Geplaatst op: 21-02-2024
Auteur: Marc Gerlings

Groninger Museum 150 jaar

Van oudheden museum naar kunst

Groninger Museum 150 jaar
Het Groninger Museum bestaat op zondag 25 februari 2024 maar liefst 150 jaar sinds de oprichting. 

In 1894 opende het museum zijn deuren voor het eerst als het 'Groninger Museum van Provinciale Oudheden', in een gloednieuw gebouw aan de Praediniussingel in Groningen, ontworpen door Rijksbouwmeester C.H. Peeters.

Het museum is inmiddels alweer 30 jaar gevestigd in het iconische gebouw, ontworpen door Alessandro Mendini, en is een onmiskenbaar kenmerk van de stad Groningen geworden. Om deze speciale gelegenheid te vieren, staan er dit jaar verschillende activiteiten op het programma.

Feestje! Taart met kinderen van de JuniorClub

Een verjaardag moet natuurlijk gevierd worden! Daarom wordt voor de JuniorClub op vrijdag 23 februari een speciale activiteit georganiseerd. Geen feest is compleet zonder taart, dus de kinderen krijgen ook een gebakje. Bovendien ontvangt elk nieuw lid van de JuniorClub een cadeau. Kinderen zijn de bezoekers van de komende 150 jaar en daarom worden zij extra in het zonnetje gezet.

Vanaf vrijdag 29 maart krijgen bezoekers de kans om achter de schermen van het museum te kijken tijdens de tentoonstelling Groninger Museum 150 jaar – Behind the Scenes. Deze expositie onthult de geheimen die normaal gesproken verborgen blijven voor het publiek. Hoe ontstaat een collectie en hoe worden kunstwerken geconserveerd? Hoe worden ze gepresenteerd in het museum?

Lentetuin weer thuis

In 2020 werd het kunstwerk Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar (1884) van Vincent van Gogh gestolen uit het Singer Museum in Laren. Tot grote vreugde werd dit kunstwerk in 2023 teruggevonden. Na onderzoek door restaurator Marjan de Visser in Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, is de Lentetuin eindelijk weer te bewonderen in de tentoonstelling Groninger Museum 150 jaar - Behind the Scenes in het Groninger Museum.

Topics:Cultuur
Trefwoorden: Groningen, museum

CELTH
 








||| Nieuws |||

26/07/24
Woest 17 uitgeroepen tot Beste Paviljoen van Nederland 2024
Het Zeeuwse paviljoen Woest 17 is op 25 juli uitgeroepen tot het Beste Paviljoen van Nederland 2024. Naast de hoofdprijs werden er ook prijzen uitgereikt in verschillende categorieën. Strandclub Horizon in Renesse werd uitgeroepen tot Beste Nieuwkomer, Nederzandt in Zuid-Holland won de titel voor het Meest Duurzame Paviljoen en Oranje Buiten in Hoorn werd het Beste Zoetwaterpaviljoen van 2024.
25/07/24
Meer mensen verdrinken
In 2023 verdronken 98 Nederlanders, een stijging van 25 ten opzichte van het voorgaande jaar en iets boven het tienjarig gemiddelde. Dat blijkt uit gegevens van het CBS. Sinds 2022 voeren verschillende organisaties een campagne om het aantal verdrinkingsgevallen te verminderen.
19/07/24
Recreatiegebied afgesloten vanwege incidenten met wolf
De wolf rukt op in Nederland en dat heeft gevolgen voor recreatie in gebieden waar de wolf voorkomt. Na recente incidenten met een wolf heeft de gemeente Leusden besloten om een kerngebied van Landgoed Den Treek per direct af te sluiten voor recreanten en bezoekers.
19/07/24
80 jaar vrijheid herdacht op 330 kilometer vrijheidspad
Op 10 september 2024 start in Leopoldsburg, België, het Vrijheidspad, een 11-daagse wandelestafette die het begin van 80 jaar vrijheid markeert. De route loopt door de provincies Limburg (Nederland en België), Noord-Brabant en Gelderland, en volgt de Market Garden Liberation Route.
17/07/24
Exclusief voor leden
Hoe Strava voor beleidsmakers werkt
Nederlanders zijn fervente wandelaars, maar waar wandelen ze precies? Dankzij Strava Metro, een app die fiets-, hardloop- en wandelprestaties bijhoudt, is het nu mogelijk om dit te achterhalen. Wandelnet heeft samen met Track-landscapes en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de mogelijkheden van Strava’s wandel- en hardloopdata onderzocht.
17/07/24
VVV en Ondernemersvereniging ontwikkelen spannende kinderspeurtocht
VVV Waterland van Friesland en de ondernemersvereniging van Heeg (OVH2000) hebben een spannende kinderspeurtocht ontwikkeld die kinderen op een avontuurlijke manier kennis laat maken met het historische watersportdorp Heeg.
15/07/24
Utrecht zet eigen adviesraad voor leefomgeving op
Nu Gedeputeerde Staten vijf leden hebben benoemd voor de adviesraad, kan deze van start gaan. Op 28 mei 2024 werd Klaas Verschuure al benoemd als voorzitter van de adviesraad. De overige leden zijn: Hugo Hegeman, Thessa Fonds, Els van Grol, Jan van Kuijk en Alexander van der Vooren.
15/07/24
Exclusief voor leden
Hoogste punt bereikt bouw Chimpanseevallei Dierenpark Amersfoort
Dierenpark Amersfoort heeft het hoogste punt in de bouw van de nieuwe Chimpanseevallei bereikt. Tot twaalf meter hoogte wordt de grootste netconstructie van het park met de hand vastgezet.