Geplaatst op: 31-10-2023
Publicatie: Vrijetijdstudies 2023-2

Redactioneel bij themanummer Vrijetijdstudies: Druk op ruimte

Redactioneel bij themanummer Vrijetijdstudies: Druk op ruimte

In dit nummer besteden we aandacht aan de druk op ruimte, tevens het thema van de Toerisme Top. Wie het nieuws volgt, heeft de afgelopen maanden meerdere discussies meegekregen die aan dit onderwerp raken. Zo hebben we kunnen lezen over de ophef over de bouw van vakantieparken naast kwetsbare natuurgebieden. En terwijl er felle discussies woeden over het inkrimpen van Schiphol, verwachtte Boeing eerder dit jaar een verdubbeling van het aantal vliegtuigen, en zag Schiphol zelf kansen op het gebied van geluidsarme vliegtuigen om niet te hoeven krimpen.


De ruimte in Nederland staat onder druk: er moet worden gewoond, gewerkt, geteeld, gereisd en gerecreëerd. Druk op ruimte is overal om ons heen: in de lucht, op het land, en op het water, in zowel stedelijke als landelijke gebieden.


We trappen het nummer af met de kijk van planoloog Jos Gadet over de druk op ruimte in de stad. In de rubriek actueel besteden we vervolgens aandacht aan recente rapporten en initiatieven. Zo lezen we een bijdrage van de ANWB over het belang van recreatieruimte, en over de Samenwerkingstafel als onderdeel van de Taskforce Samenwerking Gastvrijheidseconomie om tot meer samenhang en samenwerking binnen de sector te komen. Verder komt de Leidraad Ruimte voor Recreatie en Toerisme aan bod, en bespreken we de vier toekomstscenario’s voor Nederland van het Planbureau voor de Leefomgeving. Melissa Fuller, de nieuwe directeur van Academy Leisure & Tourism van NHL Stenden Hogeschool inspireert met haar bijdrage.


Met een scriptie over burgerparticipatie in het verhuurbeleid voor toeristen en de boekbespreking van Festivals and The City keren we tot slot weer terug naar de stad. De discussie over de druk op ruimte eindigt hier natuurlijk niet, en de redactie ziet bijdragen over dit thema graag tegemoet.


Esther Peperkamp

Hoofdredacteur


Trefwoorden: beleid, ruimte

CELTH
 








||| Nieuws |||

30/08/24
Toverland voorbereiding op 13 Halloween Nights
In oktober en november nemen in attractiepark Toverland angstaanjagende griezels de macht over Toverland tijdens 13 Halloween Nights in 2024.
29/08/24
Exclusief voor leden
Interactieve beleving fort Nigtevecht
Hoe werkt een waterlinie? Hoe vuur je een kanon af? Hoe was het soldatenleven in de Eerste Wereldoorlog op het fort? De antwoorden op deze vragen krijg je in de multimediale en interactieve beleving ‘Bewapend met water’ van Natuurmonumenten op Fort bij Nigtevecht bij Abcoude.
29/08/24
Sportevenementen zorgen voor stijging camperreserveringen bij Goboony
De unieke combinatie van het EK-voetbal, de Tour de France en de Olympische Spelen heeft deze zomer geleid tot een stijging van ongeveer 9% in reserveringen bij Goboony, het grootste deelplatform voor campers in Europa.
26/08/24
Laatste blik in FENIX voordat het museum wordt
Sinds 2020 wordt er gebouwd aan migratiemuseum FENIX op Katendrecht in Rotterdam. Het komende Open Monumentendag op 14 en 15 september is de laatste keer dat je FENIX in kunt voordat het in 2025 de museumdeuren opent.
20/08/24
Center Parcs en Festival TREK slaan handen ineen voor groene picknick
Festival TREK viert dit jaar zijn tiende jubileum met een bijzondere samenwerking. Midden in het Máximapark, tijdens het grootste rondreizende foodfestival van Nederland, wordt een speciale picknickarea ingericht door Center Parcs.
14/08/24
Meer voorlichting bij Utrechtse evenementen over alcohol
Jongerenvoorlichters gaan in opdracht van provincie Utrecht op pad om voorlichting te geven tijdens alcoholcontroles van de politie. Deze BOB-teams van Responsible Young Drivers zijn ook te vinden bij festivals en evenementen, waar ze met de bezoekers in gesprek gaan over de gevaren van rijden onder invloed.
06/08/24
Exclusief voor leden
Jochem Schut stapt over van hotel naar Head of Hospitality Jaarbeurs
Jochem Schut is gestart als Head of Hospitality bij Koninklijke Jaarbeurs. Hij volgt daarmee Bas Rietvelt op die zijn carrière op Bonaire voortzet. Jochem gaat aan de slag met strategisch punt, duurzame hospitality.
05/08/24
Exclusief voor leden
NS vervoert 10.000 racefans per uur naar F1
Tijdens het Formule 1-weekend van 23 tot en met 25 augustus in Zandvoort rijdt NS een strakke dienstregeling. Om de duizenden racefans soepel en veilig naar Zandvoort aan Zee te brengen, rijdt er elke vijf minuten een trein tussen Amsterdam Centraal en Zandvoort.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.