Geplaatst op: 05-03-2024
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

ITB Berlin: Toerisme is booming

ITB Berlin: Toerisme is booming
Foto: Messe Berlin

Vandaag start in Duitsland de grootste vakantiebeurs van de wereld de ITB. Jaarlijks bezoeken bijna 100.000 vakgenoten uit de hele wereld deze beurs. Op de openingsceremonie sprak Julia Simpson, voorzitter en CEO van de World Travel & Tourism Council over een ongekende groei van de sector: "Vorig jaar zei ik hier op dit podium dat reizen terug is. Nu, slechts 12 maanden later, is het niet alleen terug, het is booming.

Ook in gastgastland Duitsland groeit het toerisme als kool: "Vergeleken met vorig jaar zien we nu al een groei met dubbele cijfers in bezoekersaantallen uit belangrijke bronmarkten zoals het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Griekenland. Verder weg laten onze gegevens zien dat er dit jaar meer reizigers uit de VS Duitsland zullen bezoeken dan vorig jaar. In heel Europa zien we een enorme toename van het aantal internationale aankomsten. Het aantal aankomsten in Griekenland en Portugal is met meer dan 20% gestegen ten opzichte van vorig jaar en Spanje, de op één na populairste bestemming ter wereld, gaat ook een geweldig jaar tegemoet met nu al 13% meer aankomsten.

Toerisme geeft boost aan wereldeconomie

Volgens Simpson wordt 2024 niet alleen een topjaar voor het toerisme in Duitsland, maar voor Europa en de wereld. "Travel & Tourism zou in 2023 goed zijn voor 9,2% van het wereldwijde BBP of 9,5 biljoen dollar, en werk bieden aan 320 miljoen mensen. Dat is één op de 11 banen wereldwijd. En onze enorme bijdrage aan de wereldeconomie zal ook groeien.” En de groei is er volgens Simpson nog niet uit: "In 2033 zal meer dan een op de negen banen wereldwijd in deze sector te vinden zijn. In slechts negen jaar zullen we goed zijn voor 11,6% van het wereldwijde BBP. En in het komende decennium zal Travel & Tourism twee keer zo snel groeien als de economie in het algemeen.”

Toerisme voor het goede

Reizen is in de optiek van de WTTC een van de grote versnellers van wereldwijde ontwikkeling. "En toch kan de waarde van reizen en toerisme niet alleen in economische termen worden uitgedrukt. In een tijd van politieke polarisatie leidt het mensen naar een gemeenschappelijke basis.” Tot slot van haar toespraak zei Simpson: "Maar net zoals reizen het beste kan worden ondernomen met open ogen en geest, moeten we open ogen hebben voor de uitdagingen waar we voor staan. Uit gegevens van WTTC blijkt dat onze sector verantwoordelijk was voor 8,1% van de wereldwijde uitstoot in 2019. Daarom zijn de inspanningen van onze sector voor duurzamere brandstoffen zoals SAF, biodiesel en alternatieve scheepsbrandstoffen zo belangrijk.”

Topics:Toerisme
Trefwoorden: toerisme, inkomend toerisme, binnenlands toerisme, onderzoek

CELTH
 


||| Nieuws |||

24/05/24
Exclusief voor leden
Airbnb en Fraudehelpdesk actie tegen vakantiefraude
Het vakantiegeld zit deze maand bij de salarissen. Fraudehelpdesk en Airbnb willen in een gezamenlijke actie daarom nu het bewustzijn vergroten voor scams of phishing door nepaanbieders van vakanties en accommodaties. Vakantiefraude is toegenomen afgelopen jaar.
24/05/24
Exclusief voor leden
Intensieve recreatie een van de problemen voor natuur Kennemerland-Zuid
De Ecologische Autoriteit heeft advies uitgebracht over de natuurdoelanalyse die de provincie Noord-Holland heeft opgesteld voor het Natura 2000-gebied Kennemerland-Zuid. De stikstofbelasting in dit gebied in Noord- en Zuid-Holland is te hoog. Ook het gebrek aan zandverstuivingen, intensieve recreatie en sterk verminderde konijnenbegrazing zijn een risico.
24/05/24
De Digitale Spellenbox maakt vakanties nog leuker
Om families en vrienden weer samen te brengen door een gezamenlijke speelervaring te bieden is de Digitale Spellenbox ontwikkeld en vorig jaar bij een aantal Landal GreenParks geïntroduceerd.
24/05/24
Van Gogh Village Museum wint publieksprijs beste gebouw van Nederland
Architectenbureau Diederendirrix heeft de publieksprijs gewonnen voor Beste gebouw van Nederland met het Van Gogh Village Museum.
23/05/24
Eén merk voor Roompot en Landal GreenParks
Roompot en Landal GreenParks gaan verder onder één naam: Landal. De naam Roompot verdwijnt op termijn van de markt. Het hoofdkantoor komt in Amsterdam. Dat heeft het bedrijf vandaag bekend gemaakt.
23/05/24
Koninklijke Horeca Nederland lanceert namens 6 fastservice-bedrijven het Fastservice Manifest
Zes bedrijven hebben in een Fastservice Manifest concrete ambities gedefinieerd om hun positieve impact op productsamenstelling, gevarieerd aanbod, kindermarketing, vestigingsbeleid en communicatie de komende jaren verder te vergroten.
23/05/24
88% klanten wil opnieuw boeken via vakantieplatform
Uit grootschalig onderzoek van Multiscope blijkt bijna negen op de toen klanten van plan om in de komende drie jaar opnieuw via hetzelfde vakantieplatform te boeken.
23/05/24
Vernieuwingen beursvloer Recreatie Vakbeurs 2024
Recreatie Vakbeurs onthult een aantal vernieuwingen voor de komende editie op 12, 13 en 14 november 2024 in Evenementenhal Hardenberg. De horecastandhouders krijgen een betere plek en er komt een 'Recreatie Dorp'.

||| Agenda |||

27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
06/06/24
06/06/24 t/m 06-06-24: Nationaal Congres Citymarketing
Het Nationaal Congres Citymarketing heeft dit jaar als thema: Talent & Impacts. Gaststad is dit ...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...