Geplaatst op: 19-01-2024
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Bronnen voor Duurzaam Uitgaand Toerisme gelanceerd

50 jaar kennis verzameld en ontsloten

Bronnen voor Duurzaam Uitgaand Toerisme gelanceerd

NRIT en de projectgroep ‘Gaan we te ver 2.0’ lanceren vandaag de website ‘Bronnen voor Duurzaam Uitgaand Toerisme’. Rond 31 bepalende thema’s worden meer dan 300 bronnen ontsloten die nog steeds relevant zijn voor de verduurzaming van uitgaand toerisme.

De website Bronnen voor Duurzaam Uitgaand Toerisme is vrij toegankelijk voor iedereen die zich wil verdiepen in de ontwikkeling van duurzaam uitgaand toerisme. De interactieve website is een kruising tussen een canon en een wiki. Gebruikers kunnen zich verdiepen in duurzaam uitgaand toerisme via de 31 thema’s maar ook zelf bronnen selecteren via meer dan 100 trefwoorden. Elke bron wordt kort beschreven en kan direct worden ingezien.

In 2020 heeft de projectgroep ‘Gaan we te ver 2.0’ het initiatief genomen om 50 jaar ervaring en kennis op het gebied van duurzaam uitgaand toerisme vast te leggen en te ontsluiten voor toekomstige generaties. De projectgroep heeft de content ontwikkeld waarvoor NRIT een online omgeving heeft gerealiseerd.

Bronnen dreigden verloren te gaan

Volgens René van der Duim van de projectgroep is er de afgelopen decennia heel veel gebeurd rond duurzaam uitgaand toerisme: "We hebben de kennis die de afgelopen 50 jaar is ontwikkeld willen ontsluiten. Er dreigden heel veel bronnen verloren te gaan, zeker bronnen die niet digitaal beschikbaar waren. Door het digitaliseren en beschrijven van die bronnen is een relevante kennisbank ontstaan voor iedereen die zijn kennis over duurzaam uitgaand toerisme wil verbreden en verdiepen.”

De initiatiefnemers hebben zich heel bewust gericht op duurzaam uitgaand toerisme met een focus op de ontwikkelingen in Nederland. René: "Voor 95% zijn het bronnen die in Nederland verschenen zijn en voor Nederland een grote rol hebben gespeeld.” Theo Noten van de projectgroep vult aan: "Het is belangrijk dat alle kennis nu op één plek bij elkaar staat en doorlopend wordt geactualiseerd. Je krijgt door de presentatie in die 31 vensters een heel goed overzicht van wat er aan de hand is. In bijna één blik zie je wat interessant voor je kan zijn waar je jezelf vervolgens in kan verdiepen.” Bronnen van Duurzaam Uitgaand Toerisme gaat nadrukkelijk niet alleen over milieu en klimaatverandering. Ook sociale aspecten zoals fair trade, mensenrechten, kinderbescherming, dierenwelzijn en toerisme en ontwikkelingssamenwerking krijgen ruim aandacht.

Snel inzicht in belangwekkende documenten

NRIT en de projectgroep richten zich op onderzoekers en onderwijs maar zeker ook op professionals die vanuit hun organisatie met duurzaamheidsvraagstukken aan de slag zijn. Theo: "Dat ze kijken wat er al gedaan is en waarom. Hoe dingen aan elkaar gekoppeld zijn en wat ze met elkaar te maken hebben.” NRIT en de projectgroep hopen dat bedrijven de kennis gaan vertalen naar acties en instrumenten voor de verduurzaming van de eigen organisatie. René vult aan: "We hebben meerdere thema’s opgenomen die over het dagelijks functioneren van bedrijven gaan. Daar kun je al heel snel inzicht krijgen in de ontwikkelingen van de afgelopen jaren en welke belangwekkende documenten beschikbaar zijn.”

Relevanter dan ooit

Met nieuwe verregaande Europese verplichtingen rond de impact van bedrijven op mens en milieu (CSRD) zijn de ‘Bronnen voor Duurzaam Uitgaand Toerisme’ relevanter dan ooit. Theo: "Vanaf dit jaar moeten grote bedrijven al verplicht rapporteren over hun duurzame inspanningen en dat zal gevolgen hebben voor de hele keten en de toerismesector. Iedereen krijgt daarmee te maken en met de kennis die wij bijeengebracht hebben, kun je een grote voorsprong nemen.”

De projectgroep ‘Gaan we te ver 2.0’

De projectgroep 'Gaan we te ver 2.0' bestaat uit:

  • René van der Duim, emeritus hoogleraar toerisme en duurzame ontwikkeling, Wageningen Universiteit
  • Theo Noten, expert MVO en kinderrechten, manager Defence for Children-ECPAT (1996-2020), voormalig bestuurder ECPAT International en Tourism Child Protection Code
  • Elise Allart, duurzaam toerisme expert, reisorganisatie TUI Nederland (2002-2020)
  • Marnix Vietor, expert duurzaamheidseducatie met bijzondere aandacht voor buitensport
  • Kees van Teeffelen, uitgever landenreeks Te Gast in (1987-2020) en Duurzaam reizen in de praktijk (2007).

Meer lezen?

Een overzicht van 40 jaar duurzaam uitgaand toerisme hebben René van der Duim en Eva Keller beschreven in het artikel ‘Gaan we (nog steeds) te ver?’ dat in 2022 is verschenen in Vrijetijdstudies.

Link: www.nrit.nl/dossiers
Trefwoorden: duurzaam toerisme, internationaal, toerisme, onderzoek, kennis, projecten, vakanties, reisbranche, touroperators

CELTH
 


||| Nieuws |||

24/06/24
Meer weten over klimaatrisico's, impact of bewonersbetrokkenheid? CELTH komt met drie nieuwe onderzoeken!
Het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitalitu (CELTH) heeft de afgelopen week maar liefst drie nieuwe onderzoeken gepubliceerd. Zo brachten ze de klimaatrisico’s van Nederlandse reisorganisaties in kaart, onderzochten hoe ze bewoners beter bij toerisme(beleid) kunnen betrekken en ontwikkelden ze een impact label voor vakantiehuizen in de natuur.
10/06/24
Exclusief voor leden
Ankie van Wersch directeur MVO Nederland
Ankie van Wersch (47) is de nieuwe directeur-bestuurder van MVO Nederland, het grootste duurzame-bedrijvennetwerk van Nederland.
06/06/24
Duurzame energie voor Buitenplaats Beekhuizen  en Tennis- en Padelvereniging Beekhuizen
Natuurvakantiepark Buitenplaats en Tennis- en Padelvereniging Beekhuizenb gaan samenwerken om duurame energie op te wekken.
06/06/24
Camperaars mijden hete vakantielanden
Nederlandse camperaars gaan de hitte in vakantielanden vermijden. Ze kiezen daarom in de toekomst voor andere landen en vinden dat campings te weinig doen.
29/05/24
Exclusief voor leden
Hoe duurzaam willen we reizen en wat is het tipping point?
Bijna driekwart van de reizigers is bereid om extra te betalen voor een ticket als dat geld wordt gebruikt om vliegen duurzamer te maken. Tegelijkertijd zegt 43% van de ondervraagden pas voor een treinreis te kiezen als dat goedkoper is dan vliegen. Dat blijkt uit onderzoek van reisorganisatie Better Places.
17/05/24
Suppers maken Nederlandse wateren schoon in tour
Deze zomer worden Clean up on Tours georganiseerd. Deelname is gratis en voor al het materiaal, inclusief sup en instructeur, wordt gezorgd.
06/05/24
Luchtvaart moet van Europese toezichthouders stoppen met greenwashing
Twintig Europese luchtvaartmaatschappijen moeten van de ACM en andere Europese toezichthouders stoppen met misleidende duurzaamheidsclaims. De luchtvaartmaatschappijen moeten voor 1 juni de misleiding van consumenten door foute duurzaamheidsclaims stoppen
02/05/24
Eerste eigen Airbus Transavia
Transavia verwelkomt vierde schonere en stillere Airbus A321neo, eerste in bezit van luchtvaartmaatschappij zelf

||| Agenda |||

24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...