Geplaatst op: 14-11-2023
Auteur: Marc Gerlings

Overheid geeft toe aan druk VS en schort krimp Schiphol op

Overheid geeft toe aan druk VS en schort krimp Schiphol op
Maatregelen om KLM te weren in het buitenland lijken van de baan.

Door druk uit met name Amerika en Canada schort de Nederlandse overheid krimpplannen voor Schiphol op. Omwonenden zijn ‘verbijsterd’ en Schiphol reageert ‘teleurgesteld’.

Wat is de achtergrond van het conflict? Door de krimpplannen werden luchtvaartmaatschappijen uit de VS geraakt door een beperking in de tijdsslots. De lobby richt zich met name op de argumenten ‘onrechtvaardig’ en ‘concurrentieverstorend’. Amerikaanse luchtvaartbedrijven vroegen om tegenmaatregelen door KLM minder tijdslot toe te kennen.

De krimpplannen werden mede ingezet om bewoners van de Schiphol regio tegemoet te komen in het terugdringen van geluidshinder. De brieven uit de VS hebben effect en minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat geeft toe aan de druk. De reactie van de bewoners is ‘verbijsterd’ en Schiphol zelf reageert met ‘teleurgesteld’. Tot de uitspraak van de Raad van State worden de krimpplannen stilgelegd.

Schiphol Group: ‘Met deze ontwikkeling trekken omwonenden aan het kortste eind en dat stelt Schiphol teleur. Vermindering van het aantal vluchten is voor ons geen doel op zich, maar eindelijk was er duidelijkheid en zekerheid voor omwonenden. Het terugvallen op ‘anticiperend handhaven’ leidt volgens Schiphol tot meer onzekerheid, ook voor de luchtvaartsector zelf. Het is echt de hoogste tijd dat omwonenden merkbaar minder hinder krijgen. De noodzaak van een nachtsluiting van Schiphol wordt nog groter. Ook voor de andere maatregelen uit ons 8 puntenplan (zie eerder NRIT artikel over het 8 punten plan), zoals het verbod op privévluchten en het weren van de meest lawaaiige vliegtuigen.’

Tegelijkertijd heeft Harbers nog een klein voordeel voor de bewoners uit de gesprekken met luchtvaarbedrijf KLM gesleept. KLM heeft de minister beloofd om vanaf het zomerseizoen 2024 geen nachtvluchten uit te voeren tussen twaalf uur ’s nachts en zes uur in de ochtend.

Trefwoorden: Schiphol, politiek, lobby, VS, Canada

CELTH
 








||| Nieuws |||

29/08/24
Exclusief voor leden
Interactieve beleving fort Nigtevecht
Hoe werkt een waterlinie? Hoe vuur je een kanon af? Hoe was het soldatenleven in de Eerste Wereldoorlog op het fort? De antwoorden op deze vragen krijg je in de multimediale en interactieve beleving ‘Bewapend met water’ van Natuurmonumenten op Fort bij Nigtevecht bij Abcoude.
23/08/24
Zuid-Limburg in Europees project duurzaam toerisme meetbaar maken
Europese samenwerking Tourism4SDG, waar provincie Limburg bij betrokken is, doet onderzoek om duurzaam toerisme meetbaar. Met betere meetmethoden en data hoopt het initiatief duurzaam toerisme te ontwikkelen.
16/08/24
Weinig draagvlak voor btw-verhoging betaalde sport
Onder Nederlanders is weinig draagvlak voor de verhoging van de btw op sport. Een deel gaat minder sporten of stopt met betaalde sport. Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos I&O in opdracht van het Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS).
14/08/24
Meer voorlichting bij Utrechtse evenementen over alcohol
Jongerenvoorlichters gaan in opdracht van provincie Utrecht op pad om voorlichting te geven tijdens alcoholcontroles van de politie. Deze BOB-teams van Responsible Young Drivers zijn ook te vinden bij festivals en evenementen, waar ze met de bezoekers in gesprek gaan over de gevaren van rijden onder invloed.
12/08/24
Zwemverbod plas bij camping De Betteld
Provincie Gelderland vaardigde op 9 augustus een zwemverbod uit voor de zwemlocatie van camping en recreatiepark De Betteld in Zelhem.
05/08/24
Exclusief voor leden
Amsterdam verbindt parken
In een aantal Amsterdamse parken komen meer bomen en planten. Ook zal Amsterdam parken met elkaar verbinden.
17/07/24
Exclusief voor leden
Hoe Strava voor beleidsmakers werkt
Nederlanders zijn fervente wandelaars, maar waar wandelen ze precies? Dankzij Strava Metro, een app die fiets-, hardloop- en wandelprestaties bijhoudt, is het nu mogelijk om dit te achterhalen. Wandelnet heeft samen met Track-landscapes en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de mogelijkheden van Strava’s wandel- en hardloopdata onderzocht.
15/07/24
Utrecht zet eigen adviesraad voor leefomgeving op
Nu Gedeputeerde Staten vijf leden hebben benoemd voor de adviesraad, kan deze van start gaan. Op 28 mei 2024 werd Klaas Verschuure al benoemd als voorzitter van de adviesraad. De overige leden zijn: Hugo Hegeman, Thessa Fonds, Els van Grol, Jan van Kuijk en Alexander van der Vooren.