Geplaatst op: 04-12-2023
Auteur: Redactie

Technische innovaties in de vakantiebranche

Technische innovaties in de vakantiebranche

De vakantiebranche is, net als de meeste andere branches, voortdurend in beweging. Zo zijn er allerlei verschillende innovaties die zowel voor de reiziger zelf, als de grote organisaties en bedrijven die hierachter zitten, een enorme impact hebben. Dit heeft niet alleen te maken met de manier waarop we reizen, maar ook met de bedrijfsprocessen achter de schermen en de manier waarop een vakantie vandaag de dag wordt geboekt. Als eenvoudig voorbeeld nemen we het inchecken van onze koffers. Waar dit tot jaren geleden volledig door mensen werd gedaan, zien we dat ook deze processen voor een deel worden geautomatiseerd. Zo kun je op Schiphol zelf je koffer inchecken en wordt deze vervolgens automatisch naar het juiste vliegtuig gebracht. Welke innovaties er nog meer zijn, vertellen we je aan de hand van een aantal voorbeelden.


Digitalisering

Digitalisering heeft de vakantiebranche de laatste jaren enorm doen veranderen en de meeste bedrijven maken inmiddels gebruik van cloud technologie. De transformatie naar de cloud maakt het mogelijk om data efficiënter te kunnen beheren, toegang te krijgen tot geavanceerde analyses en de algehele operationele flexibiliteit als bedrijf te vergroten. Een belangrijk onderdeel van deze transitie is Microsoft Azure optimalisatie. Bedrijven in de vakantiebranche die Azure gebruiken, kunnen namelijk gebruikmaken van geavanceerde tools en services om hun operationele processen te verbeteren. Van resourcebeheer tot geautomatiseerde analyses, de optimalisatie van Microsoft Azure biedt bedrijven de mogelijkheid om schaalbaarheid te vergroten, kosten te beheersen en tegelijkertijd de klantervaring te verbeteren. Niet voor niets dus dat de grote spelers in de markt hier maximaal op in zetten.


Slimme technologieën om reizen gemakkelijker te maken

Slimme technologieën hebben een enorme impact gehad op de vakantiebranche. Denk bijvoorbeeld aan slimme koffers die je kunt volgen met behulp van een app op je telefoon, zodat je altijd weet waar je bagage zich bevindt. Daarnaast kunnen slimme hotelkamers worden bediend met je stem, waardoor je de verlichting, temperatuur en gordijnen kunt regelen zonder uit bed te hoeven komen. Deze technologieën zorgen voor gemak en comfort tijdens je vakantie, waardoor je meer kunt genieten van je vakantie. Nu moet je je alleen wel afvragen in hoeverre het fijn is dat je alles met je stem bedient, terwijl het ouderwets aan- en uit doen van een lamp met een schakelaar ook geen handeling vergt. Het kunnen volgen van je koffer door middel van een GPS-tracker is dan wel weer een uitkomst. Vooral wanneer je op vakantie gaat naar Spanje en je ziet dat je koffer in Milaan staat bijvoorbeeld.


Duurzaamheid en groene initiatieven

Duurzaamheid is een steeds belangrijker thema, dus ook in de vakantiebranche. Steeds meer hotels en resorts maken gebruik van hernieuwbare energiebronnen, recyclen afval en verminderen daarmee de uitstoot van CO2. Op deze manier probeert ook deze branche haar steentje bij te dragen, door enerzijds te werken aan het optimaliseren van de eigen processen, maar ook de reiziger op te voeden door simpele plaatsen van meerdere vuilnisbakken. Op deze manier zien we dat we stukje bij beetje steeds dichter bij het uiteindelijke doel komen, maar dat kost natuurlijk wel tijd.

Trefwoorden: technologie, innovatie, vakantie, management

CELTH

Trendrapport


||| Nieuws |||

21/02/24
Groninger Museum 150 jaar
Een feestje in Groningen. Het Groninger Museum bestaat op zondag 25 februari 2024 maar liefst 150 jaar.
21/02/24
Jongeren rekenen nog regelmatig af met cash
Je hebt het vast wel gemerkt in de horeca van campings en vakantieparken. Jongeren betalen regelmatig met cash geld. DNB onderzocht dit fenomeen.
21/02/24
Exclusief voor leden
Rotterdam heeft nieuwe leisure locatie voor kunst en creativiteit
Met hun 360 graden kijk op een leisure locatie brengen bedenkers André Marques en Tim Wes een opvallend concept naar de Maasstad. De Kunstfabriek | Unit699 wordt een plek waar kunst gecreëerd, bedacht en gevierd wordt.
20/02/24
Camperaars steeds duurzamer
Camperaars in Nederland houden bij hun reisgedrag steeds meer rekening met duurzaamheid. Een opvallende trend is de toepassing van duurzame energiebronnen onder camperaars
20/02/24
Bezwaar tegen overname Landal door Roompot niet-ontvankelijk
De rechtbank heeft op 19 februari 2024 uitspraak gedaan inzake het ACM-besluit om een vergunning te verlenen voor de overname door Sandy HoldCo B.V. (Roompot) van Vacation Rental B.V. (Landal). Tegen dit besluit had een derde partij beroep aangetekend. De rechtbank oordeelt dat de derde partij niet-ontvankelijk is in haar beroep. Het besluit blijft daarom in stand.
19/02/24
Tom van 't Hek wordt voorzitter Nederlandse Sportraad
Voormalig bondscoach hockey en oud tophockeyer Tom van 't Hek wordt de nieuwe voorzitter van de voor...
16/02/24
Veel buitenlandse vakantieplannen voor deze zomer
Nederlanders willen de komende zomer meer op vakantie. Vooral buitenlandse vakanties zijn favoriet met populairste bestemmingen Spanje, Frankrijk en Italië. De toegenomen kans op extreem weer als gevolg van klimaatverandering beïnvloedt nog nauwelijks de bestemmingskeuze.
16/02/24
Exclusief voor leden
Hotels moeten Gen Z uitdagen
Wat moet je als hotel doen of laten om de Generatie Z aan je te binden? Rodney Westerlaken, docent-onderzoeker bij Hospitality Studies, deed onderzoek naar het consumentengedrag van Generatie Z.

||| Agenda |||

12/03/24 t/m 13-03-24
12/03/24 t/m 13-03-24: Independent Hotel Show 2024
Independent Hotel Show Amsterdam is hét jaarlijkse hospitality-evenement dat zich volledig r...
18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...