Geplaatst op: 18-01-2024
Auteur: Marc Gerlings

Kapvergunning voor nieuwe busbaan naar kustplaats Katwijk

Kapvergunning voor nieuwe busbaan naar kustplaats Katwijk
Vrije busbaan Leiden - Katwijk wordt aangelegd.

In de toekomst wordt vanuit Leiden de busverbinding naar kustplaats Katwijk en Noordwijk beter. De eerste praktische stap is gezet, de kapvergunning voor de vrijliggende busbaan is verleend.


De gemeente Katwijk heeft de kapvergunningen verleend voor de kap van 124 bomen op 3 locaties langs het toekomstige tracé van de busbaan HOV/R-net. Daarnaast zullen 129 kleinere bomen worden gekapt, waarvoor vanwege de kleinere omvang geen vergunning nodig is. De bomenkap is nodig voor onder andere de aanleg van de (deels) vrijliggende de busbaan HOV/R-net tussen Katwijk en Leiden en de geluidsschermen bij de wijk Tranendal. De kap van de bomen staat vanaf eind februari 2024 op de planning. Ook worden er in de Duinvallei ter hoogte van de Oranjevereniging struiken gesnoeid, omdat deze ruimte nodig is om de busbaan te kunnen bouwen.

De bomenkap wordt later gecompenseerd door de aanplant van 521 nieuwe bomen in het projectgebied van de busbaan. In dit plan staat de landschappelijke inpassing van de busbaan en de verhoging van de kwaliteit van het groen centraal. De nieuwe groene inrichting wordt onderdeel van de Katwijkse ‘ringparkstructuur’. Op de verschillende plekken langs de busbaan komt een mix van kruiden/grassen, struiken en bomen, die vooral bestaat uit soorten die hier van nature voorkomen. 

Trefwoorden: Katwijk, Leiden, kust, vervoer, ov, bus, groen, park, beleid

CELTH

Trendrapport


||| Nieuws |||

16/02/24
Van Gogh Drenthe krijgt meerjarig vervolg
Drenthe gaat meerjarig investeren in het beleefbaar maken van het verhaal van Vincent van Gogh. Vanuit de overheid is jaarlijks 200.000 euro beschikbaar gesteld. Een bedrag dat ze nog hopen aan te vullen vanuit andere financieringsbronnen.
14/02/24
Exclusief voor leden
Voetganger in ontwerp meer ruimte geven met loopstromenmodel
Waar mensen lopen, waarom en hoe dit te beïnvloeden, is een cruciale vraag voor beleidsmakers. Het Nederlands Loopstromenmodel geeft antwoord op deze hoofdbrekens.
14/02/24
Exclusief voor leden
Gespannen arbeidsmarkt blijft maar uitzendwerk neemt af
Is het een signaal dat de arbeidsmarkt op weg is naar een rustiger vaarwater? De vraag naar uitzendkrachten neemt af. Ondertussen blijft de arbeidsmarkt gespannen. Het aantal openstaande vacatures in recreatie en cultuur staat al 2 kwartalen in 2023 op bijna 13.000.
13/02/24
Exclusief voor leden
Wandelboswachter brengt wandelgids langs watermolens uit
Watermolens staan vaak in de mooiste landschappen en kennen letterlijk en figuurlijk een bewogen verleden. Deze industriële monumenten spreken dan ook tot de verbeelding. Wandelboswachter Ellen Luijks heeft de fascinatie die zij voor watermolens heeft nu omgezet in de wandelgids ‘Wandelen langs watermolens’.
12/02/24
Via grondruil bijzondere natuur mogelijk langs de Lek
In de Achthovense Uiterwaarden, gelegen in de gemeente Vijfheerenlanden, heeft het Zuid-Hollands Landschap 15,5 hectare aangekocht. Dat werd mogelijk door grond te ruilen en tegelijkertijd recreatie te behouden.
09/02/24
Exclusief voor leden
Grote verschillen tussen favoriete vrijetijdsactiviteiten binnen Nederland
Een leuke invulling van de vrije tijd wordt voor Nederlanders steeds belangrijker. Goed nieuws voor de sector dat nog beter wordt door het feit dat Nederlanders dit jaar meer geld te besteden hebben. Er zijn qua vrijetijdsvoorkeuren wel verschillen tussen de landsdelen. Dat blijkt uit de nieuwste Stand van de Leisure van ABN AMRO.
07/02/24
Start herstel natuur in Haagse duinen
Om achteruitgang van de natuur in de duinen te stoppen, is gemeente Den Haag begin dit jaar begonnen met herstelwerk in het Westduinpark. Ook recreanten worden gevraagd rekening te houden met het landschap.
01/02/24
Brabant zet vol in op bezinningstoerisme met Ons Kloosterpad
De toekomst van Ons Kloosterpad in de provincie Noord-Brabant is veiliggesteld. De provincie Noord-Brabant, Vereniging Samenwerkende Kloosters en Visit Brabant hebben daartoe een overeenkomst gesloten.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...