Geplaatst op: 10-10-2023
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Nederlandse weer steeds extremer

Nederlandse weer steeds extremer

Het Nederlandse weer gaat flink veranderen. Dat meldt het KNMI op basis van nieuwe klimaatscenario’s. We moeten ons zelfs in het meest positieve scenario voorbereiden op extremer weer. Ook recreatieondernemers zullen zich op extremer weer moeten voorbereiden. 

KNMI-hoofddirecteur Maarten van Aalst: "Iedereen merkt het: ons klimaat verandert. Het is warmer en het weer wordt extremer. Iedereen heeft afgelopen zomer gezien hoe heftige weersextremen landen over de hele wereld teisterden. Ook Nederland moet zich voorbereiden op steeds zwaardere weersomstandigheden. Betere en eerdere waarschuwingen worden hierdoor steeds belangrijker. Voor het weer van de komende uren en dagen, maar ook voor hoe het klimaat zal blijven veranderen.”

Winter natter, zomer droger

Het klimaat verandert volgens het KNMI zelfs in de meest optimistische scenario’s nog een flinke tijd door, met grote gevolgen voor Nederland. Het wordt in alle seizoenen warmer, met meer tropische dagen en minder vorstdagen. De winter wordt natter, de zomer wordt droger en er ontstaan zwaardere buien. De zeespiegel blijft stijgen. Voor de verdere klimaatverandering maakt het sterk uit hoeveel broeikasgassen we nog gaan uitstoten met als algemene tendens: hoe hoger de uitstoot, hoe sterker de opwarming en hoe extremer het weer. Bovendien neemt met elke ton uitstoot de kans op onvoorspelbare gevolgen toe.

Klimaatscenarios

Heter en droger met zware buien

We moeten ons voorbereiden op hittegolven die vaker voorkomen, heter worden en langer aanhouden. In de zomer gaat het in de toekomst minder regenen en verliezen we meer vocht door verdamping. Daardoor komen langdurige of extreme droogtes vaker voor. Maar het wordt niet allen droger: ook zware buien worden intenser.

Zeespiegel flink omhoog

Zelfs in het lage-uitstootscenario kan de zeespiegel voor de Nederlandse kust vanaf 2100 met meer dan een meter gestegen zijn.  Een stijging van zelfs 2,5 meter is al in 2100 mogelijk in het hoge scenario, als de ijskappen sneller dan verwacht smelten.

Gevolgen voor de recreatiesector

Ook de recreatiesector zal moeten mee gaan bewegen met het klimaat. Allereerst voor de veiligheid van de gasten die met extreem weer in gevaar kunnen komen. Ten tweede zullen toeristenstromen zich gaan verleggen wat enerzijds kansen maar ook bedreigingen met zich meebrengt. Ten derde moeten bedrijven nadenken over hun exploitatie en waar deze als gevolg van weerextremen in gevaar kan komen. Tot slot kan de vakantiebeleving van de gasten door bijvoorbeeld extreem heet weer veranderen. Ook daar zullen ondernemers op moeten inspelen.


Link: https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/knmi23klimaatscenario-s
Trefwoorden: duurzaam toerisme, beleid, weer, klimaat

CELTH
 


||| Nieuws |||

28/06/24
Noordwijk laat Beach Shuttle weer rijden
Op een van de eerste echte stranddagen heeft vandaag wethouder Theo Alkemade het officiële startsein gegeven voor de Beach Shuttle die tijdens de zomer van 2024 weer gaat rijden van en naar het strand in Noordwijk aan Zee. Het doel is de parkeerdruk in het dorp te verminderen.
24/06/24
Meer weten over klimaatrisico's, impact of bewonersbetrokkenheid? CELTH komt met drie nieuwe onderzoeken!
Het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH) heeft de afgelopen week maar liefst drie nieuwe onderzoeken gepubliceerd. Zo brachten ze de klimaatrisico’s van Nederlandse reisorganisaties in kaart, onderzochten hoe ze bewoners beter bij toerisme(beleid) kunnen betrekken en ontwikkelden ze een impact label voor vakantiehuizen in de natuur.
10/06/24
Exclusief voor leden
Ankie van Wersch directeur MVO Nederland
Ankie van Wersch (47) is de nieuwe directeur-bestuurder van MVO Nederland, het grootste duurzame-bedrijvennetwerk van Nederland.
06/06/24
Duurzame energie voor Buitenplaats Beekhuizen  en Tennis- en Padelvereniging Beekhuizen
Natuurvakantiepark Buitenplaats en Tennis- en Padelvereniging Beekhuizenb gaan samenwerken om duurame energie op te wekken.
06/06/24
Camperaars mijden hete vakantielanden
Nederlandse camperaars gaan de hitte in vakantielanden vermijden. Ze kiezen daarom in de toekomst voor andere landen en vinden dat campings te weinig doen.
29/05/24
Exclusief voor leden
Hoe duurzaam willen we reizen en wat is het tipping point?
Bijna driekwart van de reizigers is bereid om extra te betalen voor een ticket als dat geld wordt gebruikt om vliegen duurzamer te maken. Tegelijkertijd zegt 43% van de ondervraagden pas voor een treinreis te kiezen als dat goedkoper is dan vliegen. Dat blijkt uit onderzoek van reisorganisatie Better Places.
17/05/24
Suppers maken Nederlandse wateren schoon in tour
Deze zomer worden Clean up on Tours georganiseerd. Deelname is gratis en voor al het materiaal, inclusief sup en instructeur, wordt gezorgd.
06/05/24
Luchtvaart moet van Europese toezichthouders stoppen met greenwashing
Twintig Europese luchtvaartmaatschappijen moeten van de ACM en andere Europese toezichthouders stoppen met misleidende duurzaamheidsclaims. De luchtvaartmaatschappijen moeten voor 1 juni de misleiding van consumenten door foute duurzaamheidsclaims stoppen

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.