Geplaatst op: 14-03-2024
Auteur: Marc Gerlings

10 jaar Haagse city hosts

De ambassade van Den Haag

10 jaar Haagse city hosts
Burgemeester Den Haag, Jan van Zanen, is ook voor het jubileum heel kort een city host. Foto: The Hague & Partners.
Ruim 130 trotse Hagenaars zetten zich al 10 jaar met passie en enthousiasme in voor Den Haag om bezoekers gastvrij te ontvangen. De organisatie, die bijna volledig op vrijwilligers draait, zet zich sinds de oprichting in voor een gastvrije hofstad. Exact 10 jaar geleden stonden de city hosts, in de bekende groene jassen, voor het eerst in de Haagse straten.  

Geboren door een evenement

In 2013 is de Ambassade van Den Haag opgericht; een initiatief van de gemeente Den Haag en Hotelschool The Hague. De stad bereidde zich op dat moment voor op het grootste sportevenement ooit in Den Haag, het WK Hockey. Het doel was om al deze bezoekers gastvrij te ontvangen. De insteek van de oprichting was om ook na het WK, de city hosts blijvend in te zetten en daarmee een bijdrage te leveren aan de gastvrijheidsbeleving in Den Haag. 

Wethouder Saskia Bruines (Economische ontwikkeling en Cultuur): "De Ambassade van Den Haag heeft niet alleen het doel bezoekers van onze stad gastvrij te ontvangen, maar biedt ook de gelegenheid aan Hagenaars om hun stadstrots te laten zien en als enthousiaste ambassadeurs van Den Haag naar buiten te treden. Het is een aanwinst voor de stad en ik ben trots dat deze organisatie al 10 jaar bestaat.”

Op 16 maart 2014, draaiden de city hosts hun eerste dienst. Het animo van de vrijwilligers is sindsdien altijd hoog geweest. Trotste bewoners van Den Haag voegen zich om verschillende redenen bij de organisatie: van enthousiasme voor de stad tot het bijdragen aan de gastvrijheid. Trudi de Graaf, vrijwilliger sinds 2014: ‘Na een dienst zei de partner van een city host: Je ziet er zo blij uit; je mag wel vaker zo’n dienst draaien!’

9+

Het creëren van een score van 9+ op gastvrijheidsbeleving, dat is de missie van de Ambassade van Den Haag. De city hosts staan daarom voornamelijk op plekken waar veel bezoekers komen: op het Tournooiveld, voor Paleis Noordeinde en in de zomer op Scheveningen. Daarnaast zijn ze extra inzetbaar tijdens grote evenementen. Zo waren de city hosts de afgelopen 10 jaar onder andere aanwezig tijdens evenementen als de Ocean Race en de Invictus Games en grote internationale conferenties als One Young World en de Nuclear Security Summit.

Marco Esser, directeur The Hague & Partners: "Sinds 2020 is de Ambassade van Den Haag onderdeel van onze organisatie. Dat past ons als een jas. De "vriendelijke wegwijzers” van de Ambassade van Den Haag geven bezoekers aan de stad net dat beetje extra informatie: dat maakt hun verblijf helemaal af."

De gehele organisatie viert op vrijdag 15 maart het 10-jarig jubileum op de plek waar het allemaal begon, Hotelschool The Hague.

 
Trefwoorden: Den Haag, ontvangst, city hosts, vrijwilligers

CELTH
 


||| Nieuws |||

24/05/24
Exclusief voor leden
Intensieve recreatie een van de problemen voor natuur Kennemerland-Zuid
De Ecologische Autoriteit heeft advies uitgebracht over de natuurdoelanalyse die de provincie Noord-Holland heeft opgesteld voor het Natura 2000-gebied Kennemerland-Zuid. De stikstofbelasting in dit gebied in Noord- en Zuid-Holland is te hoog. Ook het gebrek aan zandverstuivingen, intensieve recreatie en sterk verminderde konijnenbegrazing zijn een risico.
23/05/24
Koninklijke Horeca Nederland lanceert namens 6 fastservice-bedrijven het Fastservice Manifest
Zes bedrijven hebben in een Fastservice Manifest concrete ambities gedefinieerd om hun positieve impact op productsamenstelling, gevarieerd aanbod, kindermarketing, vestigingsbeleid en communicatie de komende jaren verder te vergroten.
23/05/24
Exclusief voor leden
Beleid: Noord-Holland zet gezonde leefomgeving voorop
De provincie Noord-Holland gaat gezonde leefomgeving volwaardiger meewegen in haar besluiten en beleid bij de inrichting van de ruimte in Noord-Holland. Of dat ook positief uitpakt voor recreatie is nog niet duidelijk maar de suggestie wordt gewekt.
22/05/24
Exclusief voor leden
Formatiestukken geven meer duidelijkheid over btw-verhoging
Rond de aanstaande btw-verhoging van het nieuwe voor diverse vrijetijdsdiensten was vooral veel onduidelijkheid. Na het vrijgeven van de onderliggende stukken is er iets meer duidelijkheid in afbakening van de getroffen sectoren en activiteiten. Vooral bij logies is toch nog veel onduidelijkheid, mede vanwege de grote diversiteit aan logiesaanbod.
17/05/24
Exclusief voor leden
Grote zorgen bij natuur en cultuur over coalitieakkoord
De trein die Nederland, Blegië en Duitsland verbindt, zal vanaf zondag 9 juni officieel gaan rijden voor reizigers conform dienstregeling.
17/05/24
Exclusief voor leden
Eerste doorfietsroute Utrecht is meteen ook aantrekkelijk voor toerisme
Staatssecretaris Fleur Gräper, van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, nam een kleine replica van een ijzeren Romeins masker in ontvangst tijdens een bezoek aan Gelderland. Ze kreeg het masker van gedeputeerde Peter Drenth. Gemeente Ede stond centraal, met de aansluiting op cultuur en erfgoed in de Foodvalley.
17/05/24
Exclusief voor leden
Eerste doorfietsroute Utrecht is meteen ook aantrekkelijk voor toerisme
Veiliger en prettiger fietsen over een breed fietspad met zoveel mogelijk voorrang op kruisingen: dat is het idee achter het concept doorfietsroutes. De doorfietsroute F199 tussen Amersfoort en Bunschoten is de eerste in de provincie Utrecht die volledig gerealiseerd is.
16/05/24
Minister benoemt bestuurlijk aanjager Vitale Vakantieparken
Vooralsnog komen zo’n 85 vakantieparken in aanmerking voor transformatie naar wonen. Dat schrijft minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer die ook een bestuurlijk aanjager Vitale Vakantieparken benoemd.

||| Agenda |||

06/06/24
06/06/24 t/m 06-06-24: Nationaal Congres Citymarketing
Het Nationaal Congres Citymarketing heeft dit jaar als thema: Talent & Impacts. Gaststad is dit ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...