Geplaatst op: 23-02-2024
Auteur: Esther Peperkamp
Breda University of Applied Sciences
Publicatie: VTS 2023-3

Redactioneel bij Vrijetijdstudies 2023-3

Redactioneel bij Vrijetijdstudies 2023-3

Winter! Ook in de donkere winterdagen zijn we op zoek naar vertier. Veel Nederlanders gaan op wintersport, maar ook in Nederland wordt steeds meer georganiseerd in de winter, van ijsbanen tot kerstmarkten tot winterfestivals als het Dickens festijn of het wintercircus. Dit nummer staat dan ook in het teken van wintervertier. Remko van den Dool en Janne van der Heijden brengen op basis van verschillende onderzoeken de -weersafhankelijke- wintersporttrends in kaart.

Voor een echt wintergevoel zoeken we uiteraard massaal de sneeuw op in één van de Alpenlanden. Het is de vraag hoe lang dat nog kan. Nederlandse en Europese winters zijn steeds minder ijs- en sneeuwzeker. Bestaat er een toekomst voor de skigebieden als de sneeuw verdwijnt? Ilja Simons laat aan de hand van een studentenonderzoek zien dat wintersport in onze beleving onlosmakelijk verbonden is met sneeuw.

De winter kent ook haar eigen tradities, waarvan kerst uiteraard de bekendste is. Maar ook rondom oud en nieuw zijn er -typisch Nederlandse- tradities, zoals het carbid-schieten. Maaike de Jong en Alexander Grit gaan uitgebreid in op de betekenis van deze traditie.  Daartegenover beschrijven Mark van Rooij en Wim Strijbosch innovaties op het gebied van wintersport die wellicht voor nieuwe tradities gaan zorgen.

Verder zijn evenementen rondom licht populair. We kennen natuurlijk het bekende Glow in Eindhoven, maar ook op verschillende andere plekken worden lichtevenementen georganiseerd, zelfs in de dierentuin. In De Inspiratie Van vertelt Leisure Studies alumna Josefien Boor, betrokken bij de Beekse Bergen Light Safari, wat haar inspireert.

Tot slot is er nog een bijdrage van Shirley Nieuwland over de toegevoegde waarde van samenwerking in toerisme via cooperaties.

Al met al biedt deze uitgave weer een verscheidenheid aan artikelen waarmee we 2023 afsluiten. Met ingang van het nieuwe jaar gaat Vrijetijdstudies ook over op een nieuw concept. We zullen blijven werken met themanummers, maar tevens gaan we meer gebruik maken van de mogelijkheden die het internet nu eenmaal biedt. Dat zal inhouden dat sommige bijdragen -net als bij internationale tijdschriften- online geplaatst kunnen worden voordat de fysieke uitgave verschijnt. Daarnaast zijn ook Engelstalige bijdragen welkom.

Op naar een nieuw jaar vol inspiratie!

Esther Peperkamp

Gerelateerde berichten:

 • Geen gerelateerde berichten.
 • CELTH
   


  ||| Nieuws |||

  24/05/24
  De Digitale Spellenbox maakt vakanties nog leuker
  Om families en vrienden weer samen te brengen door een gezamenlijke speelervaring te bieden is de Digitale Spellenbox ontwikkeld en vorig jaar bij een aantal Landal GreenParks geïntroduceerd.
  24/05/24
  Van Gogh Village Museum wint publieksprijs beste gebouw van Nederland
  Architectenbureau Diederendirrix heeft de publieksprijs gewonnen voor Beste gebouw van Nederland met het Van Gogh Village Museum.
  22/05/24
  Uitbreiding Hart van Limburg VVV-gidsenteams Roermond en Stevensweert
  Negen nieuwe gezichten geïnstalleerd voor de rondleidingen in Roermond. Het gidsenteam bestaat nu uit 32 VVV-gidsen dat inzetbaar is voor wel 5 talen.
  21/05/24
  Influencers ontdekken Zwolle: dag vol historie, culinaire hotspots en cultuur
  Vrijdg 24 mei zullen influencers de Hanzestad vanuit verschillende perspectieven ontdekken: stad en historie, hotsports en culinair, en kunst en cultuur.
  17/05/24
  Exclusief voor leden
  Arcadia 2025 bouwt Oldenhove om tot mienskipshûs
  Over precies een jaar wordt het startschot gegeven voor Arcadia 2025, een 100-daags cultureel programma in de provincie Fryslân. In deze tweede editie wordt de kerk Oldehove in Leeuwarden weer een centrum voor de gemeenschap van kunst, cultuur en vrijetijd.
  13/05/24
  Exclusief voor leden
  Hilversum openingsstad Open Monumentendag 2024
  Mediastad Hilversum is dit jaar de openingsstad van de VriendenLoterij Open Monumentendag. Burgemeester Peter Snijders van Zwolle (openingsstad van vorig jaar) overhandigde daarom de Open Monumentendag sleutel aan burgemeester Gerhard van den Top van Hilversum.
  03/05/24
  Nederlandse bezoekster 100.000ste passagier op ‘Voltron Nevera powered by Rimac’
  Minder dan een week na de opening telde de 14de achtbaan in het nieuwe themagebied Kroatië van Europa-Park op 2 mei al zijn 100.000e passagier.
  02/05/24
  Nieuw wijnevenement tussen de dieren voor goede doel in ZooParc Overloon
  Wijnliefhebbers kunnen op 6 juli een speciale wijnproeverij beleven met uitzicht op de dieren. De opbrengst gaat naar Stichting Wildlife.

  ||| Agenda |||

  11/06/24
  11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
  Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
  24/06/24 t/m 26-06-24
  24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
  Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
  25/06/24 t/m 28-06-24
  25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
  Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...