Geplaatst op: 29-09-2023
Auteur: Marc Gerlings

Herstel stadsmuur Maastricht

Herstel stadsmuur Maastricht
De ingestorte walmuur. Foto: Gemeente Maastricht.

In maart 2019 stortte een gedeelte van de Maastrichtse stadsmuur bij het stadspark in. In 2023 en 2024 wordt de walmuur en het rondeel De Vijf Koppen, het halfronde bolwerk bij de muur, restaureren. Bezoekers krijgen tot die tijd uitleg via bouwdoeken.

 

De herstelwerkzaamheden starten begin oktober. Bouwcombinatie Koninklijke Woudenberg - Laudy voert het werk uit. Aan de achterkant van de muur wordt de aarden wal gedeeltelijk afgegraven. Dit is nodig om de druk op de muur weg te nemen. Zo wordt de muur veiliger. Bovendien kan dan de 16e eeuwse omloop van de vestingmuur zichtbaar worden gemaakt.

Mensen kunnen na de restauratie langs de herstelde muur en de schietgaten lopen. Zo gaat het verleden van deze vestingwerken echt leven. Vanaf begin 2024 wordt het ingestorte deel van de stadsmuur hersteld en het rondeel opgeknapt. De werkzaamheden gaan waarschijnlijk duren tot en met december 2024.

Bij de stadsmuur hangen nu  bouwdoeken. Hierop kunnen voorbijgangers meer lezen over de historie van de vestingwerken, de onderzoeken die hebben plaatsgevonden en de vondsten die zijn gedaan.

Topics:Beleid, Cultuur
Trefwoorden: Maastricht, stadsmuur, beleving, beleid

CELTH



||| Nieuws |||

27/06/25
Exclusief voor leden
Wordt Groningen de AI-stad van Nederland?
Kunstmatige intelligentie (AI) is de technologie die onze economie, veiligheid en manier van leven de komende jaren gaat bepalen. Maar op dit moment komen de belangrijkste innovaties uit de Verenigde Staten en China. Dat maakt Europa, en dus ook Nederland, te afhankelijk van anderen. In Groningen moet een AI-fabriek komen die in 2027 operationeel wordt.
27/06/25
Exclusief voor leden
Gratis handbagage in aantocht
De Europese Unie wil nieuwe regels invoeren die luchtvaartmaatschappijen verplichten om passagiers gratis een handbagagekoffer toe te staan, naast een persoonlijk item zoals een handtas of laptoptas. Luchtvaartmaatschappijen zijn niet blij.
27/06/25
Nieuwe borden markeren Van Gogh Nationaal Park langs Brabantse snelwegen
Reizigers die begin juli over de A2, A58, A50 en N65 rijden, zullen het meteen merken: de bruine Groene Woud-borden maken plaats voor nieuwe exemplaren die het Van Gogh Nationaal Park markeren. De vervanging volgt op de toekenning van de status Nationaal Park in oktober 2024.
27/06/25
DierenPark Amersfoort lanceert zomers familie-evenement
Deze zomervakantie verandert DierenPark Amersfoort in een bruisend festivalbos. Van 23 tot en met 26 juli vindt de eerste editie van het ZOOmer Festival plaats. Bezoekers kunnen genieten van livemuziek, entertainment en zomerse lekkernijen.
27/06/25
Exclusief voor leden
Hoge prijzen zetten Nederlandse kusttoerisme onder druk
De Nederlandse kust dreigt binnen- en buitenlandse toeristen kwijt te raken door oplopende prijzen. Een dagje strand kost al snel 100 euro. Dat zet de concurrentiepositie van de Nederlandse kustregio’s onder druk. De kust kan aantrekkelijk blijven als horecaondernemers inzetten op een betere prijs-kwaliteitverhouding. Dat stelt sectorspecialist Services & Leisure Sjuk Akkerman van ING.
26/06/25
Rotterdam ontvangt internationale experts voor advies over cultuur
Van 2 tot en met 5 juli ontvangt Rotterdam tien internationale experts, vanuit alle windstreken, om mee te denken over de culturele toekomst van Rotterdam.
26/06/25
VVKR ontvangt 500ste lid
De Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VVKR) verwelkomt met trots haar 500ste lid: Tuktuk Reis Sri Lanka.
26/06/25
Exclusief voor leden
Wat zijn de best gewaardeerde Europese en Nederlandse stranden?
De zomer van 2025 staat voor de deur en strandliefhebbers kunnen hun hart ophalen. Maar waar kunnen ze het best hun handdoekje leggen? Vakantieplatform Holidu analyseerde de Google Maps-recensies. Beste Europese strand is Spiaggia dei Conigli op Lampedusa in Italië. Voor het beste Nederlandse strand moet je naar dat van Renesse in Zeeland.