Omgevingswet komt eraan: “Het loopt vast op de uitvoering”
Klaas en Jappe zijn makelaars bij Maas recreatie bedrijfsmakelaardij en experts
op het gebied van recreatief vastgoed. Het is voor hen iedere dag mooi om
nieuwe ondernemers te helpen in hun ambities. Grote uitdagingen zijn er ook en
die vind je vooral op juridisch vlak.
Jappe en Klaas spreken hun waardering uit voor ondernemers die heel goed de
focus vasthouden op hun formule. "De stenen bieden op zichzelf niets, het gaat
om de totale beleving.” De uitdagingen zitten in de toepassing van onder meer het Didam-arrest.
Heb je daar nog niet van gehoord? Kijk dan zeker naar dit interview. Ondertussen werpt de Omgevingswet zijn schaduw vooruit. En dat belemmert de
plannen van ondernemers. "Het loopt vast op de uitvoering,” meldt Klaas van
Erp. Daarbij wordt in dit interview ook gekeken naar financiering, duurzaam
ondernemen en krapte op de arbeidsmarkt.
Aan het eind van het eerste kwartaal van 2025 telde Nederland voor het eerst iets meer dan 1 miljoen stekkerauto’s. Daarmee is nu ruim een op de tien personenauto’s een stekkerauto.
Paaltjes op wegen en fietspaden zijn bedoeld om auto’s van het fietspad te houden, maar in de praktijk zorgen ze juist voor gevaar voor fietsers. Elk jaar raken duizenden fietsers gewond door een botsing met een paaltje. Daarom lanceert de Fietsersbond de Paaltjesmelder.
De grootste Nederlandse dagattracties hebben vorig jaar 2% meer bezoekers geteld. Dierentuinen deden het relatief beter dan attractieparken en musea. De Zaanse Schans is in 2024 gestegen naar de tweede plaats op de ranglijst van best bezochte dagattracties in Nederland.
Kamperen blijft ook in de zomer van 2025 een relatief betaalbare vakantieoptie, al stijgen de prijzen licht. Volgens de jaarlijkse prijsanalyse van PiNCAMP, het kampeerplatform van onder andere de ANWB, betalen kampeerders in Nederland dit jaar gemiddeld €55 per nacht voor een gezin van drie personen. Dat is een stijging van ongeveer 6 procent ten opzichte van vorig jaar.
Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft de instructieregel voor bewoning recreatiewoningen in consultatie gedaan. De instructieregel heeft een looptijd van 10 jaar.