gemaakt. In Niel maakt de provincie Antwerpen het relict van een oude getijdenmolen beleefbaar. Met zo’n getijdenmolen werd vroeger de energie van het getij in de rivier gebruikt voor de beginnende industrie in de Rupelstreek. "Met het Geopark Schelde Delta brengen we de samenwerking tussen Nederland en België echt in de praktijk. Dankzij het Europese subsidies kunnen we naast het relict van de getijdemolen ook nog andere investeringen beleefbaar maken voor wandelaars en fietsers, en ervaren ze hoe het klimaat speelt in verleden, heden en toekomst. Deze erkenning is een belangrijke mijlpaal, en veel meer een begin- dan een eindpunt”.

Topics:Natuur
Trefwoorden: natuurgebieden, Zeeland, Noord-Brabant, Vlaanderen, UNESCO

CELTH



||| Nieuws |||

20/05/25
Open Watersport Weken 2025 trekken meer dan 25.000 bezoekers
De derde editie van de Open Watersport Weken, die plaatsvonden van 5 april tot en met 18 mei in Frie...
20/05/25
Exclusief voor leden
Waarom we landgenoten tijdens vakantie vermijden
Hard praten, zeuren over het eten en alleen maar bezig zijn met geld. Maar liefst 69 procent van alle Nederlanders ergert zich tijdens de vakantie aan het gedrag van landgenoten.
19/05/25
Exclusief voor leden
Flexibel arbeidscontract moet meer zekerheid bieden
Werknemers met een flexibel arbeidscontract krijgen meer zekerheid over hun inkomen en hun werktijd. Zo krijgen uitzendkrachten recht op ten minste gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden als reguliere werknemers. Dat staat onder meer in een wetsvoorstel van ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
19/05/25
Wisselend beeld Gelders dagbezoek in meivakantie
In de meivakantie hebben attracties op de Veluwe, in de regio Arnhem en het Rijk van Nijmegen meer bezoek ontvangen dan een jaar eerder. Het was wel rustiger in de binnensteden en in de natuur. Er waren meer bezoekers uit andere regio’s.
19/05/25
Exclusief voor leden
Verrassend: treinen goedkoper dan vliegen
Verrassend onderzoek van spaarplatform Raisin dat ziet dat Europese vliegreizen veel duurder zijn dan treinreizen. Een gezin betaalt gemiddeld 62% meer voor het vliegtuig dan met de trein. In 2025 zijn treinreizen in de zomer gemiddeld even duur als in 2024, maar vliegen is 6% duurder geworden. Het maakt wel uit of je met Eurostar of Deutsche Bahn reist.
19/05/25
Biesbosch MuseumEiland verbetert toegankelijkheid voor mindervalide bezoekers
Biesbosch MuseumEiland heeft nieuwe stappen gezet om het Nationaal Park en het museum toegankelijker te maken voor bezoekers met een fysieke beperking. Ook zijn meer bankjes geplaatst.
19/05/25
Elfteling presenteert 'Prinses op de Erwt' met donkere huiskleur
De Efteling heeft met ‘De Prinses op de Erwt’ haar nieuwste sprookje gepresenteerd. De prinses heeft voor het eerst een donkere huidskleur. Volgens lector storytelling Moniek Hover van de Breda University of Applied Sciences past een dergelijke verandering prima bij het fenomeen sprookje.
19/05/25
Huurauto op vakantie: prijzen sinds 2022 meer dan gehalveerd
De prijzen voor huurauto’s op populaire Europese vakantiebestemmingen zijn in drie jaar tijd met meer dan 50 procent gedaald. Dat blijkt uit de jaarlijkse inventarisatie van Enterprise Car Sharing & Rental.

||| Agenda |||

20/05/25 t/m 22-05-25
20/05/25 t/m 22-05-25: Week van de Self Service
Vanaf 25 juni 2025 verandert de wetgeving rond selfservice-oplossingen ingrijpend door de inwerkingt...
26/05/25
26/05/25 t/m 26-05-25: European Sustainable Tourism Mobility Forum 2025
De Breda University of Applied Sciences organiseert in samenwerking met het Ministerie van Infr...
27/05/25
27/05/25 t/m 27-05-25: HZ Changemaker Event
Op dinsdag 27 mei vindt het HZ Changemaker Event plaats. Dan wordt voor de tweede keer de HZ Changem...
24/06/25
24/06/25 t/m 24-06-25: Vakbeurs Vakantiehuis van de Toekomst
Het kennisplatform 'Vakantiehuis van de Toekomst' organiseert op dinsdag 24 juni 2025 de vakbeurs 'V...
25/06/25
25/06/25 t/m 25-06-25: Vakbeurs Family Entertainment Centers
Pleisureworld organiseert op woensdag 25 juni 2025 de Vakbeurs Family Entertainment Centers op ...