Geplaatst op: 19-01-2024
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Bronnen voor Duurzaam Uitgaand Toerisme gelanceerd

50 jaar kennis verzameld en ontsloten

Bronnen voor Duurzaam Uitgaand Toerisme gelanceerd

NRIT en de projectgroep ‘Gaan we te ver 2.0’ lanceren vandaag de website ‘Bronnen voor Duurzaam Uitgaand Toerisme’. Rond 31 bepalende thema’s worden meer dan 300 bronnen ontsloten die nog steeds relevant zijn voor de verduurzaming van uitgaand toerisme.

De website Bronnen voor Duurzaam Uitgaand Toerisme is vrij toegankelijk voor iedereen die zich wil verdiepen in de ontwikkeling van duurzaam uitgaand toerisme. De interactieve website is een kruising tussen een canon en een wiki. Gebruikers kunnen zich verdiepen in duurzaam uitgaand toerisme via de 31 thema’s maar ook zelf bronnen selecteren via meer dan 100 trefwoorden. Elke bron wordt kort beschreven en kan direct worden ingezien.

In 2020 heeft de projectgroep ‘Gaan we te ver 2.0’ het initiatief genomen om 50 jaar ervaring en kennis op het gebied van duurzaam uitgaand toerisme vast te leggen en te ontsluiten voor toekomstige generaties. De projectgroep heeft de content ontwikkeld waarvoor NRIT een online omgeving heeft gerealiseerd.

Bronnen dreigden verloren te gaan

Volgens René van der Duim van de projectgroep is er de afgelopen decennia heel veel gebeurd rond duurzaam uitgaand toerisme: "We hebben de kennis die de afgelopen 50 jaar is ontwikkeld willen ontsluiten. Er dreigden heel veel bronnen verloren te gaan, zeker bronnen die niet digitaal beschikbaar waren. Door het digitaliseren en beschrijven van die bronnen is een relevante kennisbank ontstaan voor iedereen die zijn kennis over duurzaam uitgaand toerisme wil verbreden en verdiepen.”

De initiatiefnemers hebben zich heel bewust gericht op duurzaam uitgaand toerisme met een focus op de ontwikkelingen in Nederland. René: "Voor 95% zijn het bronnen die in Nederland verschenen zijn en voor Nederland een grote rol hebben gespeeld.” Theo Noten van de projectgroep vult aan: "Het is belangrijk dat alle kennis nu op één plek bij elkaar staat en doorlopend wordt geactualiseerd. Je krijgt door de presentatie in die 31 vensters een heel goed overzicht van wat er aan de hand is. In bijna één blik zie je wat interessant voor je kan zijn waar je jezelf vervolgens in kan verdiepen.” Bronnen van Duurzaam Uitgaand Toerisme gaat nadrukkelijk niet alleen over milieu en klimaatverandering. Ook sociale aspecten zoals fair trade, mensenrechten, kinderbescherming, dierenwelzijn en toerisme en ontwikkelingssamenwerking krijgen ruim aandacht.

Snel inzicht in belangwekkende documenten

NRIT en de projectgroep richten zich op onderzoekers en onderwijs maar zeker ook op professionals die vanuit hun organisatie met duurzaamheidsvraagstukken aan de slag zijn. Theo: "Dat ze kijken wat er al gedaan is en waarom. Hoe dingen aan elkaar gekoppeld zijn en wat ze met elkaar te maken hebben.” NRIT en de projectgroep hopen dat bedrijven de kennis gaan vertalen naar acties en instrumenten voor de verduurzaming van de eigen organisatie. René vult aan: "We hebben meerdere thema’s opgenomen die over het dagelijks functioneren van bedrijven gaan. Daar kun je al heel snel inzicht krijgen in de ontwikkelingen van de afgelopen jaren en welke belangwekkende documenten beschikbaar zijn.”

Relevanter dan ooit

Met nieuwe verregaande Europese verplichtingen rond de impact van bedrijven op mens en milieu (CSRD) zijn de ‘Bronnen voor Duurzaam Uitgaand Toerisme’ relevanter dan ooit. Theo: "Vanaf dit jaar moeten grote bedrijven al verplicht rapporteren over hun duurzame inspanningen en dat zal gevolgen hebben voor de hele keten en de toerismesector. Iedereen krijgt daarmee te maken en met de kennis die wij bijeengebracht hebben, kun je een grote voorsprong nemen.”

De projectgroep ‘Gaan we te ver 2.0’

De projectgroep 'Gaan we te ver 2.0' bestaat uit:

  • René van der Duim, emeritus hoogleraar toerisme en duurzame ontwikkeling, Wageningen Universiteit
  • Theo Noten, expert MVO en kinderrechten, manager Defence for Children-ECPAT (1996-2020), voormalig bestuurder ECPAT International en Tourism Child Protection Code
  • Elise Allart, duurzaam toerisme expert, reisorganisatie TUI Nederland (2002-2020)
  • Marnix Vietor, expert duurzaamheidseducatie met bijzondere aandacht voor buitensport
  • Kees van Teeffelen, uitgever landenreeks Te Gast in (1987-2020) en Duurzaam reizen in de praktijk (2007).

Meer lezen?

Een overzicht van 40 jaar duurzaam uitgaand toerisme hebben René van der Duim en Eva Keller beschreven in het artikel ‘Gaan we (nog steeds) te ver?’ dat in 2022 is verschenen in Vrijetijdstudies.

Link: www.nrit.nl/dossiers
Trefwoorden: duurzaam toerisme, internationaal, toerisme, onderzoek, kennis, projecten, vakanties, reisbranche, touroperators

CELTH
 

||| Nieuws |||

27/02/24
Exclusief voor leden
Ongekende marktpotentie 9 op de 10 Nederlanders gaat met vakantie
Ongekende marktpotentie 9 op de 10 Nederlanders gaat met vakantie
20/02/24
Camperaars steeds duurzamer
Camperaars in Nederland houden bij hun reisgedrag steeds meer rekening met duurzaamheid. Een opvallende trend is de toepassing van duurzame energiebronnen onder camperaars
07/02/24
Exclusief voor leden
Kritiek op volgende hub en loket voor duurzaam mkb
Het is pleisters plakken op een gebroken arm. Zeker als je kijkt naar de uitdaging die deze bedrijven hebben, meent Wouter Scheepens, directeur van MVO Nederland.
22/12/23
82% aangesloten waterrecreanten enigszins actief met duurzaamheid
Dit jaar heeft Waterrecreatie Nederland, net als in 2022, een enquête over duurzame waterrecreatie gehouden onder waterrecreanten en watersporters. De enquête is door 858 actieve watersporters ingevuld.
13/12/23
Impact maken met Bureau Ruimte voor Vrije Tijd
Door de toenemende vraag naar beleidsvisies en onderzoeken over recreatie en toerisme is Bureau Ruimte voor Vrije Tijd op zoek naar een projectleider vrijetijdseconomie.
12/12/23
Exclusief voor leden
 Klimaatneutraal toerisme is goed mogelijk met groei
Maandag is een eerste rapport uitgebracht door het Toerisme Panel over Klimaatverandering (TPCC) als bijdrage aan de Klimaatconferentie in Dubai. De belangrijkste bevindingen helpen beleidsmakers en de toerisme-industrie bij het versnellen van de planning en investeringen voor wereldwijd klimaatbestendig en nul-uitstoot toerisme.
06/12/23
Exclusief voor leden
Rotterdam The Hague Airport behaalt hoogste Carbon certificaat
Vandaag heeft Rotterdam The Hague Airport (RTHA) het hoogste certificaat ontvangen binnen het Airport Carbon Accreditation (ACA)-programma.
28/11/23
Vandaag eerste vlucht Londen – New York op SAF
Virgin Atlantic heeft de primeur met de eerste vlucht met volledig duurzame brandstof SAF, van Londen naar New York JFK. Zonder passagiers maar met eigenaar Sir Richard Branson en Mark Harper (UK staatssecretaris vervoer).

||| Agenda |||

24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...