Geplaatst op: 23-02-2024
Auteur: Esther Peperkamp
Breda University of Applied Sciences
Publicatie: VTS 2023-3

Redactioneel bij Vrijetijdstudies 2023-3

Redactioneel bij Vrijetijdstudies 2023-3

Winter! Ook in de donkere winterdagen zijn we op zoek naar vertier. Veel Nederlanders gaan op wintersport, maar ook in Nederland wordt steeds meer georganiseerd in de winter, van ijsbanen tot kerstmarkten tot winterfestivals als het Dickens festijn of het wintercircus. Dit nummer staat dan ook in het teken van wintervertier. Remko van den Dool en Janne van der Heijden brengen op basis van verschillende onderzoeken de -weersafhankelijke- wintersporttrends in kaart.

Voor een echt wintergevoel zoeken we uiteraard massaal de sneeuw op in één van de Alpenlanden. Het is de vraag hoe lang dat nog kan. Nederlandse en Europese winters zijn steeds minder ijs- en sneeuwzeker. Bestaat er een toekomst voor de skigebieden als de sneeuw verdwijnt? Ilja Simons laat aan de hand van een studentenonderzoek zien dat wintersport in onze beleving onlosmakelijk verbonden is met sneeuw.

De winter kent ook haar eigen tradities, waarvan kerst uiteraard de bekendste is. Maar ook rondom oud en nieuw zijn er -typisch Nederlandse- tradities, zoals het carbid-schieten. Maaike de Jong en Alexander Grit gaan uitgebreid in op de betekenis van deze traditie.  Daartegenover beschrijven Mark van Rooij en Wim Strijbosch innovaties op het gebied van wintersport die wellicht voor nieuwe tradities gaan zorgen.

Verder zijn evenementen rondom licht populair. We kennen natuurlijk het bekende Glow in Eindhoven, maar ook op verschillende andere plekken worden lichtevenementen georganiseerd, zelfs in de dierentuin. In De Inspiratie Van vertelt Leisure Studies alumna Josefien Boor, betrokken bij de Beekse Bergen Light Safari, wat haar inspireert.

Tot slot is er nog een bijdrage van Shirley Nieuwland over de toegevoegde waarde van samenwerking in toerisme via cooperaties.

Al met al biedt deze uitgave weer een verscheidenheid aan artikelen waarmee we 2023 afsluiten. Met ingang van het nieuwe jaar gaat Vrijetijdstudies ook over op een nieuw concept. We zullen blijven werken met themanummers, maar tevens gaan we meer gebruik maken van de mogelijkheden die het internet nu eenmaal biedt. Dat zal inhouden dat sommige bijdragen -net als bij internationale tijdschriften- online geplaatst kunnen worden voordat de fysieke uitgave verschijnt. Daarnaast zijn ook Engelstalige bijdragen welkom.

Op naar een nieuw jaar vol inspiratie!

Esther Peperkamp

Gerelateerde berichten:

 • Geen gerelateerde berichten.
 • CELTH
   


  ||| Nieuws |||

  10/06/24
  Exclusief voor leden
  Ankie van Wersch directeur MVO Nederland
  Ankie van Wersch (47) is de nieuwe directeur-bestuurder van MVO Nederland, het grootste duurzame-bedrijvennetwerk van Nederland.
  06/06/24
  Duurzame energie voor Buitenplaats Beekhuizen en Tennis- en Padelvereniging Beekhuizen
  Natuurvakantiepark Buitenplaats en Tennis- en Padelvereniging Beekhuizenb gaan samenwerken om duurame energie op te wekken.
  06/06/24
  Camperaars mijden hete vakantielanden
  Nederlandse camperaars gaan de hitte in vakantielanden vermijden. Ze kiezen daarom in de toekomst voor andere landen en vinden dat campings te weinig doen.
  29/05/24
  Exclusief voor leden
  Hoe duurzaam willen we reizen en wat is het tipping point?
  Bijna driekwart van de reizigers is bereid om extra te betalen voor een ticket als dat geld wordt gebruikt om vliegen duurzamer te maken. Tegelijkertijd zegt 43% van de ondervraagden pas voor een treinreis te kiezen als dat goedkoper is dan vliegen. Dat blijkt uit onderzoek van reisorganisatie Better Places.
  17/05/24
  Suppers maken Nederlandse wateren schoon in tour
  Deze zomer worden Clean up on Tours georganiseerd. Deelname is gratis en voor al het materiaal, inclusief sup en instructeur, wordt gezorgd.
  06/05/24
  Luchtvaart moet van Europese toezichthouders stoppen met greenwashing
  Twintig Europese luchtvaartmaatschappijen moeten van de ACM en andere Europese toezichthouders stoppen met misleidende duurzaamheidsclaims. De luchtvaartmaatschappijen moeten voor 1 juni de misleiding van consumenten door foute duurzaamheidsclaims stoppen
  02/05/24
  Eerste eigen Airbus Transavia
  Transavia verwelkomt vierde schonere en stillere Airbus A321neo, eerste in bezit van luchtvaartmaatschappij zelf
  30/04/24
  Nederland en Vlaanderen ontwikkelen Wijnstraat
  Nederland en Vlaanderen willen vier wijngebieden met elkaar verbinden in een zogenaamde Wijnstraat. De duurzame toeristische beleving staat voorop. Een Europese subsidie moet het project een vliegende start geven.

  ||| Agenda |||

  24/06/24 t/m 26-06-24
  24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
  Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
  25/06/24 t/m 28-06-24
  25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
  Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...