Geplaatst op: 23-02-2024
Auteur: Esther Peperkamp
Breda University of Applied Sciences
Publicatie: VTS 2023-3

Redactioneel bij Vrijetijdstudies 2023-3

Redactioneel bij Vrijetijdstudies 2023-3

Winter! Ook in de donkere winterdagen zijn we op zoek naar vertier. Veel Nederlanders gaan op wintersport, maar ook in Nederland wordt steeds meer georganiseerd in de winter, van ijsbanen tot kerstmarkten tot winterfestivals als het Dickens festijn of het wintercircus. Dit nummer staat dan ook in het teken van wintervertier. Remko van den Dool en Janne van der Heijden brengen op basis van verschillende onderzoeken de -weersafhankelijke- wintersporttrends in kaart.

Voor een echt wintergevoel zoeken we uiteraard massaal de sneeuw op in één van de Alpenlanden. Het is de vraag hoe lang dat nog kan. Nederlandse en Europese winters zijn steeds minder ijs- en sneeuwzeker. Bestaat er een toekomst voor de skigebieden als de sneeuw verdwijnt? Ilja Simons laat aan de hand van een studentenonderzoek zien dat wintersport in onze beleving onlosmakelijk verbonden is met sneeuw.

De winter kent ook haar eigen tradities, waarvan kerst uiteraard de bekendste is. Maar ook rondom oud en nieuw zijn er -typisch Nederlandse- tradities, zoals het carbid-schieten. Maaike de Jong en Alexander Grit gaan uitgebreid in op de betekenis van deze traditie.  Daartegenover beschrijven Mark van Rooij en Wim Strijbosch innovaties op het gebied van wintersport die wellicht voor nieuwe tradities gaan zorgen.

Verder zijn evenementen rondom licht populair. We kennen natuurlijk het bekende Glow in Eindhoven, maar ook op verschillende andere plekken worden lichtevenementen georganiseerd, zelfs in de dierentuin. In De Inspiratie Van vertelt Leisure Studies alumna Josefien Boor, betrokken bij de Beekse Bergen Light Safari, wat haar inspireert.

Tot slot is er nog een bijdrage van Shirley Nieuwland over de toegevoegde waarde van samenwerking in toerisme via cooperaties.

Al met al biedt deze uitgave weer een verscheidenheid aan artikelen waarmee we 2023 afsluiten. Met ingang van het nieuwe jaar gaat Vrijetijdstudies ook over op een nieuw concept. We zullen blijven werken met themanummers, maar tevens gaan we meer gebruik maken van de mogelijkheden die het internet nu eenmaal biedt. Dat zal inhouden dat sommige bijdragen -net als bij internationale tijdschriften- online geplaatst kunnen worden voordat de fysieke uitgave verschijnt. Daarnaast zijn ook Engelstalige bijdragen welkom.

Op naar een nieuw jaar vol inspiratie!

Esther Peperkamp

Gerelateerde berichten:

 • Geen gerelateerde berichten.
 • CELTH
   


  ||| Nieuws |||

  18/06/24
  Exclusief voor leden
  Start beleidsaanpak duurzame Utrechtse Heuvelrug
  Samen met het ministerie van Defensie, Waterschap Vallei en Veluwe, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en de gemeenten Amersfoort, Leusden, Soest en Zeist, verbindt de provincie Utrecht zich aan een integrale aanpak van de ruimtelijke en maatschappelijke uitdagingen in het gebied.
  17/06/24
  Exclusief voor leden
  Europese natuurherstelwet toch aangenomen
  De Europese natuurherstelwet, die lange tijd in de ijskast werd gezet, is uiteindelijk vandaag toch aangenomen. Oostenrijk gaf de doorslag maar dat krijgt nu toch een staartje. De Oostenrijkse minister had van haar regering niet vóór de herstelwet mogen stemmen.
  17/06/24
  Exclusief voor leden
  Recreant kan genieten van natuurschakel Voorveldse Polder
  Provincie Utrecht heeft samen met gemeente De Bilt en Utrechts Landschap de werkzaamheden in het westelijk deel van de Voorveldse Polder afgerond. Dit gebied is gelegen tussen de snelweg A27 en De Bilt. De recreant kan genieten van die opkomende biodiversiteit.
  14/06/24
  Btw-verhoging logies en cultuur kan vestigingklimaat aantasten
  De Rabobank maakte voor sectoren een korte analyse van de gevolgen van het Hoofdlijnenakkoord. De voorgestelde verhoging van de btw bij logies en cultuur wordt niet veroordeeld maar de gevolgen reiken ver.
  13/06/24
  Den Haag ziet oprichting anti-corruptie rechtbank als kans
  Integrity Initiatives International (III) is gestart met de uitbreiding van haar activiteiten in Europa met als doel de oprichting van een International Anti-Corruption Court (IACC) in Den Haag. Dat ziet dmo The Hague & Partners als een nieuwe kans voor de bestemming Den Haag.
  11/06/24
  Exclusief voor leden
  Amsterdam aantrekkelijk voor hotelinvesteringen maar Utrecht maakt inhaalslag
  Amsterdam is in 2024 de meest aantrekkelijke stad voor hotelinvesteringen. Dit blijkt uit de Dutch Hotel City Index, die tijdens de PROVADA 2024 wordt gepresenteerd door Horwath HTL en ABN AMRO. Amsterdam blijft op plaats één maar let op Utrecht en Rotterdam.
  10/06/24
  Nationaal Fietscongres 2025 in Utrecht
  Samen met de Fietsersbond verwelkomt gastheer provincie Utrecht in 2025 fietsprofessionals uit Nederland en België in de regio Utrecht. Dit werd tijdens het Nationaal Fietscongres op 5 en 6 juni bekendgemaakt.
  03/06/24
  Brede coalitie cultuur horeca en media in verzet tegen btw verhoging
  Een brede coalitie vanuit sport, media, boeken, cultuur en horeca is tegen de aangekondigde btw-verhoging van 9 naar 21% van het nieuwe kabinet. "Het is een extra belasting op de kostbare vrije tijd."

  ||| Agenda |||

  24/06/24 t/m 26-06-24
  24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
  Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
  25/06/24 t/m 28-06-24
  25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
  Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...