Geplaatst op: 07-12-2023
Auteur: Marc Gerlings

Vliegreizen Nederlanders zorgen voor 74% totale CO2-uitstoot van alle vakanties

Vliegreizen Nederlanders zorgen voor 74% totale CO2-uitstoot van alle vakanties
Vliegreizen vormen bijna driekwart van alle CO2-uitstoot van vakanties ondernomen door Nederlanders.

Nederlanders maken een kwart van alle vakantiereizen met het vliegtuig. Die reizen zorgen voor 74% van de totale CO2-uitstoot van alle vakanties. Vakantiereizen met de auto komen veel vaker voor (circa 65%), maar veroorzaken minder (19%) CO2-uitstoot. 


In totaal zorgen vakantiereizen en andere recreatieve verplaatsingen van Nederlanders jaarlijks voor een uitstoot van 12,6 megaton CO2. Ter vergelijking: bij woon-werkverplaatsingen wordt in dezelfde periode 6,8 miljoen megaton CO2 uitgestoten. Dit blijkt uit berekeningen van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM).


Het relatief grote aandeel CO2-uitstoot door vliegreizen heeft te maken met de afstanden die worden afgelegd. Vakantievluchten gaan gemiddeld ongeveer 8 keer verder dan vakantieritten met de auto. Vluchten naar Amerika, het Verre Oosten en Oceanië zijn verantwoordelijk voor 37% van de CO2-uitstoot bij vakantiereizen, terwijl ze ‘slechts’ 5% van alle vakantiereizen uitmaken.

Veel minder CO2-uitstoot voor vakantiereizen dicht bij huis

Vakantiereizen naar landen die dicht bij Nederland liggen, zoals België, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk, zorgen voor bijna 3 keer minder CO2-uitstoot dan vakantiereizen naar Zuid-Europese landen, terwijl ze bijna anderhalf keer zo vaak gemaakt worden. Vakanties in Nederland komen het meest frequent voor (44%). Maar de CO2-uitstoot bij deze reizen valt bijna in het niet bij reizen naar andere landen: ze produceren slechts 5% van de CO2-uitstoot van alle vakantiereizen.

Recreatieve reizen in Nederland voor de helft per fiets of lopend

Wanneer we inzoomen op recreatieve verplaatsingen in Nederland (zoals op visite gaan, winkelen of een bezoek aan een festival), blijkt minder dan de helft (44%) van deze verplaatsingen met de auto te worden gemaakt. Deze autoritten zijn verantwoordelijk voor 92% van de CO2-uitstoot bij binnenlandse recreatieve reizen. Bijna de helft (49%) van de binnenlandse recreatieve activiteiten veroorzaakt geen CO2-uitstoot tijdens de reis zelf omdat deze lopend of per fiets wordt gemaakt. Van alle typen recreatieve activiteiten in Nederland (zie figuur) veroorzaken bezoeken aan vrienden het grootste deel van de CO2-uitstoot (38%).


Naast de directe CO2-uitstoot tijdens de (recreatieve) verplaatsingen zijn er ook emissies die daarvóór al plaatsvinden, zoals die voor het winnen van de brandstof en het transport van brandstof naar het benzinestation. Als ook deze zogenoemde voorketen in rekening wordt gebracht, dan komt er nog eens 3,9 megaton CO2-uitstoot bij. CO2 is het bekendste broeikasgas dat verantwoordelijk is voor de klimaatopwarming. Tijdens het vliegen hebben condensstrepen en stikstofoxiden (NOx) echter nog sterkere klimaateffecten. Deze emissies lopen op tot 5,5 megaton aan zogenoemde CO2-equivalenten.


De berekeningen zijn gebaseerd op reisgegevens van vóór de COVID-pandemie (2017-2019). Of er structurele veranderingen zijn opgetreden in het recreatieve reisgedrag als gevolg van de COVID-pandemie kunnen we nog niet met zekerheid vaststellen.

Trefwoorden: reizen, uitstoot, CO2, vliegen, auto, fiets

CELTH
 


||| Nieuws |||

24/06/24
Meer weten over klimaatrisico's, impact of bewonersbetrokkenheid? CELTH komt met drie nieuwe onderzoeken!
Het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitalitu (CELTH) heeft de afgelopen week maar liefst drie nieuwe onderzoeken gepubliceerd. Zo brachten ze de klimaatrisico’s van Nederlandse reisorganisaties in kaart, onderzochten hoe ze bewoners beter bij toerisme(beleid) kunnen betrekken en ontwikkelden ze een impact label voor vakantiehuizen in de natuur.
10/06/24
Exclusief voor leden
Ankie van Wersch directeur MVO Nederland
Ankie van Wersch (47) is de nieuwe directeur-bestuurder van MVO Nederland, het grootste duurzame-bedrijvennetwerk van Nederland.
06/06/24
Duurzame energie voor Buitenplaats Beekhuizen  en Tennis- en Padelvereniging Beekhuizen
Natuurvakantiepark Buitenplaats en Tennis- en Padelvereniging Beekhuizenb gaan samenwerken om duurame energie op te wekken.
06/06/24
Camperaars mijden hete vakantielanden
Nederlandse camperaars gaan de hitte in vakantielanden vermijden. Ze kiezen daarom in de toekomst voor andere landen en vinden dat campings te weinig doen.
29/05/24
Exclusief voor leden
Hoe duurzaam willen we reizen en wat is het tipping point?
Bijna driekwart van de reizigers is bereid om extra te betalen voor een ticket als dat geld wordt gebruikt om vliegen duurzamer te maken. Tegelijkertijd zegt 43% van de ondervraagden pas voor een treinreis te kiezen als dat goedkoper is dan vliegen. Dat blijkt uit onderzoek van reisorganisatie Better Places.
17/05/24
Suppers maken Nederlandse wateren schoon in tour
Deze zomer worden Clean up on Tours georganiseerd. Deelname is gratis en voor al het materiaal, inclusief sup en instructeur, wordt gezorgd.
06/05/24
Luchtvaart moet van Europese toezichthouders stoppen met greenwashing
Twintig Europese luchtvaartmaatschappijen moeten van de ACM en andere Europese toezichthouders stoppen met misleidende duurzaamheidsclaims. De luchtvaartmaatschappijen moeten voor 1 juni de misleiding van consumenten door foute duurzaamheidsclaims stoppen
02/05/24
Eerste eigen Airbus Transavia
Transavia verwelkomt vierde schonere en stillere Airbus A321neo, eerste in bezit van luchtvaartmaatschappij zelf

||| Agenda |||

24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...