Geplaatst op: 07-02-2024
Auteur: Marc Gerlings

Start herstel natuur in Haagse duinen

Start herstel natuur in Haagse duinen
Om achteruitgang van de natuur in de duinen te stoppen, is gemeente Den Haag begin dit jaar begonnen met herstelwerk in het Westduinpark. Ook recreanten worden gevraagd rekening te houden met het landschap.

Ruim twee derde van de Nederlandse plantensoorten komen in deze duinen voor. Nationaal Park Hollandse Duinen, waar het Westduinpark onderdeel van is, behoort tot een van de rijkste natuurgebieden van Nederland. Er komen meer dan 6.800 soorten planten en dieren voor. Helaas gaat niet goed met de natuur in het Westduinpark. Dat komt gedeeltelijk door natuurlijke oorzaken, zoals harde wind maar er komen ook heel veel bezoekers. Door overmatig stikstof krijgen exoten meer kans.

Dat de duinen verslechteren, bleek twee jaar jaar geleden uit de Natuurdoelanalyse van provincie Zuid-Holland en dat werd nog eens onderbouwd door het advies van de Ecologische Autoriteit (Bekijk het advies hier.) "We zijn begonnen met het herstel”, zegt groenbeheerder Jan Eisse Pentinga van gemeente Den Haag.

Tegelijkertijd is de visie op wat een park of natuur moet zijn veranderd. "We willen vitale, stuivende duinen, waar de wind vrij spel heeft en zijn werk doet en waar, dankzij die verstuiving, het duin hoger wordt. Hogere duinen beschermen ons tegen de stijging van de zeespiegel. Daarnaast veranderen inzichten. De gedachte is steeds meer: Van park naar natuur. Laat de natuur meer zijn gang gaan”, zegt Jan Eisse. "We zijn trots op het Westduinpark. We moeten het beschermen. Daar is iedereen bij nodig.”
Trefwoorden: natuur, duinen, Den Haag, beleid, recreatie

CELTH
 


||| Nieuws |||

17/07/24
Hoe Strava voor beleidsmakers werkt
Nederlanders zijn fervente wandelaars, maar waar wandelen ze precies? Dankzij Strava Metro, een app die fiets-, hardloop- en wandelprestaties bijhoudt, is het nu mogelijk om dit te achterhalen. Wandelnet heeft samen met Track-landscapes en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de mogelijkheden van Strava’s wandel- en hardloopdata onderzocht.
15/07/24
Utrecht zet eigen adviesraad voor leefomgeving op
Nu Gedeputeerde Staten vijf leden hebben benoemd voor de adviesraad, kan deze van start gaan. Op 28 mei 2024 werd Klaas Verschuure al benoemd als voorzitter van de adviesraad. De overige leden zijn: Hugo Hegeman, Thessa Fonds, Els van Grol, Jan van Kuijk en Alexander van der Vooren.
15/07/24
Exclusief voor leden
Hoogste punt bereikt bouw Chimpanseevallei Dierenpark Amersfoort
Dierenpark Amersfoort heeft het hoogste punt in de bouw van de nieuwe Chimpanseevallei bereikt. Tot twaalf meter hoogte wordt de grootste netconstructie van het park met de hand vastgezet.
12/07/24
Spoorpark in Amsterdam officieel geopend
De Amsterdammers krijgen er een nieuw buurtpark bij in stadsdeel West. Het park ligt naast het spoor van metro 51, en heeft daarom de toepasselijke naam Spoorpark. Meer recreatiegroen was nodig door nieuwe woningbouw.
10/07/24
Op Texel fiets je over water
In het gebied Schettersweid op het Waddeneiland Texel is een nieuw drie meter breed fietspad aangelegd dat deels over het water van het natuurgebied gaat.
09/07/24
Rli: Overheid stuur ook op kwaliteit leefomgeving
Burgers meten hun welvaart af aan meer dan hun materiële welzijn. Het gaat hen ook om factoren als gezondheid, veiligheid, de kwaliteit van hun woon- en leefomgeving of de kwaliteit van het onderwijs, meldt adviesorgaan van de overheid Rli.
05/07/24
Koninklijk rijtuig naar Spoorwegmuseum
Tijdens het staatsbezoek van de koninklijke familie aan België in 2023 werd bekend dat het koninklijke rijtuig SR10 met pensioen ging. Komende vrijdag 12 juli wordt het rijtuig door Wouter Koolmees, president-directeur van NS, officieel overgedragen aan het Spoorwegmuseum.
05/07/24
Ook na coronajaren blijven we wandelen
In 2023 liepen Nederlanders in totaal 6,9 miljard kilometer buitenshuis. Dat is 5 procent minder dan in 2022, maar bijna een derde meer dan in pre-coronajaar 2019. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.