Geplaatst op: 02-02-2024
Auteur: Marc Gerlings

Tevreden terugblik Hanzejaar 2023

Tevreden terugblik Hanzejaar 2023
Evenement Dikke Tinne in Hanzestad Hattem in het Hanzejaar 2023. Foto: MarketingOost.
De negen samenwerkende Hanzesteden in Oost-Nederland kijken terug op een succesvol Hanzejaar 2023. Negen maanden lang zijn door negen steden samen veel mooie activiteiten georganiseerd om het 800 jaar oude Hanze gedachtengoed weer te laten herleven. Naast de samenwerkingsverbanden voor het Hanzejaar zijn structureel nieuwe initiatieven en evenementen toegevoegd aan de steden.

 Bezoekers en bewoners hebben opnieuw kennis gemaakt met het Hanze DNA. Het jaar leverde meer dan 100 activiteiten op in de Hanzesteden en vier gezamenlijke evenementen. Met als resultaat: grote betrokkenheid bij bewoners, bezoekers die de steden bezochten, nieuwe tradities en samenwerkingen, kennis en ervaring bij de betrokken partners en een recordaantal mediapublicaties. De organisatie blikt vooral terug op de sterke samenwerking, de stevige positie in klassieke en social media en minder op bezoekersaantallen. In de rapportage zijn toch voorbeelden te vinden van activiteiten met bereikte bezoekersaantallen.

Verbindend programma

Een belangrijk onderdeel van het Hanzejaar was het programmeren van gemeenschappelijke activiteiten en evenementen, zodat er groots uitgepakt kon worden. Er is met de overkoepelende activiteiten ingezet op een goede spreiding over het jaar – namelijk april/mei/oktober/december - aantrekkelijk voor verschillende doelgroepen. Door negen maanden lang in negen steden een breed programma aan evenementen, festivals, tentoonstellingen, rondleidingen en experiences neer te zetten kwamen er op allerlei manieren bijzondere samenwerkingen tot stand. Van de vier gezamenlijke evenementen hebben ‘24- uur Hanze’ en ‘Kleur de Hanze’ de grootste impact gemaakt.

Naast de talrijke activiteiten, zoals festivals, rondleidingen, exposities en spellen, heeft het Hanzejaar een veel breder effect gehad. De steden hebben zich tijdens het Hanzejaar niet alleen sterk geprofileerd als Hanzestad, maar ook als aantrekkelijke stad om te wonen, werken en te bezoeken. 

Directeur-bestuurder Evelyn Borgsteijn van MarketingOost en voorzitter Hanzesteden Marketing: "Het effect van het Hanzejaar overstijgt de sector van toerisme en recreatie, soms bewust, maar vaak ook onbewust. Dit heeft bijgedragen aan de Hanzetrots en een betere leefomgeving. Het jaar heeft een stevige impuls gegeven aan culturele waarden en programmering.” 

De uitdagingen

In verschillende steden is een koppeling gemaakt met onderwijs en educatie: het betrekken van scholen bij specifieke activiteiten of het ontwikkelen van educatieve programma’s bij culturele en onderwijsinstellingen. Het Hanzelied en Hanzekunstwerk waren verrassende parels en met name de goed georganiseerde (culturele) instellingen en organisaties wisten de succesvollere evenementen van de grond te krijgen. Maar er waren ook uitdagingen: een dergelijk themajaar vraagt veel voorbereidingstijd en daarmee budget voor aansprekende resultaten. Dit stond soms onder druk. Ook het betrekken van alle stakeholders in de stad is een behoorlijke opgave.  

Een zichtbaar Hanzejaar 

Het Hanzejaar is goed zichtbaar geweest in Nederland en Duitsland bij inwoners, bezoekers en stakeholders. Hier is gezamenlijk hard aan gewerkt. En met succes, meldt de organisatie. Zo hebben alle activiteiten geleid tot een potentieel bereik van kleine 175 miljoen lezers in 2023, gemeten over alle uitingen in regionale en landelijke media in Nederland. Ook op sociale media was het Hanzejaar goed zichtbaar: op Facebook en Instagram werden ruim 3000 berichten geteld met #hanzejaar2023, dat zorgde voor zo'n 7 miljoen impressies binnen de sociale kanalen van Hanzesteden Marketing. Ten slotte werden op Youtube 813.265 video’s uitgekeken en trok visithanzesteden.nl 442.750 gebruikers. Alle resultaten van het Hanzejaar2023 zijn in een terugblik met fotoverslag via www.hanzestedenmarketing.nl na te lezen.

De organisatie noemt over het Hanzejaar geen bezoekersaantallen. Deze zijn in enkele gevallen bij de evenementen wel te vinden. Een paar voorbeelden.

Hanze Escape Event 
Een voorbeeld van een evenement dat historie combineert met een spel zeer geliefd is in deze tijd. Op 13 en 14 mei 2023 vond het Hanze Escape Event plaats, waarbij in elke Hanzestad een speciale escape game kon worden gespeeld met allerlei vragen over de Hanze. In totaal zijn er voor de negen steden 178 tickets verkocht, dit betekent dat er in deze twee dagen zo’n 1000  deelnemers de game hebben gespeeld, vijf keer meer dan normaal.

Deventer
De Hanze Experience trok 35.000 bezoekers.

Doesburg
Hanze City Trail trok 160 deelnemers
Schaatsen in de kerk, zorgde voor 3.000 bezoekers

Nieuwe evenementen en samenwerking

Het Hanzejaar valt op door heel veel nieuwe samenwerkingsverbanden. En dat levert structureel nieuwe initiatieven op. Daar zijn de Hanzesteden duidelijk trots op.In Deventer zijn vanaf het begin mensen en organisaties heel enthousiast over de Hanze en het Hanzejaar en deze groep werd groter naarmate het jaar vorderde. Inmiddels is er een echte Hanze community ontstaan met nieuwe kennismakingen, samenwerkingen en verbanden. Maar bovenal, meldt de organisatie, de gezamenlijke hernieuwde trots op onze Hanzestad.

Verschillende evenementen in Hattem komen terug, zoals het Culinair Hanzefest, de Hanzewandeling, Handelaren van de Hanze en de Spooktocht. In Zwolle is een stadswandeling ontwikkeld door ANNO in samenwerking met de Stadsdichter, waarin vele Hanzegedichten zijn opgenomen. In Doesburg zijn twee nieuwe evenementen ontstaan die blijven, de Hanzeproeverij wandeling en de Hanze City Trail. In september 2023 is een Hanze Atlas uitgegeven door WBooks, dat een groot historisch boekwerk is geworden over de 9 Hanzesteden.

Positief voor het vakgebied is het behoud van kennis. Er is veel kennis opgedaan door de verschillende evenementen en exposities en die blijft voor de toekomst voortbestaan. Zo hebben twee jonge gepromoveerde onderzoekers van Universiteit van Amsterdam bij Collectie Overijssel onderzoek gedaan naar de Hanzegeschiedenis van Zwolle. Het Hanzejaar heeft ook aanleiding gegeven en inspiratie voor invulling van evenementen in de toekomst, zoals het grote congres van de Hansischer Geschichtsverein in Zwolle in 2028 en de Internationale Hanzedagen 2030 (Zwolle) en 2031 (Harderwijk).
Trefwoorden: Hanze, Hanzejaar, toerisme, cultuur, samenwerking, trots, dna, media, pr

CELTH

Trendrapport


||| Nieuws |||

23/02/24
Booking.com houdt rekening met miljoenenboete uit Spanje
Boekingsplatform voor reizen en accommodaties Booking.com krijgt mogelijk een boete van 490 miljoen euro van de Spaanse mededingingsautoriteit CNMC.
23/02/24
Exclusief voor leden
Roken verboden in Walibi Holland
Walibi Holland wordt vanaf 30 maart een rookvrij park. Roken, het gebruik van e-smokers en vapes is daarom alleen toegestaan in de aangewezen rookzones. Het park is daarmee het laatste grote attractiepark dat roken in de ban doet. Hoe hebben andere attractieparken en dierentuinen roken gereguleerd?
23/02/24
Exclusief voor leden
Samenwerking Taalnacht en Museumnacht010
Samenwerking Taalnacht en Museumnacht010 De gemeente Rotterdam organiseert de Taalnacht tijdens Museumnacht010 op zaterdag 2 maart 2024 van 18.00 tot 22.00 uur in de Bibliotheek en verschillende musea in de stad. De Taalnacht is een initiatief om diverse Rotterdammers bij elkaar te brengen en samen Museumnacht010 te laten ervaren tijdens een programma vol taal en kunst. Cursisten die de Nederlandse taal leren worden tijdens de Taalnacht gekoppeld aan een Museumnacht-bezoeker die zich eenmalig als taalmaatje inzet. Kunst verbindt Vanuit de Centrale Bibliotheek maken Museumnacht-bezoekers en taalcursisten samen een stadswandeling en gaan met elkaar in gesprek. Zij bezoeken onder begeleiding twee musea. Cursisten kunnen oefenen met de taal en kennismaken met musea en kunst in de stad. Tegelijkertijd worden Museumnacht-bezoekers geïnformeerd over taal en laaggeletterdheid. Taalmuseum en dichten met Derek Otte De Centrale Bibliotheek wordt tijdens deze speciale nacht omgetoverd tot een taalmuseum. In samenwerking met Derek Otte en andere Rotterdamse dichters zijn er voordrachten van taalcursisten. Zij hebben in aanloop naar het evenement workshops gevolgd van Rotterdamse taalkunstenaars. De voordrachten worden gegeven in de Bibliotheek en het Maritiem Museum. Bezoek Taalnacht en Museumnacht010 Bezoekers die Museumnacht010 willen bezoeken in combinatie met de Taalnacht krijgen korting. Zij kunnen via de ticketshop een ticket aanschaffen voor €10 in plaats van € 19,50 met de kortingscode TAALNACHTxMUSEUMNACHT. In de week van 26 februari ontvangen alle deelnemers per mail alle praktische informatie. Na afloop van de Taalnacht kunnen bezoekers vrij deelnemen aan Museumnacht010.
23/02/24
Recreatiesector in adviesorgaan Wijdemeren
Een convenant tussen de recreatiesector en gemeente Wijdemeren zal binnenkort getekend gaan worden. Daarin wordt het gezamenlijk streven van partijen -waaronder HISWA-RECRON- naar een kwalitatief hoogwaardig en toekomstbestendig Wijdemeers Plassengebied.
22/02/24
Exclusief voor leden
Ouwehands Dierenpak biedt meer entertainment met educatieve doel
Ouwehands Dierenpark biedt dit jaar veel meer edutainment. Het doel met die extra entertainment is om de educatieve doelen van het dierenpark beter te bereiken.
22/02/24
Dierenrijk bouwt nieuw tijgerverblijf en waterspeeltuin
Dierenrijk in het Brabantse Mierlo is gestart met een reeks verbouwingen in en rondom het tijgerverblijf. Het park realiseert ook een spannende waterspeeltuin voor de kinderen.
22/02/24
Exclusief voor leden
Oud-bestuurders Booking.com en Ahold aan boord bij Amigos
Social platform Amigos heeft voormalige directeuren van Booking.com, Hyves en Ahold als investeerders aangetrokken. De populaire Amigos app, met ruim 800.000 gebruikers, maakt een grote stap voorwaarts en richt zich op wereldwijde groei.
22/02/24
Nieuw themagebied voor DierenPark Amersfoort
DierenPark Amersfoort opent deze zomer een gloednieuw, groen themagebied: de Chimpanseevallei. Midden tussen de bomen krijgt de huidige chimpanseegroep drie keer meer klim- en bewegingsruimte dan voorheen.

||| Agenda |||

26/02/24
26/02/24 t/m 02-03-24: Vakantiebeurs voor mensen met een beperking
Van 26 februari t/m 2 maart 2024 organiseert het Vakantieschip voor de tweede keer dé aangepa...
12/03/24 t/m 13-03-24
12/03/24 t/m 13-03-24: Independent Hotel Show 2024
Independent Hotel Show Amsterdam is hét jaarlijkse hospitality-evenement dat zich volledig r...
19/03/24
19/03/24 t/m 19-03-24: hét kennisevent van de recreatie: Embrace.
Booking Experts organiseert op 19 maart 2024 de tweede editie van het kennisevent Embrace Growth: vo...
18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...