Geplaatst op: 20-09-2023
Auteur: Marc Gerlings

Nieuwe entree en bewegwijzering voor Park Vliegbasis Soesterberg

Nieuwe entree en bewegwijzering voor Park Vliegbasis Soesterberg
Informatie en routepanelen park vliegbasis Soesterberg. Foto: Provincie Utrecht.

De wandelroutes en fietspaden op Park Vliegbasis Soesterberg hebben deze week een duidelijke bewegwijzering gekregen. Bovendien heeft het park aan de noordzijde een nieuwe toegang. Het is een mooi voorbeeld hoe een park ontwikkeld wordt dat aantrekkelijk is voor de regio.

Ook kunnen mensen op borden informatie over de voormalige vliegbasis lezen. Met deze werkzaamheden heeft programma Hart van de Heuvelrug de transformatie van de militaire vliegbasis in een grotendeels toegankelijk natuurgebied afgerond. Omdat het park in 2023 tien jaar open is voor het publiek, is er op zondag 1 oktober een gratis evenement met activiteiten op het gebied van natuur, sport en ontspanning.


Outdoor event als opening

Zondag 1 oktober is er een gratis evenement voor jong en oud, voor een gezellige dag in het natuurpark. Voor zowel natuurliefhebbers als sportievelingen is er van alles te beleven. Er zijn speurtochten en natuurexcursies op de fiets onder begeleiding van een gids. Hardlopers schrijven zich in voor een uitdagende parkloop of prestatieloop (meerdere afstanden). Kinderen kunnen hun survival skills oefenen of doen mee aan een mini-bootcamp. Op de ontmoetingsplaats bij Shelter 610 kunnen bezoekers aanschuiven voor een gratis snack en drankje. Bekijk het hier volledige programma. Sinds het sluiten van de militaire vliegbasis in 2008 beheert Het Utrechts Landschap het terrein als natuurgebied en heeft het een nieuwe naam gekregen: Park Vliegbasis Soesterberg. Het programma Hart van de Heuvelrug heeft dit gebied in de afgelopen 15 jaar geleidelijk gevormd tot een grotendeels vrij toegankelijk natuurgebied met recreatieve routes. Omwonenden uit Soesterberg, Bosch en Duin en Den Dolder weten het gebied al jaren goed te vinden voor een wandeling of sportief rondje op de fiets.


In de afgelopen jaren zijn de wandelpaden uitgebreid en verbeterd. Zo is er een vijf kilometer lange wandelroute in het zogeheten Munitiepark gemaakt. In dit bosrijke deel van het perk liggen meerdere munitiebunkers verscholen in het groen.

Voor fietsers is een afwisselende route aangelegd door bosgebieden. De route gaat langs kleine meertjes, shelters, bunkers en ander opgeknapt militair erfgoed. De bijna drie kilometer lange landingsbaan is onderdeel van de route en maakt de tocht tot een bijzondere ervaring. Een interessant rustpunt is de vogelkijkhut, vanwaar je onder andere veldleeuweriken, tapuiten en de zeldzame grauwe klauwier kunt spotten.


Programma Hart van de Heuvelrug

Het programma Hart van de Heuvelrug heeft op Park Vliegbasis Soesterberg naast de bouw van de vogelkijkhut verschillende militaire objecten langs de routes hersteld. Wie wil uitkijken over het natuurgebied kan het uitkijkpaviljoen, de radarheuvel of de kerosineheuvel beklimmen.


Provincie Utrecht, gemeente Soest, gemeente Zeist, Stichting Het Utrechts Landschap en het Nationaal Militair Museum werken samen binnen het programma Hart van de Heuvelrug. Binnen het programma is de natuur op de Utrechtse Heuvelrug uitgebreid en versterkt. Zo zijn er vijf ecoducten aangelegd. Op andere plekken wordt ruimte gemaakt voor wonen, werken, zorg en recreatie. Zo draagt het programma bij aan een groene en gezonde leefomgeving in de regio rond Soest en Zeist.

Trefwoorden: park, recreatie, natuur, beleid, Soesterberg, vliegbasis

CELTH
 








||| Nieuws |||

29/08/24
Sportevenementen zorgen voor stijging camperreserveringen bij Goboony
De unieke combinatie van het EK-voetbal, de Tour de France en de Olympische Spelen heeft deze zomer geleid tot een stijging van ongeveer 9% in reserveringen bij Goboony, het grootste deelplatform voor campers in Europa.
27/08/24
Exclusief voor leden
Oplopende arbeidskosten en verliezen in gastvrijheidssector
Bedrijven in de gastvrijheidssector zijn minder positief over de bedrijfsresultaten van het afgelopen halfjaar dan de gemiddelde Nederlandse ondernemer. Ze zijn wel positiever over de arbeidsmarkt en ervaren als gevolg van het tekort aan personeel minder vaak een hoge werkdruk.
16/08/24
Weinig draagvlak voor btw-verhoging betaalde sport
Onder Nederlanders is weinig draagvlak voor de verhoging van de btw op sport. Een deel gaat minder sporten of stopt met betaalde sport. Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos I&O in opdracht van het Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS).
05/07/24
Ook na coronajaren blijven we wandelen
In 2023 liepen Nederlanders in totaal 6,9 miljard kilometer buitenshuis. Dat is 5 procent minder dan in 2022, maar bijna een derde meer dan in pre-coronajaar 2019. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.
05/07/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs legt zes dubbel court padelbanen aan
Wat als er weinig evenementen zijn en je hebt heel veel indoor vierkante meters over. En je wilt daar toch graag rendement uithalen? De Jaarbeurs ziet een gat in de markt voor padelbanen.
01/07/24
Olympische Spelen drukken vraag naar vliegverkeer op Parijs
Air France en Transavia France hebben momenteel te kampen met druk op de verwachte inkomsten voor het zomerseizoen. Oorzaak zijn de komende Olympische Spelen in Parijs, waarbij het verkeer van en naar de Franse hoofdstad achterblijft bij andere grote Europese steden.
28/06/24
HotelPlanner.com sponsor Nederlandse Triathlon Bond (NTB).
HotelPlanner.com is sponsor geworden van de Nederlandse Triathlon Bond (NTB).
17/06/24
Exclusief voor leden
Wat levert het EK Voetbal Duitsland op?
Het Europees kampioenschap voetbal 2024 zal Duitsland naar verwachting een miljard euro extra opleveren door buitenlandse toeristen die het land in het kader van dat sportevenement bezoeken. Dat heeft het Duitse IFO Institute berekend die verwacht dat dit kwartaal de Duitse economie daardoor met 0,1% extra groeit.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.