Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 30-11-2023
Auteur: Marc Gerlings

Gunay Uslu van staatssecretaris cultuur naar ‘gedroomde CEO’ Corendon

Gunay Uslu van staatssecretaris cultuur naar ‘gedroomde CEO’ Corendon
Gunay Uslu, van staatssecretaris Cultuur en Media naar CEO Corendon. Foto: Ministerie Cultuur en Media - Martijn Beekman.

Gunay Uslu, staatssecretaris van Cultuur en Media, is benoemd tot Chief Executive Officer van reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij Corendon. Zij volgt hiermee Steven van der Heijden op. Van der Heijden noemt Gunay ‘de gedroomde CEO’. Ze stopt op 1 december als staatssecretaris.

Eerder was Uslu ook al werkzaam voor Corendon, laatstelijk als directeur Hotel Development. Naast Uslu wordt Harry Nigten benoemd als Chief Financial Officer en Simone van den Berk als Chief Operating Officer. Samen met Steven van der Heijden en oprichter en eigenaar Atilay Uslu, beiden in een niet-statutaire rol, vormen zij vanaf 10 januari de vijfkoppige directie van het bedrijf. Atilay Uslu blijft zich daarnaast bezighouden met de Corendon hoteltak en de organisatie op Curaçao. 

Tomeloze inzet voor cultuur

Gunay Uslu schrijft in een brief: "Hoewel ik graag de rit met dit kabinet had afgemaakt, heeft Corendon een zeer dringend beroep op mij gedaan." Op X meldt demissionair premier Mark Rutte: "Zojuist heeft Gunay Uslu laten weten dat zij terugtreedt als staatssecretaris voor Cultuur en Media. Ik heb begrip voor haar besluit en zij zal worden gemist in het kabinet. Haar tomeloze inzet voor de cultuursector wordt breed gewaardeerd. Ik kijk met genoegen terug op onze samenwerking en op onze warme band. Ik wens haar alle succes toe in haar verdere loopbaan.”

"Voelt als thuiskomen" 

Vanaf het begin is Gunay Uslu (51) betrokken geweest bij Corendon, het bedrijf dat is opgericht door haar broer Atilay. Samen met hem bouwde ze eind jaren negentig de reisorganisatie op. Ze studeerde cultuurgeschiedenis aan de UvA en promoveerde in 2014. Daarna combineerde zij een docentschap aan de UvA met verschillende bestuurlijke en toezichthoudende functies in de culturele sector. In 2015 kwam ze weer deels bij Corendon werken, ditmaal bij de hoteltak. Als directeur Hotel Development heeft zij onder meer Het Corendon Village hotel in Badhoevedorp en het Mangrove Beach Resort op Curaçao ontwikkeld. Gunay Uslu was vanaf januari 2022 staatssecretaris van Cultuur en Media in het kabinet Rutte IV.


Gunay Uslu: "Ik ga weer terug naar het familiebedrijf en dat voelt toch een beetje als thuiskomen. Met Corendon willen we mensen onvergetelijke ervaringen bieden, de wereld laten ontdekken. Daarnaast staan de luchtvaart en reisbranche voor grote uitdagingen als het aankomt op verduurzaming. Ik zie het als een belangrijke opdracht en verantwoordelijkheid om als CEO van Corendon van binnenuit te werken aan een groenere sector.”


Gedroomde CEO 

Steven van der Heijden (63) heeft een decennialange carrière in de Nederlandse reisbranche achter de rug. Die begon in 1988 bij de reisorganisatie Eurojet die een jaar later werd overgenomen door Holland International, waarna hij in 1994 de overstap maakte naar Oad waar hij zes jaar lang leiding gaf aan de touroperatingdivisie. Hierna werd hij benoemd tot directeur touroperating bij Neckermann en werd na de fusie met Vrij Uit de CEO van het fusiebedrijf Thomas Cook Nederland. Marktleider TUI Nederland volgde in 2004, waar hij tevens aan de basis stond van airline Arkefly. Sinds 2014 is hij CEO van Corendon. Steven sluit zijn carrière in de reisbranche af als parttime directielid van Corendon waar hij zich vooral bezig zal houden met de coaching van de nieuwe directieleden en een aantal strategische projecten.


Steven van der Heijden: "Ik zie Gunay als mijn gedroomde opvolger. Ze kent het bedrijf door en door en weet wat er nodig is om het succes van Corendon verder uit te bouwen. In het kabinet heeft ze laten zien dat ze een verbinder is die van aanpakken weet. Bovendien beschikt ze over ruime bestuurlijke ervaring en is de liefde voor het ondernemerschap haar als het ware met de paplepel ingegoten.”


Nieuwe ervaren directie van start 

Naast CEO Gunay Uslu, worden Harry Nigten als CFO en Simone van den Berk als COO benoemd. Ook zij zijn geen onbekenden in de reiswereld. Harry Nigten (54) werkt sinds 2015 bij Corendon als Director Business Controlling en Business Intelligence en is lid van het MT. Daarvoor was hij 23 jaar in de reisbranche werkzaam bij TUI Nederland, waarvan de laatste zeven jaar als Finance Director bij Arkefly, het huidige TUIfly. Simone van den Berk (49) werkt sinds 2015 bij Corendon als Director HR, Communications & CSR en is lid van het MT. Ze startte haar carrière als Manager Marketing bij een verre reizen specialist, waarna ze in 2013 de overstap maakte naar Thomas Cook Nederland. Bij marktleider TUI Nederland was zij ruim tien jaar verantwoordelijk voor PR, woordvoering en corporate communications. 

Trefwoorden: Gunay Uslu, Corendon, cultuur en media, politiek, ceo, touroperator

CELTH



||| Nieuws |||

27/05/25
Dagattractie Top 50: Dierentuinen noteren sterkste groei
De grootste Nederlandse dagattracties hebben vorig jaar 2% meer bezoekers geteld. Dierentuinen deden het relatief beter dan attractieparken en musea. De Zaanse Schans is in 2024 gestegen naar de tweede plaats op de ranglijst van best bezochte dagattracties in Nederland.
26/05/25
Exclusief voor leden
Moons wordt voorzitter Van Gogh Nationaal Park
Met ingang van 1 juni 2025 start Annemarie Moons als voorzitter van Van Gogh Nationaal Park.
26/05/25
Wereldpremière tentoonstelling Bricks of Wonder opent met een feest der herkenning voor jong en oud
Op 22 mei vond de feestelijke wereldpremière van Bricks of Wonder plaats, een spectaculaire LEGO® tentoonstelling in Westfield Mall of The Netherlands.
21/05/25
Werkveldkandidaten gezocht voor Professional Doctorate in Leisure, Tourism & Hospitality
CELTH zoekt voor de professional doctorate kandidaten uit het werkveld. De PD biedt organisaties de kans om voorop te lopen in innovatie binnen de LTH-sector. Het traject, dat vier tot zes jaar duurt, combineert praktijkgericht onderzoek met concrete interventies.
15/05/25
Exclusief voor leden
Fenix, de nieuwe blikvanger van Rotterdam
Op donderdag 15 mei opent Koningin Máxima Fenix: het nieuwe kunstmuseum over migratie in Rotterdam. Blikvanger is de dubbel gedraaide trap van blinkend roestvrijstaal in het hart van het gebouw en boven het dak uitmondt in een panoramadak.
09/05/25
Subsidies uit regiodeal 'Veluwe in Balans' voor toeristische toegangspoorten Eerbeek en Nunspeet
De provincie Gelderland heeft de eerste twee subsidies toegekend vanuit de regiodeal ‘Veluwe in Balans’. Dit maakt de herinrichting van het stationsgebied in Eerbeek tot toeristisch overstappunt en de ontwikkeling van het bezoekerscentrum in Nunspeet mogelijk.
07/05/25
Exclusief voor leden
Amsterdam verandert
Amsterdam bestaat 750 jaar. De stad met zijn vele grachten is een ware magneet voor toeristen. Hoe verandert deze toekomst na zijn verjaardag? Dat beeld kun je opstellen na de ToekomstTiendaagse.
06/05/25
Jongeren en kunstenaars verbeelden vrijheid en onvrijheid in bijzondere kunstinstallatie
Burgemeester Theo Weterings van Tilburg heeft op 3 mei in de LocHal de audiovisuele kunstinstallatie Het Geheugen geopend. Dit is een project van Brabant Herinnert, een Brabants samenwerkingsverband dat zich inzet om de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden en door te geven aan nieuwe generaties.