Geplaatst op: 09-10-2023
Auteur: Marc Gerlings

Waterlinies verbinden aan regionale verhalen

Waterlinies verbinden aan regionale verhalen
Loevestein.

‘We gaan door met onze samenwerking in UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies!’ Dat is in het kort de boodschap van de waterlinie-partners op Slot Loevestein. In de nieuwe intentieverklaring zijn afspraken gemaakt om deze bijzondere samenwerking tot 2033 voort te zetten.

Een van de nieuwe afspraken is om de komende jaren het brede waterlinies-verhaal te verbinden aan lokale en regionale verhalen. Bijvoorbeeld over soldatenlevens op de forten. Dit helpt ook om lokale gemeenschappen bij het UNESCO Werelderfgoed te betrekken. Jos van der Horst, gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant en bestuurder van het Gemeenschappelijk Orgaan Hollandse Waterlinies: "Erfgoed vormt het verleden en zet onze weg uit naar de toekomst. De Hollandse Waterlinies vertellen een heel bijzonder verhaal. Als siteholder dragen we zorg om dit unieke gebied te beschermen én uit te dragen. Zeker ook op lokaal en regionaal niveau. Daar gaan we dan ook voor! We zien uit naar de verdere voortzetting van de samenwerking voor de komende 10 jaar.”


Ook werd er feestelijk een nieuw informatiebord onthuld bij Slot Loevestein waarop het verhaal van UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies verteld wordt. Deze borden komen op meerdere plekken in de Hollandse Waterlinies te staan.


Het Pact van Loevestein is een samenwerkingsverband van provincies, waterschap, gemeentes en natuur beherende organisaties. Al meer dan 20 jaar werken de organisaties van het Pact samen voor de bescherming, beleving en duurzame instandhouding van het zuidelijke deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In deze jaren werd deze historische waterlinie opgeknapt en kregen veel forten een nieuwe functie. Bijvoorbeeld als museum of horecagelegenheid. Op 26 juli 2021 is de Nieuwe Hollandse Waterlinie op de UNESCO Werelderfgoedlijst gekomen als uitbreiding op de Stelling van Amsterdam. Samen zijn ze nu UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies. Dit enorme Werelderfgoed loopt door 5 provincies en is zo’n 200 km lang.


Pact van Loevestein

Om ervoor te zorgen dat het Werelderfgoed beschermd en beleefd wordt, gaat de huidige samenwerking door. De intentieverklaring is op 29 september ondertekend door de partners van het zogeheten Pact van Loevestein: de gemeenten Altena, Culemborg, Gorinchem, Lingewaard, Tiel, Vijfheerenlanden, West Betuwe, Zaltbommel, Waterschap Rivierenland, Staatsbosbeheer, Brabants Landschap en provincies Noord-Brabant en Gelderland. Het Pact bundelt en deelt kennis en informatie, concretiseert ideeën in een jaarlijks uitvoeringsprogramma en trekt gezamenlijk op voor het verkrijgen van aandacht voor de Hollandse Waterlinies.

Trefwoorden: waterlinie, Loevestein, erfgoed, UNESCO, beleid

CELTH
 








||| Nieuws |||

19/07/24
Subsidie voor beter publieksbereik archeologie
De provincie Zuid-Holland wil dat archeologie meer publiek bereikt. De nu ingestelde subsidieregeling Publieksbereik Archeologie is bedoeld om het draagvlak voor archeologie onder de inwoners en bezoekers van de provincie te verbreden.
15/07/24
Brabant Start Bevrijdingsjaar met Theatervoorstelling ‘Achter de Horizon’
Op 13 september begint Brabant het Bevrijdingsjaar met de theatervoorstelling ‘Achter de Horizon’ op de historische Vlagheide bij Eerde, waar in 1944 Amerikaanse parachutisten landden. Deze symbolische locatie vormt de achtergrond voor de voorstelling, die deel uitmaakt van het programma ‘Brabant Herinnert’, ter ere van 80 jaar vrijheid.
05/07/24
Koninklijk rijtuig naar Spoorwegmuseum
Tijdens het staatsbezoek van de koninklijke familie aan België in 2023 werd bekend dat het koninklijke rijtuig SR10 met pensioen ging. Komende vrijdag 12 juli wordt het rijtuig door Wouter Koolmees, president-directeur van NS, officieel overgedragen aan het Spoorwegmuseum.
01/07/24
Exclusief voor leden
165 schepen maken erfgoedtour - 15 etappeplaatsen
De Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB) bestaat dit jaar een halve eeuw. Op 6 juli begint vanuit Middelburg een spectaculaire erfgoedtour door het hele land met circa 165 historische schepen.
01/07/24
95 jaar museumgeschiedenis met sluiting Beeld & Geluid Den Haag
Na een feestelijke slotmiddag en de onthulling van een bijzondere plaquette ter ere van de rijke ges...
28/06/24
Exclusief voor leden
Jeugd mag gratis naar Van Gogh Village Museum
Jongeren tot en met 17 jaar mogen gratis naar het Van Gogh Village Museum in Nuenen. Dat is mogelijk dankzij steun van ASML die eerder Vincents Lichtlab in het museum sponsorde.
28/06/24
Exclusief voor leden
Topjaar voor Nederlandse dagattracties
In 2023 beleefden de meeste Nederlandse dagattracties een topjaar. Met een sterke groei ten opzichte van 2022 wisten de dagattracties uit de Top-50 voor het eerst het recordjaar 2019 weer te evenaren.
27/06/24
Exclusief voor leden
Hooikade Delft weer plek om van 'Zicht op Delft' te genieten
Aan de Hooikade in Delft schilderde de Delftse meesterschilder Johannes Vermeer zijn ‘Zicht op Delft’, het bekendste Hollandse stadsgezicht van de 17e eeuw. Met een reproductie aan de waterkant, een informatiepaneel, een innovatieve kijker en verhalenbanken brengen Delft Marketing en het Vermeer Centrum Delft de beroemde Delftenaar terug aan de Hooikade.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.