Geplaatst op: 08-11-2023
Auteur: Redactie
NRIT

Drie Zeeuwse campings verminderden met succes hun waterverbruik

Drie Zeeuwse campings verminderden met succes hun waterverbruik
Adriaan Wisse van Camping Weltevreden, foto: Evert van Moort

Drie Zeeuwse campings hebben fors op hun waterverbruik bespaard. Strandpark De Zeeuwse Kust (Noordwelle), Camping Weltevreden (Zoutelande) en Camping Olmenveld (Serooskerke) pasten diverse innovatieve technieken toe en het HZ Kenniscentrum Kusttoerisme onderzocht wat de gasten ervan vonden.

Zeeland trekt jaarlijks veel toeristen. Dat geeft een economische impuls aan de regio, maar leidt ook tot druk op de watervoorziening en het watergebruik. Zeker Zeeland, waar zoetwater schaars is. Om oplossingen te vinden voor dit probleem, gingen de drie campings op zoek naar technieken om hun drinkwaterverbruik te verminderen. Er zijn diverse technologieën toegepast bij de bedrijven. Technieken op maat gemaakt voor de situaties op campings: een plek waar je te maken hebt met veel piekmomenten. Ze werden daarbij ondersteund door Impuls Zeeland. 

Wereldprimeur

Adriaan Wisse, eigenaar van Camping Weltevreden, koos voor een Hydraloop Cascade. Een biologisch en modulair op te bouwen zuiveringssysteem dat al het water op de camping zuivert. Wereldwijd een primeur, zowel qua grootte als qua toepassing bij een recreatieterrein. Nu wordt zowel regen- als douchewater opgevangen, gezuiverd en hergebruikt voor toiletspoeling.

Klaar voor de toekomst

Strandpark De Zeeuwse Kust wil de komende jaren transformeren tot meest duurzame vakantiepark van Nederland. De drijfveer hierachter is onder andere om klaar te zijn voor de toekomst, zodat volgende generaties het bedrijf op goede voet kunnen voortzetten. Marc Ruijtenberg eigenaar Strandpark De Zeeuwse Kust: ”De nieuwe generatie op ons bedrijf staat te trappelen om de zaken over te nemen. Vanuit dat opzicht willen we er alles aan doen om de wereld en het bedrijf zo goed mogelijk door te geven.” 

Momenteel gebruikt Strandpark De Zeeuwse Kust circa 30.000 m3 drinkwater per jaar wat na gebruik op het riool wordt geloosd. Ze bouwden een testinstallatie bij één van de toiletgebouwen. Samen met Semilla Sanitation plaatste ze een installatie van Nijhuis Saur Industries. Met de installatie wordt het water van de douches en wasmachines opgevangen, gezuiverd en gebruikt om de wc’s mee door te spoelen. De installatie gaat waterverspilling tegen: iedere keer als je doucht, kun je drie keer de wc doorspoelen. Als de geteste installatie in het hele park wordt toegepast, realiseert het park een jaarlijkse drinkwaterbesparing van 18% per jaar.

Forse reductie

Water in Nederland is goedkoop waardoor dit soort installaties een lange terugverdientijd hebben. Voor de ondernemers waren de investeringen dan ook echt gericht op het nemen van verantwoordelijkheid in een maatschappelijk probleem. Op Camping Olmenveld ligt een gesloten watercyclus. Regenwater en water van de het sanitair op de camping wordt opgevangen, gezuiverd en opnieuw gebruikt. Hiermee hergebruikt de camping zo’n tachtig tot negentig procent van het water. "We vinden het belangrijk om als grootverbruiker iets terug te doen voor de maatschappij. Met onze installatie besparen we 7.000 m3 water en realiseren een CO2-reductie van circa 38%,” zegt eigenaar Jos Westerbeke.

Onderzoek naar beleving gasten  

Naast het monitoren en evalueren van de nieuwe technologieën is ook een ander belangrijk aspect onderzocht, namelijk de gast. HZ Kenniscentrum Kusttoerisme (KCKT) onderzocht wat gasten merken van de duurzame maatregelen. Zo hadden de waterinstallaties op de campings geen negatieve impact op de vakantiebeleving. Sterker nog, 86% van de gasten gaf aan de bedrijven te steunen in hun duurzame ambities. Mooie bijvangst is dat het project duurzaam waterverbruik zowel op vakantie als thuis lijkt te stimuleren. Helaas halen campings die met verduurzaming bezig zijn daar vooralsnog geen strategisch voordeel op de markt uit. Een meerderheid van de gasten maken zich wel zorg om klimaatverandering en hebben begrip voor de maatregelen die ondernemers nemen maar dat leidt niet tot een grotere voorkeur voor duurzame campings. Het volledige onderzoek is te vinden op de website van het kenniscentrum (www.kenniscentrumtoerisme.nl).

Grote besparingen

De waterinstallaties zorgde bij de toeristische bedrijven voor een grote waterbesparing. In totaal gaat het om een jaarlijkse waterbesparing van 14.000 m3. Dit kun je vergelijken met 5,5 olympische zwembaden,

Link: https://www.impulszeeland.nl/nieuws/drie-zeeuwse-campings-verminderden-met-succes-hun-waterverbruik
Trefwoorden: verblijfsrecreatie, kampeerterreinen, campings, duurzaam toerisme, waterverbruik

CELTH
 


||| Nieuws |||

11/06/24
Exclusief voor leden
Amsterdam aantrekkelijk voor hotelinvesteringen maar Utrecht maakt inhaalslag
Amsterdam is in 2024 de meest aantrekkelijke stad voor hotelinvesteringen. Dit blijkt uit de Dutch Hotel City Index, die tijdens de PROVADA 2024 wordt gepresenteerd door Horwath HTL en ABN AMRO. Amsterdam blijft op plaats één maar let op Utrecht en Rotterdam.
10/06/24
Exclusief voor leden
Eerste energy hub geplaatst
Tijdens het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024 bleek dat bij ondernemers grote zorgen zijn over de krapte op het elektriciteitsnet. Het kan plannen voor extra faciliteiten naar gasten in de weg zitten. In Tholen is vandaag een extra energy hub geplaatst om het net te ontlasten.
06/06/24
Camperaars mijden hete vakantielanden
Nederlandse camperaars gaan de hitte in vakantielanden vermijden. Ze kiezen daarom in de toekomst voor andere landen en vinden dat campings te weinig doen.
04/06/24
Exclusief voor leden
Lichte groei Vlaanderen komend decennium met 5% meer inwoners
Begin 2023 telde het Vlaamse Gewest iets meer dan 6,77 miljoen inwoners. Dat zijn er afgerond 393.000 meer dan in 2013.
04/06/24
Omzet horeca groeit fors in 1e kwartaal
In het eerste kwartaal van 2024 groeide de omzet in de Nederlandse horeca met maar liefst 8,1%. De groei was even sterk in zowel de logiesverstrekking als in eet- en drinkgelegenheden.
03/06/24
Hoog water in de Waal zorgt voor ontruiming campings
Een deel van het water dat in Duitsland voor overlast en calamiteiten leidt, stroomt via de Rijn naar ons toe. Een piek van ruim 13,20m +NAP wordt bij Lobith verwacht in de nacht van donderdag op vrijdag. Enkele campings worden ontruimd.
03/06/24
ANWB verbetert zoek- en boekingsplatform voor campings
Een brede coalitie vanuit sport, media, boeken, cultuur en horeca is tegen de aangekondigde btw-verhoging van 9 naar 21% van het nieuwe kabinet. "Het is een extra belasting op de kostbare vrije tijd."
01/06/24
Exclusief voor leden
Podcast groeit door naar Leisuretalk.nl
De podcast over toerisme, recreatie en vrije tijd, gehost door Richard Otten en Merlijn Pietersma gaat vanaf 1 juni 2024 verder onder een nieuwe naam: Leisuretalk.nl.

||| Agenda |||

24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...
12/11/24 t/m 14-11-24
12/11/24 t/m 14-11-24: Recreatie Vakbeurs 2024
Op 12, 13 & 14 november 2024 vindt de jaarlijkse Recreatie Vakbeurs plaats in Evenementenhal Har...