Geplaatst op: 30-10-2023
Auteur: Marc Gerlings

Hoe houden we reizen betaalbaar en duurzaam?

Hoe houden we reizen betaalbaar en duurzaam?
Mobiliteit en reizen werd fors duurder. Alliantie wil dat verbeterplannen wél doorgaan.

Mobiliteit verdient een stevige plek in het nieuwe regeerakkoord. Dat stelt de Mobiliteitsalliantie in haar Deltaplan 2035, dat vandaag aan minister Harbers en staatssecretaris Heijnen van IenW wordt uitgereikt. Voorzitter Marga de Jager: "Met dit plan dragen we oplossingen aan voor het volgende kabinet om de bereikbaarheid van woningen, werk, zorg, onderwijs en recreatie te behouden en verbeteren.”

De Jager: "Samen staan we voor de opdracht om reizen voor iedereen betaalbaar te houden en elke afgelegde kilometer een schone kilometer te maken.”

 De 25 partijen uit de sector waarschuwen dat Nederland stilvalt als het nieuwe kabinet er niet voor kiest Nederland bereikbaar te houden. En zonder stevig beleid voor de verduurzaming van mobiliteit, blijft deze achter bij de doelstellingen. Forse investeringen vanuit het Rijk zijn nodig. 

 

Centrale thema's

Verduurzaming moet mogelijk worden door schone vervoermiddelen aantrekkelijker te maken. Elektrisch rijden moet betaalbaarder worden en het moet aantrekkelijker worden om schone vervoermiddelen te combineren. 
Daarnaast zijn investeringen in de laadcapaciteit voor consumenten en ondernemers nodig, want bij ongewijzigd beleid schiet de capaciteit in 2030 tekort.
De verschraling van het OV in heel Nederland moet stoppen, investeren is juist nodig. 
Betaalbaarheid. De consumentenprijsindex voor vervoer is sinds 2020 fors harder gestegen dan de algemene consumentenprijsindex. Reizen betekent meedoen. De Mobiliteitsalliantie wil voorkomen dat mensen buiten de boot vallen doordat ze hun reis niet kunnen betalen.
Bereikbaarheid. Dit vraagt om extra investeringen in beheer en onderhoud van infrastructuur op het hoofd- en onderliggende netwerk. Geplande investeringen (zoals de Noord/Zuidlijn naar Schiphol en de doorgeschoven wegprojecten zodra er weer stikstofruimte is) moeten doorgaan. 
Ook het maken van nieuwe uitbreidingsplannen mag niet stoppen. Slimmer benutten van bestaande netwerken en vervoermiddelen met hubs en het spreiden van reizigersstromen, maar ook de nabijheid van voorzieningen, verdienen meer aandacht en zijn buitengewoon actueel in tijden van schaarste.

 

Schaarste vraagt steeds meer om slimme oplossingen

De Jager: "Bij ruimtelijke plannen moeten we beter kijken hoe we voorzieningen dicht bij elkaar plannen en zo onnodig lange reizen voorkomen. Ook slimmer gebruik van mobiliteit wordt belangrijker, onder meer door reizen te spreiden en via goede hubs op elkaar aan te sluiten.” Maar er is niet één oplossing, aldus De Jager. "Omdat de bevolking en economie groeien, blijft uitbreiding ook noodzakelijk.” 

 

Het Deltaplan 2035 bevat tal van initiatieven en voorbeelden voor beleidsmakers en werkgevers. Zo draagt de sector behalve te vragen, ook zelf stevig bij. Als voorbeelden noemt de alliantie:

  • OV-bedrijven benutten hun reststroom en helpen zo netcongestie tegengaan-
  •  Aangesloten partijen zoals de ANWB en Schiphol delen goede voorbeelden van slim en duurzaam beleid voor woon-werkverkeer, zoals een hogere reiskostenvergoeding voor fietsers en lopers 
  • Diverse partijen uit de alliantie dragen bij aan het ontwikkelen van multimodale hubs
  • De alliantie kan meedenken in de slimme programmering van onderhoud, zodat het dagelijks omrijden van duizenden zware vrachtwagens over lokale wegen voorkomen wordt


Mobiliteitsdebat

Voorafgaand aan de overhandiging van het Deltaplan aan de bewindspersonen, organiseert de Mobiliteitsalliantie een debat met Kamerleden. Het debat begint om 15:30 uur en is te volgen via de livestream van Nieuwspoort.

Link naar PDF Deltaplan 20235 van de Mobiliteitsalliantie

Trefwoorden: mobiliteit, politiek, regering, visie, beleid

CELTH     
Trendrapport

||| Nieuws |||

28/11/23
Vandaag eerste vlucht Londen – New York op SAF
Virgin Atlantic heeft de primeur met de eerste vlucht met volledig duurzame brandstof SAF, van Londen naar New York JFK. Zonder passagiers maar met eigenaar Sir Richard Branson en Mark Harper (UK staatssecretaris vervoer).
28/11/23
Exclusief voor leden
3x reistrend winter 2023
Geen verregende kerst, maar zon, zee en strand willen we en daarvoor vliegen we naar verre bestemmingen. Van Barcelona tot Dubai en Kaapstad: uit data van wereldwijde reiswebsite Skyscanner blijkt dat de meeste Nederlanders toe zijn aan zachte temperaturen.
27/11/23
Nieuwe voorzitter voor VvKR
Kim Nooyens is de nieuwe voorzitter van VvKR, de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties.
23/11/23
Bagageafhandeling 33% meer loon in twee jaar
De Werkgeversvereniging Passagiers en Bagageafhandeling Luchtvaart (WPBL) en vakbond FNV hebben op ...
23/11/23
Reddingsplan SAS 20% aandeel naar Air France KLM
Het reddingsplan van Air France-KLM voor luchtvaartbedrijf SAS bestaat uit een investering van 50 m...
22/11/23
Iconisch reismerk verre bestemmingen Fox weer terug
Kon ANWB toch niet zonder de sterke uitstraling van een echt sterk merk voor de reiswereld? ANWB Reizen herintroduceert het reismerk Fox. Het is een iconisch merk dat zijn waarde bewees voor de verre reizen.
21/11/23
Retail Kappé wordt verkocht aan Schiphol Group
Schiphol en luchthavenretailer Kappé (15 winkels) bereikten een principeovereenkomst over ee...
20/11/23
Rotterdam The Hague Airport versnelt bijmengen duurzame vliegtuigbrandstof
De luchtvaart moet in 2025 verplicht 2% SAF bijmengen tot 6% in 2030. Dit is niet genoeg voor de doelen in het Akkoord Duurzame Luchtvaart. RTHA wil daarom dat er extra bijgemengd wordt en start vervroegd met een ingroeipad van 2% in 2024.

||| Agenda |||

10/01/24
10/01/24 t/m 10-01-24: Travel Trade Day
Ontdek de laatste reistrends en kom in contact met andere professionals uit de reisbranche op de Tra...
11/01/24 t/m 14-01-24
11/01/24 t/m 14-01-24: Vakantiebeurs 2024
Van 11 t/m 14 januari ontmoet de (internationale) reisbranche weer reislustigen op de Vakantiebeurs ...
18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...