Geplaatst op: 29-09-2023
Auteur: Marc Gerlings

Perfect toerisme hangt in Rijksmuseum

Perfect toerisme hangt in Rijksmuseum
Een van de beelden uit de serie Perfect Day. Mounir Raji, Perfect Day, 2023

In opdracht van het Rijksmuseum fotografeerde Mounir Raji voor Document Nederland 2023 toerisme. De toerismesector draait weer op volle toeren. Reizigers gaan en masse op zoek naar unieke ervaringen. Raji zet het ideale vakantiebeeld neer, volledig escapisme.

Raji ging voor Document Nederland op zoek naar de perfecte vakantie en vertrok op een 8-daagse cruise langs het Caribisch gebied. Het resultaat zijn bijna utopische ansichtkaarten van het leven aan boord; van een cocktail tijdens zonsondergang tot hardlopen op het dek. Tegelijkertijd belicht hij ook het mechanisme dat achter toerisme schuilgaat. De tentoonstelling beslaat zo’n vijftig foto’s en is vanaf 29 september 2023 tot en met 14 januari 2024 te zien in de Fotogalerij van het Rijksmuseum.


Mounir Raji: "Mijn vakanties bestonden vroeger voornamelijk uit familiebezoeken. we reden naar Marokko en verbleven daar 6 weken, zonder vooropgesteld plan. Ik zag mezelf tijdens deze reizen niet per se als toerist. Voor document Nederland wilde ik het tegenovergestelde ervaren en op zoek gaan naar de perfecte vakantie. Een cruise is gebouwd om toeristen die beleving te bieden. Je stapt een andere wereld in als een ontsnapping van het dagelijks leven waarin zekerheid, entertainment en comfort centraal staan.”

Mounir Raji (1982) is fotograaf, beeldmaker en onderzoeker. Hij staat bekend om zijn beelden die geworteld zijn in warmte en realisme. Naast commerciële opdrachten, maakt hij ook series die onder meer te zien waren bij onder andere Kunstmuseum Den Haag. In 2023 kwam zijn eerste fotoboek ‘Dreamland’ uit waarin hij een ode brengt aan Marokko.


Gebouwd voor toerisme

Mounir Raji reisde dit voorjaar af naar Cape Canaveral, Florida, om mee te gaan op een 8-daagse cruise langs Curaçao, Aruba en de Bahama's. Een cruiseschip is gebouwd voor toerisme en alles is daarop ingericht. Alle ingrediënten voor een vakantie komen er samen: vermaak en ontspanning binnen het comfort en veiligheid van een groot schip. Iedere dag aan boord is een ‘Perfect Day’. In zijn serie stapt Raji de veilige bubbel van een cruise binnen en betrekt hij ons in zijn zoektocht naar de perfecte vakantie: het eten van een ijsje in de zon, dutten op een ligbed of een geheel verzorgde eilandtour. Hoewel dat voor iedereen anders is, is er een grote overeenkomst. Ze willen allemaal voor even ontsnappen aan het dagelijks leven.

De tentoonstelling Perfect Day. Mounir Raji fotografeert toerisme wordt mede mogelijk gemaakt door het Floor Fonds/Rijksmuseum Fonds, het Familie Van Ogtrop Fonds/Rijksmuseum Fonds en Rijksmuseum NEXT.


Trefwoorden: museum, toerisme, tentoonstelling, cruise

CELTH
 


||| Nieuws |||

21/06/24
Exclusief voor leden
Tweede IntercityHotel open
IntercityHotel heef zijn tweede hotel in Nederland geopend. Het gaat om de Octagon-vestiging in Leiden.
20/06/24
Met het vliegtuig naar de zon blijft populair
Ondanks de grotere kans op extreem weer zoals een hittegolf wil het overgrote deel van de vlieg/zon-vakantiegangers zon/zee/strand vakanties blijven ondernemen.
20/06/24
Exclusief voor leden
Ticket verkopen buiten Ticketmaster om mag
Consumenten die hun mobiele Ticketmaster-tickets willen doorverkopen buiten het platform van Ticketmaster, kunnen dat blijven doen. Ticketmaster doet deze toezegging na een onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) naar de doorverkoop van mobiele Ticketmaster-tickets.
19/06/24
Dit zijn de top 3 IT-trainingen om te volgen
Als IT-professional is het van belang dat je constant je skills ontwikkelt, aangezien technologie ook elke dag sterk verandert. Ook voor de professionals onder ons die een carrière switch willen maken naar IT is het belangrijk dat je een aantal IT-gerelateerde skills oppakt. Gelukkig zijn er online voldoende cursussen te vinden die je vanuit huis kan doen of kan combineren met je huidige baan.
18/06/24
Horeca prominente plek op Recreatie Vakbeurs 2024
Horecaleveranciers krijgen op de komende editie van Recreatie Vakbeurs op 12, 13 en 14 november 2024 in Evenementenhal Hardenberg een nieuwe en prominente plek op de beursvloer.
18/06/24
Exclusief voor leden
Start beleidsaanpak duurzame Utrechtse Heuvelrug
Samen met het ministerie van Defensie, Waterschap Vallei en Veluwe, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en de gemeenten Amersfoort, Leusden, Soest en Zeist, verbindt de provincie Utrecht zich aan een integrale aanpak van de ruimtelijke en maatschappelijke uitdagingen in het gebied.
17/06/24
Exclusief voor leden
Wat levert het EK Voetbal Duitsland op?
Het Europees kampioenschap voetbal 2024 zal Duitsland naar verwachting een miljard euro extra opleveren door buitenlandse toeristen die het land in het kader van dat sportevenement bezoeken. Dat heeft het Duitse IFO Institute berekend die verwacht dat dit kwartaal de Duitse economie daardoor met 0,1% extra groeit.
17/06/24
Exclusief voor leden
Nederland blijft achtste congresbestemming ter wereld
Nederland is wereldwijd de achtste internationale congresbestemming. Onze positie is daarin al enige jaren stabiel op een hoog niveau. Dat blijkt uit de ranglijst van de International Congress and Convention Association’ (ICCA).

||| Agenda |||

24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...
24/09/24 t/m 26-09-24
24/09/24 t/m 26-09-24: IAAPA EXPO EUROPE 2024
The leisure industry’s premier event in Europe arrives to Amsterdam, the Netherlands in 2024. Get...
12/11/24 t/m 14-11-24
12/11/24 t/m 14-11-24: Recreatie Vakbeurs 2024
Op 12, 13 & 14 november 2024 vindt de jaarlijkse Recreatie Vakbeurs plaats in Evenementenhal Har...