Geplaatst op: 04-12-2023
Auteur: Redactie
NRIT

Bonden en KHN bereiken nieuwe cao

Bonden en KHN bereiken nieuwe cao
Afbeelding van Pexels via Pixabay

Vandaag maakten vakbonden FNV Horeca en CNV Vakmensen en werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) bekend dat zij een onderhandelingsresultaat hebben bereikt over een nieuwe Horeca-cao per 1 januari 2024. De leden van de vakorganisaties en het Landelijk Bestuur van KHN moeten het resultaat nog goedkeuren.

De sociale partners hebben afspraken gemaakt voor een nieuwe Horeca-cao voor de duur van één jaar. De afspraken gaan onder andere over een nieuw loongebouw en loonontwikkeling. Ze bieden noodzakelijke koopkrachtverbetering van horecamedewerkers, maar houden ook rekening met het feit dat de marges in de sector onder druk staan en dat meerdere werkgevers de afgelopen periode al een extra loonsverhoging hebben toegekend zonder dat de cao daartoe verplichtte.

Afspraken gericht op de toekomst

Voor het eerst wordt er in de Horeca-cao een minimumstagevergoeding vastgelegd. Ook zijn er afspraken gemaakt over onder andere overwerk, die bijdragen aan een gezonde werk-privé-balans van werknemers. Het jaar 2024 wordt benut om gezamenlijk een nieuw functiegebouw én een daarbij behorend loongebouw te ontwikkelen. Maar ook om een platform op te zetten om de ontwikkeling van de sector en haar medewerkers te stimuleren. Sociale partners in de horeca kijken hiermee nadrukkelijk verder dan het jaar waarvoor deze cao wordt afgesloten. Het gezamenlijke doel is een aantrekkelijke Horeca-cao die ook zorgt voor een gelijk speelveld op arbeidsvoorwaarden voor de hele horecasector.

Lastige spagaat

KHN-voorzitter Marijke Vuik: "Als branche zagen we dat er nieuwe arbeidsvoorwaarden nodig zijn. Als we geen nieuwe afspraken hadden gemaakt, zou het basisloon van de eerste vijf functiegroepen met ingang van 1 januari 2024 op het niveau van het Wettelijk minimumloon (WML) zitten. Het steeds verder verhogen van het WML is een overheidsbesluit dat grote gevolgen heeft voor onze sector. Tegelijkertijd heeft de sector het zwaar en moeten veel ondernemers iedere euro drie keer omdraaien. Bij het maken van de afspraken zijn wij dus niet over één nacht ijs gegaan. De standpunten en wensen lagen eerst ook best een eind uit elkaar. We moesten elkaar dus echt tegemoetkomen. Gelukkig hebben we uiteindelijk goede afspraken gemaakt die werkgevers de mogelijkheid bieden om te kunnen blijven ondernemen, maar tegelijkertijd werknemers een groei- en loonbaanperspectief geeft."

Belangrijke stap voorwaarts

Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca: "Met de afspraken uit het onderhandelingsresultaat zetten we een belangrijke stap voorwaarts op het gebied van arbeidsvoorwaarden. Het is goed om te constateren dat sociale partners samen willen werken aan een toekomstbestendige sector. De constructieve onderhandelingen geven vertrouwen voor de verdere stappen in de sector. Een mooi voorbeeld hiervan is de afspraak om een platform op te zetten om de ontwikkeling van de sector te stimuleren, zowel in het belang van de medewerkers als de werkgevers.”

Betere balans tussen werk en privé

Jacqueline Twerda, bestuurder CNV Vakmensen: "Het is mooi dat er stappen zijn gezet richting meer evenwicht tussen werk en privé. Door de toenemende werkdruk is het voor werknemers belangrijk om meer grip te krijgen op werktijd en privétijd. De afspraak over overwerk helpt hierbij. Ook zijn wij blij, dat er in deze cao afspraken zijn gemaakt voor een stagevergoeding. Hiermee laat de Horeca zien er ook te zijn voor de toekomstige werknemers.”

Van onderhandelingsresultaat naar nieuwe Horeca-cao

Het onderhandelingsresultaat wordt door de vakbonden FNV Horeca en CNV Vakmensen voorgelegd aan hun achterban. KHN vraagt goedkeuring aan het Landelijk Bestuur van de vereniging. Uiterlijk 18 december is er meer duidelijk en wordt bekendgemaakt of er daadwerkelijk een nieuwe Horeca-cao komt per 1 januari 2024.

Topics:Horeca
Trefwoorden: horeca, arbeidsvoorwaarden, cao

CELTH
 

||| Nieuws |||

05/03/24
Exclusief voor leden
Transitie op het bord naar vegetarisch
De Nederlander verandert in zijn eetgewoonten. Je zal steeds meer vegetariërs en vooral flexitariërs tegenkomen. Iet s om mee rekening te houden in de horeca van hotels, attracties en andere leisure omgevingen. 25% van alle hoofdmaaltijden is vegetarisch meldt CBS na onderzoek in samenwerking met RIVM en Voedingscentrum.
01/03/24
Exclusief voor leden
Europees Parlement stemt in met regels voor platforms
Europa gaat het toezicht op verhuurplatforms zoals Airbnb, Booking, Expedia en TripAdvisor harmoniseren. Er komt één wettelijk kader waar deze zogenaamde korte termijn verhuurdiensten (STR's) zich aan moeten houden. De regels zijn erop gericht dat lokale autoriteiten passend beleid kunnen ontwikkelen. Het Europese Parlement heeft met overweldigende meerderheid ingestemd met de nieuwe regels.
27/02/24
Exclusief voor leden
Record voor Nederlandse logiesaccommodaties
Nederlandse logiesaccommodaties hebben in 2023 een recordaantal gasten ontvangen. Hotels, campings, bungalowparken en groepsaccommodaties ontvingen vooral meer buitenlandse gasten. Het aantal Nederlandse gasten bleef stabiel.
22/02/24
Domino's Pizza gaat complete keten verduurzamen
Domino's Pizza Enterprises heeft een strategische samenwerking aangekondigd met ImpactBuying, de in Nederland gevestigde B-Corporation gespecialiseerd in het ondersteunen van bedrijven wereldwijd bij het opzetten van duurzame toeleveringsketens.
21/02/24
Jongeren rekenen nog regelmatig af met cash
Je hebt het vast wel gemerkt in de horeca van campings en vakantieparken. Jongeren betalen regelmatig met cash geld. DNB onderzocht dit fenomeen.
21/02/24
Exclusief voor leden
Rotterdam heeft nieuwe leisure locatie voor kunst en creativiteit
Met hun 360 graden kijk op een leisure locatie brengen bedenkers André Marques en Tim Wes een opvallend concept naar de Maasstad. De Kunstfabriek | Unit699 wordt een plek waar kunst gecreëerd, bedacht en gevierd wordt.
16/02/24
Exclusief voor leden
Hotels moeten Gen Z uitdagen
Wat moet je als hotel doen of laten om de Generatie Z aan je te binden? Rodney Westerlaken, docent-onderzoeker bij Hospitality Studies, deed onderzoek naar het consumentengedrag van Generatie Z.
15/02/24
Exclusief voor leden
Bezorgdienst moet socialer
In de laatste vijf jaar heeft de bezorgmarkt een ongekende groei ervaren. Uit recent onderzoek blijk...

||| Agenda |||

12/03/24 t/m 13-03-24
12/03/24 t/m 13-03-24: Independent Hotel Show 2024
Independent Hotel Show Amsterdam is hét jaarlijkse hospitality-evenement dat zich volledig r...
18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...