Geplaatst op: 10-10-2023
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Nederlandse weer steeds extremer

Nederlandse weer steeds extremer

Het Nederlandse weer gaat flink veranderen. Dat meldt het KNMI op basis van nieuwe klimaatscenario’s. We moeten ons zelfs in het meest positieve scenario voorbereiden op extremer weer. Ook recreatieondernemers zullen zich op extremer weer moeten voorbereiden. 

KNMI-hoofddirecteur Maarten van Aalst: "Iedereen merkt het: ons klimaat verandert. Het is warmer en het weer wordt extremer. Iedereen heeft afgelopen zomer gezien hoe heftige weersextremen landen over de hele wereld teisterden. Ook Nederland moet zich voorbereiden op steeds zwaardere weersomstandigheden. Betere en eerdere waarschuwingen worden hierdoor steeds belangrijker. Voor het weer van de komende uren en dagen, maar ook voor hoe het klimaat zal blijven veranderen.”

Winter natter, zomer droger

Het klimaat verandert volgens het KNMI zelfs in de meest optimistische scenario’s nog een flinke tijd door, met grote gevolgen voor Nederland. Het wordt in alle seizoenen warmer, met meer tropische dagen en minder vorstdagen. De winter wordt natter, de zomer wordt droger en er ontstaan zwaardere buien. De zeespiegel blijft stijgen. Voor de verdere klimaatverandering maakt het sterk uit hoeveel broeikasgassen we nog gaan uitstoten met als algemene tendens: hoe hoger de uitstoot, hoe sterker de opwarming en hoe extremer het weer. Bovendien neemt met elke ton uitstoot de kans op onvoorspelbare gevolgen toe.

Klimaatscenarios

Heter en droger met zware buien

We moeten ons voorbereiden op hittegolven die vaker voorkomen, heter worden en langer aanhouden. In de zomer gaat het in de toekomst minder regenen en verliezen we meer vocht door verdamping. Daardoor komen langdurige of extreme droogtes vaker voor. Maar het wordt niet allen droger: ook zware buien worden intenser.

Zeespiegel flink omhoog

Zelfs in het lage-uitstootscenario kan de zeespiegel voor de Nederlandse kust vanaf 2100 met meer dan een meter gestegen zijn.  Een stijging van zelfs 2,5 meter is al in 2100 mogelijk in het hoge scenario, als de ijskappen sneller dan verwacht smelten.

Gevolgen voor de recreatiesector

Ook de recreatiesector zal moeten mee gaan bewegen met het klimaat. Allereerst voor de veiligheid van de gasten die met extreem weer in gevaar kunnen komen. Ten tweede zullen toeristenstromen zich gaan verleggen wat enerzijds kansen maar ook bedreigingen met zich meebrengt. Ten derde moeten bedrijven nadenken over hun exploitatie en waar deze als gevolg van weerextremen in gevaar kan komen. Tot slot kan de vakantiebeleving van de gasten door bijvoorbeeld extreem heet weer veranderen. Ook daar zullen ondernemers op moeten inspelen.


Link: https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/knmi23klimaatscenario-s
Trefwoorden: duurzaam toerisme, beleid, weer, klimaat

CELTH     
Trendrapport

||| Nieuws |||

28/11/23
Vandaag eerste vlucht Londen – New York op SAF
Virgin Atlantic heeft de primeur met de eerste vlucht met volledig duurzame brandstof SAF, van Londen naar New York JFK. Zonder passagiers maar met eigenaar Sir Richard Branson en Mark Harper (UK staatssecretaris vervoer).
27/11/23
Exclusief voor leden
Van Gogh zonnebloemen in NP Van Gogh
In de zomer van 2024 krijgt Brabant een kunstwerk van planten en bloemen in de vorm van de ‘Vaas met zonnebloemen’ van Vincent van Gogh. Dit project, dat wordt uitgevoerd bij de Menmoerhoeve in Etten-Leur, wordt mogelijk gemaakt door Natuurhuisje die zich als partner aansluit bij Van Gogh Nationaal Park (NP).
24/11/23
Nederland telt 750 Green Key gecertificeerde bedrijven
Strandpaviljoen Dok 14 behaalt als 750ste bedrijf In Nederland de Green Key. Een geweldige mijlpaal voor de recreatiesector, die laat zien dat duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen in deze sector hoog in het vaandel staan.
20/11/23
Rotterdam The Hague Airport versnelt bijmengen duurzame vliegtuigbrandstof
De luchtvaart moet in 2025 verplicht 2% SAF bijmengen tot 6% in 2030. Dit is niet genoeg voor de doelen in het Akkoord Duurzame Luchtvaart. RTHA wil daarom dat er extra bijgemengd wordt en start vervroegd met een ingroeipad van 2% in 2024.
16/11/23
Dagjournaal dag 2 Recreatie Vakbeurs 2023
Wat zijn de items in het Dagjournaal van dag twee van de Recreatie Vakbeurs op woensdag 25 november? Dat gaat van duurzame certificering Duurzaam Gastvrij tot en met een miljoeneninvestering in de samenwerking rondom boekingssite PiNCAMP.
14/11/23
Dagjournaal dag 1 Recreatie Vakbeurs 2023
Vandaag is de eerste dag van de Recreatie Vakbeurs 2023. NRIT maakt in samenwerking met de beursorganisatie een dagjournaal. In dit eerste journaal Geert Dijks (HISWA-RECRON), een mooie pod, wat licht en geluid betekent voor vakantieparken en waarom moet je kinderen uitdagende speelomgevingen bieden.
14/11/23
Burgers' Zoo wordt stroomproducent
Burgers’ Zoo is ook een stroomproducent geworden. Het park wekt op jaarbasis 700.000 kilowattuur op met zonnepanelen vergelijkbaar met het jaarverbruik van 280 vierpersoonshuishoudens.
08/11/23
Drie Zeeuwse campings verminderden met succes hun waterverbruik
Drie Zeeuwse campings hebben fors op hun waterverbruik bespaard. Strandpark De Zeeuwse Kust (Noordwelle), Camping Weltevreden (Zoutelande) en Camping Olmenveld (Serooskerke) pasten diverse innovatieve technieken toe en het HZ Kenniscentrum Kusttoerisme onderzocht wat de gasten ervan vonden.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.