Geplaatst op: 08-11-2023
Auteur: Redactie
NRIT

Drie Zeeuwse campings verminderden met succes hun waterverbruik

Drie Zeeuwse campings verminderden met succes hun waterverbruik
Adriaan Wisse van Camping Weltevreden, foto: Evert van Moort

Drie Zeeuwse campings hebben fors op hun waterverbruik bespaard. Strandpark De Zeeuwse Kust (Noordwelle), Camping Weltevreden (Zoutelande) en Camping Olmenveld (Serooskerke) pasten diverse innovatieve technieken toe en het HZ Kenniscentrum Kusttoerisme onderzocht wat de gasten ervan vonden.

Zeeland trekt jaarlijks veel toeristen. Dat geeft een economische impuls aan de regio, maar leidt ook tot druk op de watervoorziening en het watergebruik. Zeker Zeeland, waar zoetwater schaars is. Om oplossingen te vinden voor dit probleem, gingen de drie campings op zoek naar technieken om hun drinkwaterverbruik te verminderen. Er zijn diverse technologieën toegepast bij de bedrijven. Technieken op maat gemaakt voor de situaties op campings: een plek waar je te maken hebt met veel piekmomenten. Ze werden daarbij ondersteund door Impuls Zeeland. 

Wereldprimeur

Adriaan Wisse, eigenaar van Camping Weltevreden, koos voor een Hydraloop Cascade. Een biologisch en modulair op te bouwen zuiveringssysteem dat al het water op de camping zuivert. Wereldwijd een primeur, zowel qua grootte als qua toepassing bij een recreatieterrein. Nu wordt zowel regen- als douchewater opgevangen, gezuiverd en hergebruikt voor toiletspoeling.

Klaar voor de toekomst

Strandpark De Zeeuwse Kust wil de komende jaren transformeren tot meest duurzame vakantiepark van Nederland. De drijfveer hierachter is onder andere om klaar te zijn voor de toekomst, zodat volgende generaties het bedrijf op goede voet kunnen voortzetten. Marc Ruijtenberg eigenaar Strandpark De Zeeuwse Kust: ”De nieuwe generatie op ons bedrijf staat te trappelen om de zaken over te nemen. Vanuit dat opzicht willen we er alles aan doen om de wereld en het bedrijf zo goed mogelijk door te geven.” 

Momenteel gebruikt Strandpark De Zeeuwse Kust circa 30.000 m3 drinkwater per jaar wat na gebruik op het riool wordt geloosd. Ze bouwden een testinstallatie bij één van de toiletgebouwen. Samen met Semilla Sanitation plaatste ze een installatie van Nijhuis Saur Industries. Met de installatie wordt het water van de douches en wasmachines opgevangen, gezuiverd en gebruikt om de wc’s mee door te spoelen. De installatie gaat waterverspilling tegen: iedere keer als je doucht, kun je drie keer de wc doorspoelen. Als de geteste installatie in het hele park wordt toegepast, realiseert het park een jaarlijkse drinkwaterbesparing van 18% per jaar.

Forse reductie

Water in Nederland is goedkoop waardoor dit soort installaties een lange terugverdientijd hebben. Voor de ondernemers waren de investeringen dan ook echt gericht op het nemen van verantwoordelijkheid in een maatschappelijk probleem. Op Camping Olmenveld ligt een gesloten watercyclus. Regenwater en water van de het sanitair op de camping wordt opgevangen, gezuiverd en opnieuw gebruikt. Hiermee hergebruikt de camping zo’n tachtig tot negentig procent van het water. "We vinden het belangrijk om als grootverbruiker iets terug te doen voor de maatschappij. Met onze installatie besparen we 7.000 m3 water en realiseren een CO2-reductie van circa 38%,” zegt eigenaar Jos Westerbeke.

Onderzoek naar beleving gasten  

Naast het monitoren en evalueren van de nieuwe technologieën is ook een ander belangrijk aspect onderzocht, namelijk de gast. HZ Kenniscentrum Kusttoerisme (KCKT) onderzocht wat gasten merken van de duurzame maatregelen. Zo hadden de waterinstallaties op de campings geen negatieve impact op de vakantiebeleving. Sterker nog, 86% van de gasten gaf aan de bedrijven te steunen in hun duurzame ambities. Mooie bijvangst is dat het project duurzaam waterverbruik zowel op vakantie als thuis lijkt te stimuleren. Helaas halen campings die met verduurzaming bezig zijn daar vooralsnog geen strategisch voordeel op de markt uit. Een meerderheid van de gasten maken zich wel zorg om klimaatverandering en hebben begrip voor de maatregelen die ondernemers nemen maar dat leidt niet tot een grotere voorkeur voor duurzame campings. Het volledige onderzoek is te vinden op de website van het kenniscentrum (www.kenniscentrumtoerisme.nl).

Grote besparingen

De waterinstallaties zorgde bij de toeristische bedrijven voor een grote waterbesparing. In totaal gaat het om een jaarlijkse waterbesparing van 14.000 m3. Dit kun je vergelijken met 5,5 olympische zwembaden,

Link: https://www.impulszeeland.nl/nieuws/drie-zeeuwse-campings-verminderden-met-succes-hun-waterverbruik
Trefwoorden: verblijfsrecreatie, kampeerterreinen, campings, duurzaam toerisme, waterverbruik

CELTH     
Trendrapport

||| Nieuws |||

21/11/23
Recreatie Vakbeurs groeit door naar 8.500 bezoekers
De afgelopen editie van Recreatie Vakbeurs op 14, 15 en 16 november 2023 in Evenementenhal Hardenberg is bezocht door in totaal 8.472 recreatieprofessionals. Nooit eerder kwamen zoveel bezoekers op deze driedaagse vakbeurs af.
16/11/23
Dagjournaal dag 2 Recreatie Vakbeurs 2023
Wat zijn de items in het Dagjournaal van dag twee van de Recreatie Vakbeurs op woensdag 25 november? Dat gaat van duurzame certificering Duurzaam Gastvrij tot en met een miljoeneninvestering in de samenwerking rondom boekingssite PiNCAMP.
14/11/23
Dagjournaal dag 1 Recreatie Vakbeurs 2023
Vandaag is de eerste dag van de Recreatie Vakbeurs 2023. NRIT maakt in samenwerking met de beursorganisatie een dagjournaal. In dit eerste journaal Geert Dijks (HISWA-RECRON), een mooie pod, wat licht en geluid betekent voor vakantieparken en waarom moet je kinderen uitdagende speelomgevingen bieden.
13/11/23
Exclusief voor leden
Indoor speelboerderij toegevoegd aan Landal Orveltermarke
Burgemeester Jan Zwiers van Gemeente Midden-Drenthe heeft woensdag 8 november De Boerderij op vakantiepark Landal Orveltermarke geopend. De Boerderij is een nieuwe, grote indoor speelboerderij, waar het gehele jaar door voor iedere leeftijd wat te beleven is. Het biedt meer leisurefuncties dan alleen spelen.
08/11/23
Drie Zeeuwse campings verminderden met succes hun waterverbruik
Drie Zeeuwse campings hebben fors op hun waterverbruik bespaard. Strandpark De Zeeuwse Kust (Noordwelle), Camping Weltevreden (Zoutelande) en Camping Olmenveld (Serooskerke) pasten diverse innovatieve technieken toe en het HZ Kenniscentrum Kusttoerisme onderzocht wat de gasten ervan vonden.
06/11/23
Wat zijn de meest gewilde Nederlandse campings voor Duitsers
Duitse kampeerders zoeken en boeken steeds vaker online. Meest geboekt worden campings in eigen land, Kroatië en Italië. Dat blijkt uit onderzoek van PiNCAMP, het kampeerportal van de ADAC. Populairste Nederlandse camping op het platform is Vakantiepark De Twee Bruggen in Winterswijk.
02/11/23
Exclusief voor leden
De Stand van de Leisure
Vandaag heeft ABN AMRO haar november-editie van de Stand van de Leisure gepubliceerd. In deze editie bijzondere aandacht voor het personeelstekort dat om creatieve oplossingen vraagt
30/10/23
Btw-verhoging logies van tafel
De Nederlandse logiessector kan opgelucht ademhalen. Het voorstel om de btw op logies te verhogen is van tafel. HISWA-RECRON en KHN hebben met succes fel tegen dit voorstel geprotesteerd.

||| Agenda |||

24/01/24 t/m 25-01-24
24/01/24 t/m 25-01-24: Recreatie Next Level 2024
Recreatie Vakbeurs organiseert op 24 en 25 januari 2024 een nieuw event voor de recreatiebranche: R...
18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...