Geplaatst op: 22-09-2023
Auteur: Marc Gerlings

9 Hanzesteden vieren tegelijk 24-uur Hanze

Unieke dmo actie: voor het eerst 9 steden tegelijk in één festival

9 Hanzesteden vieren tegelijk 24-uur Hanze
Circo di Strada. Foto: Promotie Zutphen.

Op en rond zaterdag 14 oktober 2023 vindt het evenement '24-uur Hanze' plaats, waarbij de 9 Hanzesteden tegelijk uit hun voegen barsten met bijna honderd vooral culturele activiteiten. Zoals pop-up events, lezingen, muzikale (dans)optredens, cabaret, tentoonstellingen, workshops, nachtelijke rondleidingen en urban acts.


Als klap op de vuurpijl zijn de meeste musea en een aantal winkels die avond speciaal open voor publiek. 24-uur Hanze is onderdeel van het Hanzejaar 2023, waarbij Deventer, Doesburg, Elburg, Harderwijk, Hasselt, Hattem, Kampen, Zutphen en Zwolle in het teken staan van het eeuwenoude Hanze gedachtegoed. Om de verbinding te vieren is een kunstenaar gevraagd langs de negen steden te trekken.

 

Chris Veldhof onderweg met 9 panelen

Kunstenaar Chris Veldhof gaat langs de 9 steden om samen met de inwoners 9 losse panelen te beschilderen en uiteindelijk tot één geheel te maken. Het resultaat wordt op 14 oktober om 20.30 uur in Deventer onthuld. Een speciale boot, genaamd 'De Tram' probeert binnen 24 uur van Harderwijk naar Doesburg te varen en treinreizigers worden op een aantal trajecten verrast met bijzondere acts. Er wordt ook een speciaal Hanzelied door wisselende musici ten gehore gebracht  in de steden. Het overkoepelende programma is te vinden op: 24-uur Hanze - Visit Hanzesteden

 

Heel veel nachtelijke activiteiten

Behalve een speciale programmering in vele musea vinden er in alle steden afzonderlijk prikkelende eenmalige activiteiten plaats. Zo is er in de avond van 14 oktober in Zutphen de Circo di Strada, een parade met duizenden lichtjes en magische muziek. In Kampen kun je op jacht tijdens een tijdreis met modellen van LEGO ® stenen door het Stedelijk Museum of meedoen aan ‘nightpainting’ of Koggeschilderen in het donker. Dineren tussen de schilderijen of naar Hanze bedtime stories luisteren kan in Hattem. In Doesburg zijn de musea én winkels zelfs open tot middernacht en is er een extra culturele zondag. Moonlightshopping en een geluid- en lichtspektakel zijn de ingrediënten voor Harderwijk, waar ook Marius van Dokkum live gaat schilderen in zijn museum. Deventer sluit een producer en een kunstenaar 24 uur op in een Hanzepand en zorgt voor ontbijtjes op bijzondere hanzeplekken. In Zwolle, Kampen, Deventer en Harderwijk zijn er avond- en zelfs nachtelijke stadswandelingen. Gewapend met zaklamp valt er dan extra veel Hanzehistorie te ontdekken, net als bij de Hanze Experience en flitsrondleidingen.


Van muziek op het dak tot XL Yoga 

Zwolle pakt uit met Sacred Sundays-rooftopedition: tijdens zonsondergang kunnen liefhebbers genieten van ambient muziek. Bij de nachtburgemeester kun je biechten in de nacht en het Commongroundfestival zorgt voor levendige muziekpodia. De Bergkerk in Deventer transformeert naar Yoga XL- en danskerk en Elburg richt zich op de jeugd met hippe workshops. Tijdens de Kamper Kampvuuravond komen gitaristen en singer-/songwriters bij elkaar voor een onvergetelijke happening. Genoeg te doen voor iedereen. De uitgebreide programmaonderdelen per Hanzestad zijn te bekijken via www.hanzejaar2023.nl.  

 

Hanzejaar 2023

Sinds 1 april staan 9 maanden lang de 9 Hanzesteden in het Oosten van Nederland bomvol activiteiten die georganiseerd worden om de bezoeker én inwoner opnieuw te laten ervaren wat de Hanze precies is. Er zijn dit najaar nog twee grote evenementen die in alle steden plaatsvinden: 24-uur Hanze en Kleur de Hanze. De Hanzesteden willen laten zien dat zij modern zijn, met de oude kernwaarden van het Hanze netwerk dat in het DNA van Oost-Nederland te vinden is.

Wil je meer weten over wat het Hanzejaar doet met deze steden? Lees R&T magazine september 2023. Daarin wordt uitgelegd waarom er veel (bestuurlijke) winst is behaald met dit bijzondere jaar.


Trefwoorden: Hanze, dmo, beleid, bestuur, festival, evenement

CELTH     
Trendrapport

||| Nieuws |||

01/12/23
Bruine vloot krijgt scherpe controle voor 1 april 2024
Alle zeilende passagiersschepen in de historische zeilvloot worden vóór 1 april 2024 aanvullend ...
01/12/23
Exclusief voor leden
Sterke omzetgroei vrijetijdsbranche in de zomer van 2023
De Nederlandse vrijetijdssector heeft qua omzet een prima derde kwartaal achter de rug. In zowel horeca, verblijfsrecreatie als reisbranche groeiden de omzetten ten opzichte van een jaar eerder.
01/12/23
SVH maakt Top 3 Beste Leerbedrijf Horeca en Beste Leermeester Horeca bekend
Drie leerbedrijven gaan strijden voor de titel Beste Leerbedrijf Horeca in de finale op Horecava 2024.
30/11/23
Haalbaarheidsonderzoek dataportaal toerisme in Limburg
In opdracht van de gemeenten, Provincie Limburg en branchevertegenwoordigers in toerisme en recreatie, werken de Samenwerkende VVV’s in Limburg aan het inrichten van een dataportaal voor de vrijetijdsector in Limburg.
30/11/23
Exclusief voor leden
Sterrenbos landgoed Haverriet veiligheid voor recreanten verbeteren
Landschap Overijssel gaat het historische sterrenbos op landgoed Haverriet herstellen en klimaatbestendiger maken. In dit unieke twintigste-eeuwse landgoedbos tussen Hengelo en Enschede genieten veel recreanten van de natuur.
29/11/23
De reden waarom de glamping zo populair is
Wil je genieten van de vrijheid van de natuur, maar wel de voordelen en alle faciliteiten van een hotel hebben? Dan is de glamping absoluut iets voor jou! Het is niet voor niets dat deze vorm van vakantie in de afgelopen jaren zo enorm populair is geworden.
29/11/23
'Glamorous camping’ boekingsplatform Glampings.com haalt groeigeld op bij angel investors.
Glamping.com heeft een belangrijke seed-investering opgehaald om met extra geld en extra kennis sneller het platform naar een hoger niveau te tillen.
29/11/23
Boris van der Ham nieuwe onafhankelijke voorzitter VVEM
VVEM gaat een nieuwe fase in door de nieuwe en onafhankelijke voorzitter Boris van der Ham.

||| Agenda |||

12/12/23
12/12/23 t/m 12-12-23: Openhuis Playdôme Roosendaal
Pleisureworld organiseert op dinsdag 12 december bij Playdôme in Roosendaal een Openhuis met een in...
10/01/24
10/01/24 t/m 10-01-24: Travel Trade Day
Ontdek de laatste reistrends en kom in contact met andere professionals uit de reisbranche op de Tra...
11/01/24 t/m 14-01-24
11/01/24 t/m 14-01-24: Vakantiebeurs 2024
Van 11 t/m 14 januari ontmoet de (internationale) reisbranche weer reislustigen op de Vakantiebeurs ...
24/01/24 t/m 25-01-24
24/01/24 t/m 25-01-24: Recreatie Next Level 2024
Recreatie Vakbeurs organiseert op 24 en 25 januari 2024 een nieuw event voor de recreatiebranche: R...
08/02/24
08/02/24 t/m 08-02-24: Event Summit
Op 8 februari is in de Jaarbeurs weer EventSummit, hét grootste eendaagse platform voor ...