Geplaatst op: 03-11-2023
Auteur: Marc Gerlings

Nieuw kabinet moet norm 3-30-300 invoeren

Nieuw kabinet moet norm 3-30-300 invoeren
Woningtekort aanpakken inclusief ruimte voor recreatie.

Veel organisaties laten zich horen in de aanloop naar de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 22 november. IVN zet een praktische norm in, 3-30-300 en dat biedt kansen voor recreatie dichtbij huis.

De problemen op de woningmarkt staan voor de kiezer met stip op 1 als belangrijkste thema voor de Tweede Kamerverkiezingen. Het is overduidelijk dat er iets moet gebeuren, maar bouw om steden toekomstbestendig te maken vooral samen met de natuur. Dat is belangrijk voor ieders gezondheid én de biodiversiteit, pakt IVN als uitgangspunt voor een nieuw kabinet.


"Als IVN Natuureducatie roepen we de politiek daarom op vooral aan de slag te gaan met de 3-30-300-regel. Kort door de bocht: vanuit ieder raam zicht op 3 bomen, ieder gebouw voor 30 procent in de groene schaduw en binnen 300 meter een groene recreatieplek.”


"We zullen de komende decennia rekening moeten houden met veranderende weersomstandigheden. In de zomer zullen steden vaker zuchten onder de hitte, terwijl op andere momenten hevige neerslag zal zorgen voor flinke wateroverlast. Dat valt niet te negeren.”


Steden moeten aan de slag met meer natuur. Dat begint bij mensen in de achtertuin, waarvan vele helaas volledig betegeld zijn, maar gemeenten zelf moeten ook echt een groenplan maken. IVN pleit ervoor dat hierbij de 3-30-300-regel, bedacht door Cecil Konijnendijk van Nature Based Solutions Institute, steevast in beleid moet worden opgenomen. Natuurlijk zal dit niet overal realistisch zijn, maar het vormt wel een goede basis voor beleid.


200 Tiny Forests

Dat meer natuur werkt om hittestress tegen te gaan, bewijzen de Tiny Forests, waarvan IVN er in heel het land al ruim 200 heeft geplant. In deze minibossen met inheemse planten en bomen ter grootte van een tennisbaan is het op hete dagen wel 20 graden koeler dan in de stad, zo blijkt uit onderzoek van de WUR. Ook zorgen ze voor waterberging en geven ze een boost aan de biodiversiteit.


"Wonen én groen in de stad kunnen en moeten samen gaan. Vooral voor de jongeren, die geen betaalbare woning kunnen vinden, moet de huizenmarkt uit het slob komen. Maar dat moet samen met de natuur, want iedereen heeft recht op een groene, gezonde toekomst.”


Trefwoorden: recreatie, natuur, norm, verkiezingen, beleid

CELTH     
Trendrapport

||| Nieuws |||

29/11/23
Exclusief voor leden
 Vernieuwing Handreiking Roerend Religieus Erfgoed
Museum Catharijneconvent herontwikkelde de Handreiking Roerend Religieus Erfgoed. Deze aanvullende richtlijnen zijn een toevoeging aan de in 2011 gepubliceerde Handreiking Roerend Religieus Erfgoed en bevatten nieuwe kaders die passen bij de actuele situatie.
27/11/23
Antwerpse erfgoedprijs naar Koninklijke Kempen
Dit jaar wint het project ‘Koninklijke Kempen’ van de Onroerend Erfgoeddienst Stuifzand de Erfgoedprijs van 10.000 euro. Het project maakt het publiek warm voor het Koninklijke domein in de Kempen.
24/11/23
Toerisme Vlaanderen en VisitScotland hernieuwen samenwerking
Toerisme Vlaanderen en VisitScotland, de toerismeorganisaties van Vlaanderen en Schotland, hebben een vernieuwde samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Beide organisaties engageren zich om hun respectievelijke toeristische bestemmingen op een verantwoorde manier verder te ontwikkelen.
21/11/23
Exclusief voor leden
Budget Erfgoedwet verruimd naar 36,4 miljoen euro voor Fair Pay
Het Fair Pay programma voor eerlijke beloning van cultuurmakers wordt verhoogd naar 36,4 miljoen euro. Op 1 augustus ontstond een stormloop van honderden projecten op de subsidiepot. Makers krijgen vaak geen goede prijs voor hun werk of optreden.
20/11/23
Westerscheldetunnel in 2025 tolvrij voor personenverkeer
Voor toeristen maakt de tol in de Westerscheldetunnel niet zoveel uit. Voor Nederlanders en de regio was het een duur ritje door de tunnel. Goed nieuws, waarschijnlijk ook voor de toeristische sector, vanaf 2025 is de Westerscheldetunnel gratis.
20/11/23
Exclusief voor leden
Zorgen over ondernemer zijn bij horecabedrijven
Mona Keijzer (BBB) bracht op vrijdag 17 november, tijdens de Dag van de Ondernemer, een bezoek aan de Amsterdamse horeca. Op deze dag zijn ondernemers in het zonnetje gezet en wordt het belang van ondernemers voor Nederland nog eens extra benadrukt. Er zijn zorgen over het ondernemersklimaat.
17/11/23
Podscastserie over verkiezingen en natuur
Zesentachtig procent van de mensen in Nederland vindt dat de overheid de natuur beter moet beschermen. Maar hoe denken politici daar eigenlijk zelf over? Dat komt aan bod in de Puur Natuur Verkiezingsspecial.
17/11/23
Exclusief voor leden
Europa wil meer koolstof vangen
Om de klimaatdoelstellingen van de EU te halen, moeten de emissiereductie-inspanningen met extra maatregelen in gang gezet worden om koolstof uit de atmosfeer te halen. Dat meldt het Europees Parlement.