Geplaatst op: 08-03-2024
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Vergroot uw kennis over buitenlandse toeristen

Vergroot uw kennis over buitenlandse toeristen

Het inkomend toerisme groeit weer als kool. Nederland moet het qua aantallen buitenlandse toeristen vooral hebben van bezoekers uit Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk. Die drie landen zijn samen goed voor 57% van het inkomend toerisme. Redenen genoeg voor NBTC om in vernieuwde Key Insights de schijnwerpers op Duitsers, Belgen en Britten te zetten.

Bekendheid

De allereerste stap in research naar de kernmarkten is het basisniveau: hoe bekend zijn we eigenlijk in Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk? Dat heeft NBTC in 2023 onderzocht en daartoe in elk land duizend mensen ondervraagd. We zijn het bekendst onder Belgen. Van hen zegt 52% Nederland goed of redelijk te kennen. De bekendheid in Duitsland (47%) en het Verenigd Koninkrijk (46%) ontlopen elkaar niet veel.

Associaties

Op de vraag waar ze Nederland mee associëren, noemen Duitsers vaak tulpen, Amsterdam, kaas en de zee. Als de Belgen denken aan Nederland, dan komen de volgende spontane associaties veel bij hen op: Amsterdam, fiets, kaas, molens en tulpen. Britten antwoorden vaak tulpen, Amsterdam en windmolens op de vraag waar ze Nederland mee associëren. Duitsers vinden Nederlanders aardig, vriendelijk, behulpzaam en open. Belgen vinden ons vriendelijk, hartelijk en gastvrij. Britten noemen ook vriendelijk en gastvrij en voegen daar aardig aan toe.

Reizen

Uit deze kernmarkten groeit na een forse coronadip het toerisme naar Nederland weer fors. Vooral uit Duitsland. Ten opzichte van 2019 bezochten in 2023 een miljoen extra Duitse toeristen ons land. De Belgische markt zit weer op het niveau van 2019 en alleen de Britse markt loopt nog wat achter maar zal zich in 2024 naar verwachting helemaal herstellen. We verdienen overigens het meest aan de Britse gasten. Zij geven per persoon per verblijf maar liefst 715 euro uit. Belgen zijn goed voor 617 euro en Duitsers besteden 429 euro. De bestedingen van Britten zijn zo hoog vanwege de vervoerscomponent en het feit dat veel zakenreizigers uit het Verenigd Koninkrijk ons land aandoen.

Tijdens de onlinepresentatie van de nieuwe Key Insights deelden landenmanagers Bram Straatman (België), Sandra Ishmael (VK) en Martin Pohl (Duitsland) de belangrijkste inzichten met ons.

Duitsland

Interessant om te zien dat meer dan 40% van de Duitsers binnen 1 tot 14 dagen voor vertrek een trip naar Nederland boekt. Dat wordt gedreven door de relatief korte afstand en de eventueel (goede) weersvoorspellingen. Alhoewel Duitsers digitaal nog wel wat achterlopen op ons wordt inmiddels 57% van alle vakantiereizen van Duitsers online geboekt. Dat is hoger bij een korte vakantie (66%). Naar Nederland wordt 80% van de reizen van Duitsers online geboekt. Dat komt vooral omdat voor een vakantie naar Nederland overwegend alleen de accommodatie wordt geboekt.

Duitsers gaan nog steeds graag en heel veel naar de Nederlandse kust. Twee derde van de Duitsers die ons land bezoekt verblijft aan de Hollandse of Zeeuwse kust. Na corona gaan Duitsers meer naar een vakantiehuis (+24%) of camping (+34%). Hotels blijven met +15% wat achter. Regio’s met vakantieparken profiteren daarvan. Duitsers blijven gemiddeld 5 nachten op vakantieparken. Duitsers zijn heel actief op vakanties. Ze ondernemen gemiddeld 4,6 verschillende activiteiten. Populair zijn uit eten gaan, fietsen, stadswandeling, natuurwandeling, strand/duinen en winkelen. Maar ook bezoek aan museum en attractiepark valt in de smaak.

Tips:

 • Zorg dat je ze in het Duits aanspreekt en maak een Duitse website
 • Flexibele boekings- en annuleringsvoorwaarden zijn voor Duitsers heel belangrijk.
 • Ken de vakantieperioden in Duitsland om daarop in te spelen
 • Beveel ook leuke activiteiten in de regio aan en vertel waar ze een fiets kunnen huren

Verenigd Koninkrijk

Voor Britten zijn de grote steden belangrijke bestemmingen. Toch bezoekt 81% van hen tijdens het verblijf in Nederland ook het landelijk gebied en overnacht 27% van de Britten in kleinere steden. Vanuit het Verenigd Koninkrijk is zakelijk bezoek van significante omvang. De verdeling MICE/Individueel is 61% versus 39%. Dat is goed nieuws omdat MICE-bezoekers beter over Nederland zijn te sturen en te spreiden. Die MICE-bezoekers bieden grote kansen voor bleisure: 54% van de zakelijke reizigers zou een leisure deel aan een zakelijke trip willen toevoegen. Dat vraag wel wat van boekingssystemen. In dezelfde boeking moeten zakelijke reizigers het zakelijk deel met hun zakelijke kaart kunnen betalen en het privé deel met hun persoonlijke creditkaart. Excellente wifi is essentieel voor deze markt. 47% van de Britse reizigers boekt graag via de reisbranche. Naar Nederland boekt ongeveer de helft van de Britten een pakketreis.

Tips:

 • Britten willen best buiten Amsterdam overnachten
 • Zakelijke reizigers zijn qua omvang en bestedingen een belangrijke doelgroep
 • Zorg dat je in de UK je aanbod in de reisbranche krijgt

België

Dertig jaar geleden kwamen 650.000 Belgen naar Nederland voor een korte of lange vakantie. Inmiddels zijn het er 1,5 miljoen. De focus vanuit Nederland ligt vooral op Vlaanderen. Herhaalbezoek is daarbij belangrijk. Een deel van de 6,5 miljoen Vlamingen gaan meerdere keren per jaar naar Nederland voor een verblijf. Dat doen ze overwegend met de auto (74%). Ze gebruiken de auto overwegend voor het bereiken van de bestemming en verkennen de omgeving veelal met de fiets of de benenwagen. 16% komt met de trein en dat aandeel groeit omdat ons land per trein steeds beter en sneller met België wordt verbonden.

Belgen komen naar Nederland voor een stedentrip, strand en natuur, cultuur en actief. Ze bezoeken grotere steden maar zijn ook te vinden in secondaire steden zoals Breda, Maastricht of de Hanzesteden. Belgen waarderen de weidsheid van onze stranden en de natuur. Ze zijn ook voor verandering te porren en vinden het leuk om in een andere omgeving te verkeren. Belgen wandelen en fietsen graag in Nederland. De fiets is echt wel het usp voor Nederland. Belgen houden van het goede leven. Ze zitten op graag het terras, shoppen en uit eten gaan. Ze ondernemen ook graag een stadswandeling. De meeste Belgen verblijven in Nederland onder de lijn Den Helder – Arnhem.

Tips:

 • De Belg bestaat niet. Er zijn Vlamingen, Brusselaars, Walen en Duitstaligen met elk hun eigen cultuur
 • Belgen zijn heel trouw aan hun bestemming. Ze zijn heel nieuwsgierig en willen nieuwe ervaringen opdoen en nieuwe plekjes ontwikkelen
 • De Belg is vertrouwd met Nederland. Je moet als ondernemer vooral tips en ideeen aanreiken. Ze weten wel wat ze kunnen verwachten van de accommodaties
 • Nederland is de bestemming voor de korte vakantie
Link: https://www.nbtc.nl/nl/site/kennisbank/markten-segmenten.htm
Trefwoorden: toerisme, inkomend toerisme, België, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Engeland

CELTH
 


||| Nieuws |||

17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.
15/04/24
Resort Lexmond van TopParken officieel geopend
Zaterdag 13 april vond de officiële opening van Resort Lexmond van TopParken plaats. Het vakantiepa...
12/04/24
Exclusief voor leden
Ierse succesroute bestaat tien jaar Wild Atlantic Way
Ierlands populaire toeristische route de Wild Atlantic Way is een echt succesverhaal in de toeristische sector. Opvallend, de route viert nu pas zijn tiende verjaardag.
08/04/24
Exclusief voor leden
Graag een portie zon in de meivakantie 2024
Uit data van reisplatform Skyscanner blijkt dat vooral zonnige bestemmingen als Spanje, Italië en Portugal in trek zijn.
05/04/24
Exclusief voor leden
Wereldwijd toeristisch recordjaar voorspeld
De World Travel & Tourism Council (WTTC) voorspelt voor 2024 een recordjaar voor Travel & Tourism. De wereldwijde economische bijdrage van de sector een recordhoogte van 11,1 biljoen dollar zal bereiken.
04/04/24
Technologie en transitie met smart hospitality
Op donderdag 18 april is de dag voor het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024. Het thema is transitie en dan heb je het al snel over technologie. Nicolette Bolté mag die interactieve sessie leiden.
03/04/24
Exclusief voor leden
Dormio start verhuur 76 appartementen in Breskens
Dormio Resorts & Hotels is gestart met de verhuur en het beheer van Breskens Apartments in Breskens, Zeeuws-Vlaanderen. Het complex, ontwikkeld door Cafferelli en Van der Poel, bestaat momenteel uit drie luxe appartementsgebouwen en biedt 76 appartementen en penthouses.

||| Agenda |||

27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...