Geplaatst op: 09-10-2023
Auteur: Marc Gerlings

Waterlinies verbinden aan regionale verhalen

Waterlinies verbinden aan regionale verhalen
Loevestein.

‘We gaan door met onze samenwerking in UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies!’ Dat is in het kort de boodschap van de waterlinie-partners op Slot Loevestein. In de nieuwe intentieverklaring zijn afspraken gemaakt om deze bijzondere samenwerking tot 2033 voort te zetten.

Een van de nieuwe afspraken is om de komende jaren het brede waterlinies-verhaal te verbinden aan lokale en regionale verhalen. Bijvoorbeeld over soldatenlevens op de forten. Dit helpt ook om lokale gemeenschappen bij het UNESCO Werelderfgoed te betrekken. Jos van der Horst, gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant en bestuurder van het Gemeenschappelijk Orgaan Hollandse Waterlinies: "Erfgoed vormt het verleden en zet onze weg uit naar de toekomst. De Hollandse Waterlinies vertellen een heel bijzonder verhaal. Als siteholder dragen we zorg om dit unieke gebied te beschermen én uit te dragen. Zeker ook op lokaal en regionaal niveau. Daar gaan we dan ook voor! We zien uit naar de verdere voortzetting van de samenwerking voor de komende 10 jaar.”


Ook werd er feestelijk een nieuw informatiebord onthuld bij Slot Loevestein waarop het verhaal van UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies verteld wordt. Deze borden komen op meerdere plekken in de Hollandse Waterlinies te staan.


Het Pact van Loevestein is een samenwerkingsverband van provincies, waterschap, gemeentes en natuur beherende organisaties. Al meer dan 20 jaar werken de organisaties van het Pact samen voor de bescherming, beleving en duurzame instandhouding van het zuidelijke deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In deze jaren werd deze historische waterlinie opgeknapt en kregen veel forten een nieuwe functie. Bijvoorbeeld als museum of horecagelegenheid. Op 26 juli 2021 is de Nieuwe Hollandse Waterlinie op de UNESCO Werelderfgoedlijst gekomen als uitbreiding op de Stelling van Amsterdam. Samen zijn ze nu UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies. Dit enorme Werelderfgoed loopt door 5 provincies en is zo’n 200 km lang.


Pact van Loevestein

Om ervoor te zorgen dat het Werelderfgoed beschermd en beleefd wordt, gaat de huidige samenwerking door. De intentieverklaring is op 29 september ondertekend door de partners van het zogeheten Pact van Loevestein: de gemeenten Altena, Culemborg, Gorinchem, Lingewaard, Tiel, Vijfheerenlanden, West Betuwe, Zaltbommel, Waterschap Rivierenland, Staatsbosbeheer, Brabants Landschap en provincies Noord-Brabant en Gelderland. Het Pact bundelt en deelt kennis en informatie, concretiseert ideeën in een jaarlijks uitvoeringsprogramma en trekt gezamenlijk op voor het verkrijgen van aandacht voor de Hollandse Waterlinies.

Trefwoorden: waterlinie, Loevestein, erfgoed, UNESCO, beleid

CELTH     
Trendrapport

||| Nieuws |||

27/11/23
Antwerpse erfgoedprijs naar Koninklijke Kempen
Dit jaar wint het project ‘Koninklijke Kempen’ van de Onroerend Erfgoeddienst Stuifzand de Erfgoedprijs van 10.000 euro. Het project maakt het publiek warm voor het Koninklijke domein in de Kempen.
27/11/23
Exclusief voor leden
Van Gogh zonnebloemen in NP Van Gogh
In de zomer van 2024 krijgt Brabant een kunstwerk van planten en bloemen in de vorm van de ‘Vaas met zonnebloemen’ van Vincent van Gogh. Dit project, dat wordt uitgevoerd bij de Menmoerhoeve in Etten-Leur, wordt mogelijk gemaakt door Natuurhuisje die zich als partner aansluit bij Van Gogh Nationaal Park (NP).
21/11/23
Exclusief voor leden
Budget Erfgoedwet verruimd naar 36,4 miljoen euro voor Fair Pay
Het Fair Pay programma voor eerlijke beloning van cultuurmakers wordt verhoogd naar 36,4 miljoen euro. Op 1 augustus ontstond een stormloop van honderden projecten op de subsidiepot. Makers krijgen vaak geen goede prijs voor hun werk of optreden.
20/11/23
Bijzondere avondvoorstellingen Nationaal Monument Kamp Vught
Dit weekend is in Nationaal Monument Kamp Vught de avondvoorstelling ‘Crossing Time’ in première gegaan. De voorstelling is nu al zo populair dat op elke speelavond extra voorstellingen zijn toegevoegd.
17/11/23
Stemmen bij Aviodrome
Leuke actie van Aviodrome. Aanstaande woensdag kun je met jouw stembiljet gratis het luchtvaarmuseum in Lelystad bezoeken en daar gelijk stemmen voor de Tweede Kamer.
13/11/23
Aviodrome en Voedselbank slaan handen ineen tijdens SintAIRklaas
Gratis deelname voor honderd kinderen aan SintAIRklaas in Aviodrome dankzij samenwerking met Voedselbank Lelystad
10/11/23
3,3 miljoen euro voor projecten erfgoed Zuid-Holland
In 2024 kunnen binnen het maatregelenpakket van de zeven Zuid-Hollandse erfgoedlijnen 68 projecten een subsidie tegemoet zien. Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland stellen hiervoor €3,3 miljoen beschikbaar.
31/10/23
Zuid-Holland koopt Natura-2000 Kinderdijk
De provincie Zuid-Holland heeft ca 12,5 hectare grond aangekocht van biologische boerderij en kaasm...