Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 14-11-2023
Auteur: Marc Gerlings

Overheid geeft toe aan druk VS en schort krimp Schiphol op

Overheid geeft toe aan druk VS en schort krimp Schiphol op
Maatregelen om KLM te weren in het buitenland lijken van de baan.

Door druk uit met name Amerika en Canada schort de Nederlandse overheid krimpplannen voor Schiphol op. Omwonenden zijn ‘verbijsterd’ en Schiphol reageert ‘teleurgesteld’.

Wat is de achtergrond van het conflict? Door de krimpplannen werden luchtvaartmaatschappijen uit de VS geraakt door een beperking in de tijdsslots. De lobby richt zich met name op de argumenten ‘onrechtvaardig’ en ‘concurrentieverstorend’. Amerikaanse luchtvaartbedrijven vroegen om tegenmaatregelen door KLM minder tijdslot toe te kennen.

De krimpplannen werden mede ingezet om bewoners van de Schiphol regio tegemoet te komen in het terugdringen van geluidshinder. De brieven uit de VS hebben effect en minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat geeft toe aan de druk. De reactie van de bewoners is ‘verbijsterd’ en Schiphol zelf reageert met ‘teleurgesteld’. Tot de uitspraak van de Raad van State worden de krimpplannen stilgelegd.

Schiphol Group: ‘Met deze ontwikkeling trekken omwonenden aan het kortste eind en dat stelt Schiphol teleur. Vermindering van het aantal vluchten is voor ons geen doel op zich, maar eindelijk was er duidelijkheid en zekerheid voor omwonenden. Het terugvallen op ‘anticiperend handhaven’ leidt volgens Schiphol tot meer onzekerheid, ook voor de luchtvaartsector zelf. Het is echt de hoogste tijd dat omwonenden merkbaar minder hinder krijgen. De noodzaak van een nachtsluiting van Schiphol wordt nog groter. Ook voor de andere maatregelen uit ons 8 puntenplan (zie eerder NRIT artikel over het 8 punten plan), zoals het verbod op privévluchten en het weren van de meest lawaaiige vliegtuigen.’

Tegelijkertijd heeft Harbers nog een klein voordeel voor de bewoners uit de gesprekken met luchtvaarbedrijf KLM gesleept. KLM heeft de minister beloofd om vanaf het zomerseizoen 2024 geen nachtvluchten uit te voeren tussen twaalf uur ’s nachts en zes uur in de ochtend.

Trefwoorden: Schiphol, politiek, lobby, VS, Canada

CELTH



||| Nieuws |||

10/07/25
Exclusief voor leden
Europeanen willen sneller en beter spoorvervoer
Een ruime meerderheid van de Europeanen vindt dat het spoorvervoer tussen EU-landen dringend verbeterd moet worden. Dat blijkt uit een nieuwe peiling van Polling Europe onder ruim 5.000 inwoners van de 27 EU-lidstaten
09/07/25
Mag je dat souvenir meenemen?
Vakantiegangers zijn zich er vaak niet van bewust dat souvenirs van beschermde soorten afkomstig kunnen zijn, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Denk bijvoorbeeld aan sieraden gemaakt van schelpen, tassen van slangenleer, cactussen of kaviaar.
08/07/25
Exclusief voor leden
Minor Hotels sleutelt aan B2B platformen
Minor Hotels (560 hotels wereldwijd) zet een stap binnen de B2B-strategie met de lancering van Minor...
07/07/25
SVR vraagt om betaalbaar houden van kampeervakanties
Stichting Vrije Recreatie (SVR) meldt dat kampeervakanties té duur dreigen te worden voor de gast door stijgende toeristenbelasting in combinatie met stijgende kosten bij horeca en supermarkten.
04/07/25
Waar genieten Nederlanders deze zomer van hun vakantie?
De zomervakantie staat voor de deur en veel Nederlanders maken zich op voor een welverdiende reis naar het buitenland. Volgens reisorganisatie TUI blijven Spanje, Griekenland en Turkije de populairste Europese vliegbestemmingen.
02/07/25
Minder Nederlanders deze zomer op vakantie
Volgens de meest recente ANWB Vakantiemonitor kiest een kleiner percentage van de Nederlanders – 57% vergeleken met 73% vorig jaar – ervoor om in juli en augustus op vakantie te gaan. Deze verschuiving kenmerkt zich door een duidelijke voorkeur voor dichterbij huis. Vakanties binnen Europa en in eigen land winnen terrein, wat resulteert in de auto als meest gekozen vervoermiddel.
27/06/25
Exclusief voor leden
Hoge prijzen zetten Nederlands kusttoerisme onder druk
De Nederlandse kust dreigt binnen- en buitenlandse toeristen kwijt te raken door oplopende prijzen. Een dagje strand kost al snel 100 euro. Dat zet de concurrentiepositie van de Nederlandse kustregio’s onder druk. De kust kan aantrekkelijk blijven als horecaondernemers inzetten op een betere prijs-kwaliteitverhouding. Dat stelt sectorspecialist Services & Leisure Sjuk Akkerman van ING.
26/06/25
VVKR ontvangt 500ste lid
De Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VVKR) verwelkomt met trots haar 500ste lid: Tuktuk Reis Sri Lanka.