Geplaatst op: 20-09-2023
Auteur: Marc Gerlings

Nieuwe entree en bewegwijzering voor Park Vliegbasis Soesterberg

Nieuwe entree en bewegwijzering voor Park Vliegbasis Soesterberg
Informatie en routepanelen park vliegbasis Soesterberg. Foto: Provincie Utrecht.

De wandelroutes en fietspaden op Park Vliegbasis Soesterberg hebben deze week een duidelijke bewegwijzering gekregen. Bovendien heeft het park aan de noordzijde een nieuwe toegang. Het is een mooi voorbeeld hoe een park ontwikkeld wordt dat aantrekkelijk is voor de regio.

Ook kunnen mensen op borden informatie over de voormalige vliegbasis lezen. Met deze werkzaamheden heeft programma Hart van de Heuvelrug de transformatie van de militaire vliegbasis in een grotendeels toegankelijk natuurgebied afgerond. Omdat het park in 2023 tien jaar open is voor het publiek, is er op zondag 1 oktober een gratis evenement met activiteiten op het gebied van natuur, sport en ontspanning.


Outdoor event als opening

Zondag 1 oktober is er een gratis evenement voor jong en oud, voor een gezellige dag in het natuurpark. Voor zowel natuurliefhebbers als sportievelingen is er van alles te beleven. Er zijn speurtochten en natuurexcursies op de fiets onder begeleiding van een gids. Hardlopers schrijven zich in voor een uitdagende parkloop of prestatieloop (meerdere afstanden). Kinderen kunnen hun survival skills oefenen of doen mee aan een mini-bootcamp. Op de ontmoetingsplaats bij Shelter 610 kunnen bezoekers aanschuiven voor een gratis snack en drankje. Bekijk het hier volledige programma. Sinds het sluiten van de militaire vliegbasis in 2008 beheert Het Utrechts Landschap het terrein als natuurgebied en heeft het een nieuwe naam gekregen: Park Vliegbasis Soesterberg. Het programma Hart van de Heuvelrug heeft dit gebied in de afgelopen 15 jaar geleidelijk gevormd tot een grotendeels vrij toegankelijk natuurgebied met recreatieve routes. Omwonenden uit Soesterberg, Bosch en Duin en Den Dolder weten het gebied al jaren goed te vinden voor een wandeling of sportief rondje op de fiets.


In de afgelopen jaren zijn de wandelpaden uitgebreid en verbeterd. Zo is er een vijf kilometer lange wandelroute in het zogeheten Munitiepark gemaakt. In dit bosrijke deel van het perk liggen meerdere munitiebunkers verscholen in het groen.

Voor fietsers is een afwisselende route aangelegd door bosgebieden. De route gaat langs kleine meertjes, shelters, bunkers en ander opgeknapt militair erfgoed. De bijna drie kilometer lange landingsbaan is onderdeel van de route en maakt de tocht tot een bijzondere ervaring. Een interessant rustpunt is de vogelkijkhut, vanwaar je onder andere veldleeuweriken, tapuiten en de zeldzame grauwe klauwier kunt spotten.


Programma Hart van de Heuvelrug

Het programma Hart van de Heuvelrug heeft op Park Vliegbasis Soesterberg naast de bouw van de vogelkijkhut verschillende militaire objecten langs de routes hersteld. Wie wil uitkijken over het natuurgebied kan het uitkijkpaviljoen, de radarheuvel of de kerosineheuvel beklimmen.


Provincie Utrecht, gemeente Soest, gemeente Zeist, Stichting Het Utrechts Landschap en het Nationaal Militair Museum werken samen binnen het programma Hart van de Heuvelrug. Binnen het programma is de natuur op de Utrechtse Heuvelrug uitgebreid en versterkt. Zo zijn er vijf ecoducten aangelegd. Op andere plekken wordt ruimte gemaakt voor wonen, werken, zorg en recreatie. Zo draagt het programma bij aan een groene en gezonde leefomgeving in de regio rond Soest en Zeist.

Trefwoorden: park, recreatie, natuur, beleid, Soesterberg, vliegbasis

CELTH
 


||| Nieuws |||

23/04/24
Exclusief voor leden
Eurocamp ziet kansen in Oranje sportzomer
Kampeeraanbieder Eurocamp ziet marketing- en saleskansen bij de grootste sportevenementen van het jaar: de Olympische Spelen, het EK Voetbal, de Tour de France en de Formule 1.
15/03/24
Exclusief voor leden
Alle aandelen Alpenpark Neuss over naar SnowWorld
Vandaag meldt SnowWorld dat het de resterende aandelen van Alpenpark Neuss (nabij Düsseldorf, Duitsland) heeft overgenomen.
05/03/24
Exclusief voor leden
Libéma neemt golfbaan naast dierentuin over
Libéma heeft Golf De Gulbergen overgenomen van Attero. De gofbaan ligt naast dierentuin Dierenrijk van Libéma in het Brabantse Mierlo. Er gaat bij deze overname geen werkgelegenheid verloren.
04/03/24
10% stijging pechhulp Nederlanders bij wintersport
De ANWB Alarmcentrale ontving tussen december 2023 en maart 2024 ruim 11.000 hulpvragen van Nederlandse wintersporters. Dat is een stijging van 10 procent ten opzichte van vorig seizoen.
27/02/24
Exclusief voor leden
Verkoop fietsen voor 80% e-bike
De e-bike verandert de fietsmarkt radicaal. De fietsverkopers ronden voor het eerst de kaap van 80% ...
19/02/24
Tom van 't Hek wordt voorzitter Nederlandse Sportraad
Voormalig bondscoach hockey en oud tophockeyer Tom van 't Hek wordt de nieuwe voorzitter van de voor...
09/02/24
Exclusief voor leden
Grote verschillen tussen favoriete vrijetijdsactiviteiten binnen Nederland
Een leuke invulling van de vrije tijd wordt voor Nederlanders steeds belangrijker. Goed nieuws voor de sector dat nog beter wordt door het feit dat Nederlanders dit jaar meer geld te besteden hebben. Er zijn qua vrijetijdsvoorkeuren wel verschillen tussen de landsdelen. Dat blijkt uit de nieuwste Stand van de Leisure van ABN AMRO.
22/01/24
Den Haag, Arnhem en Apeldoorn speelsteden EK Beachvolleybal 2024
In Arnhem, Apeldoorn en Den Haag wordt van 13 t/m 18 augustus gestreden om de Europese titel. De Arnhemmers maken zich op voor een echte lokale sportzomer.

||| Agenda |||

11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...