Geplaatst op: 29-09-2023
Auteur: Marc Gerlings

Perfect toerisme hangt in Rijksmuseum

Perfect toerisme hangt in Rijksmuseum
Een van de beelden uit de serie Perfect Day. Mounir Raji, Perfect Day, 2023

In opdracht van het Rijksmuseum fotografeerde Mounir Raji voor Document Nederland 2023 toerisme. De toerismesector draait weer op volle toeren. Reizigers gaan en masse op zoek naar unieke ervaringen. Raji zet het ideale vakantiebeeld neer, volledig escapisme.

Raji ging voor Document Nederland op zoek naar de perfecte vakantie en vertrok op een 8-daagse cruise langs het Caribisch gebied. Het resultaat zijn bijna utopische ansichtkaarten van het leven aan boord; van een cocktail tijdens zonsondergang tot hardlopen op het dek. Tegelijkertijd belicht hij ook het mechanisme dat achter toerisme schuilgaat. De tentoonstelling beslaat zo’n vijftig foto’s en is vanaf 29 september 2023 tot en met 14 januari 2024 te zien in de Fotogalerij van het Rijksmuseum.


Mounir Raji: "Mijn vakanties bestonden vroeger voornamelijk uit familiebezoeken. we reden naar Marokko en verbleven daar 6 weken, zonder vooropgesteld plan. Ik zag mezelf tijdens deze reizen niet per se als toerist. Voor document Nederland wilde ik het tegenovergestelde ervaren en op zoek gaan naar de perfecte vakantie. Een cruise is gebouwd om toeristen die beleving te bieden. Je stapt een andere wereld in als een ontsnapping van het dagelijks leven waarin zekerheid, entertainment en comfort centraal staan.”

Mounir Raji (1982) is fotograaf, beeldmaker en onderzoeker. Hij staat bekend om zijn beelden die geworteld zijn in warmte en realisme. Naast commerciële opdrachten, maakt hij ook series die onder meer te zien waren bij onder andere Kunstmuseum Den Haag. In 2023 kwam zijn eerste fotoboek ‘Dreamland’ uit waarin hij een ode brengt aan Marokko.


Gebouwd voor toerisme

Mounir Raji reisde dit voorjaar af naar Cape Canaveral, Florida, om mee te gaan op een 8-daagse cruise langs Curaçao, Aruba en de Bahama's. Een cruiseschip is gebouwd voor toerisme en alles is daarop ingericht. Alle ingrediënten voor een vakantie komen er samen: vermaak en ontspanning binnen het comfort en veiligheid van een groot schip. Iedere dag aan boord is een ‘Perfect Day’. In zijn serie stapt Raji de veilige bubbel van een cruise binnen en betrekt hij ons in zijn zoektocht naar de perfecte vakantie: het eten van een ijsje in de zon, dutten op een ligbed of een geheel verzorgde eilandtour. Hoewel dat voor iedereen anders is, is er een grote overeenkomst. Ze willen allemaal voor even ontsnappen aan het dagelijks leven.

De tentoonstelling Perfect Day. Mounir Raji fotografeert toerisme wordt mede mogelijk gemaakt door het Floor Fonds/Rijksmuseum Fonds, het Familie Van Ogtrop Fonds/Rijksmuseum Fonds en Rijksmuseum NEXT.


Trefwoorden: museum, toerisme, tentoonstelling, cruise

CELTH
 


||| Nieuws |||

21/05/24
Influencers ontdekken Zwolle: dag vol historie, culinaire hotspots en cultuur
Vrijdg 24 mei zullen influencers de Hanzestad vanuit verschillende perspectieven ontdekken: stad en historie, hotsports en culinair, en kunst en cultuur.
17/05/24
Exclusief voor leden
Grote zorgen bij natuur en cultuur over coalitieakkoord
De trein die Nederland, Blegië en Duitsland verbindt, zal vanaf zondag 9 juni officieel gaan rijden voor reizigers conform dienstregeling.
17/05/24
Exclusief voor leden
Arcadia 2025 bouwt Oldenhove om tot mienskipshûs
Over precies een jaar wordt het startschot gegeven voor Arcadia 2025, een 100-daags cultureel programma in de provincie Fryslân. In deze tweede editie wordt de kerk Oldehove in Leeuwarden weer een centrum voor de gemeenschap van kunst, cultuur en vrijetijd.
17/05/24
Exclusief voor leden
Eerste doorfietsroute Utrecht is meteen ook aantrekkelijk voor toerisme
Staatssecretaris Fleur Gräper, van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, nam een kleine replica van een ijzeren Romeins masker in ontvangst tijdens een bezoek aan Gelderland. Ze kreeg het masker van gedeputeerde Peter Drenth. Gemeente Ede stond centraal, met de aansluiting op cultuur en erfgoed in de Foodvalley.
14/05/24
Fatih Moskee bij Grootste Museum
Wat moet je doen om je merk op te bouwen? Bureau Kantar gooit er veel Engelse marketingtaal tegenaan maar komt met 3 eenvoudig klinkende vuistregels. Deze zijn gebaseerd op 6,5 miljard data. Het hangt van de uitvoering af, hoe goed je het merk opbouwt.
13/05/24
Exclusief voor leden
Hilversum openingsstad Open Monumentendag 2024
Mediastad Hilversum is dit jaar de openingsstad van de VriendenLoterij Open Monumentendag. Burgemeester Peter Snijders van Zwolle (openingsstad van vorig jaar) overhandigde daarom de Open Monumentendag sleutel aan burgemeester Gerhard van den Top van Hilversum.
03/05/24
Experience Center voor Giethoorn om drukte te spreiden
Giethoorn krijgt een nieuw Experience Center Oude Ambachten om de drukte van toeristen in het dorp beter te spreiden. De provincie Overijssel en de gemeente Steenwijkerland stellen daarvoor 200.000 euro beschikbaar.
02/05/24
Aviodrome heeft de 200.000e bezoeker van de expositie 'Sneller dan het geluid' verrast met een speciale vlucht in een klassieke Fokker S.11.
De uitverkorene mocht naast de piloot plaatsnemen in de Fokker, een eenmotorig lesvliegtuig, voor een retourvlucht in de richting van Zeewolde.

||| Agenda |||

11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...